Hlavní obsah
Finance

Vysílám jasný signál, proč nechci zatím Euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Některé potenciální nevýhody, které plynout z přijetí eura:

Článek

Úvodem -

velký problém je ztráta měnové politiky: Přijetí eura by znamenalo, že Česká republika by ztratila kontrolu nad vlastní měnovou politikou. Což by velice pravděpodobně mohlo omezit schopnost reagovat na specifické ekonomické podmínky v České republice.

Dálepak přijetí eura by logicky znamenalo, že česká koruna přestane existovat jako samostatná měna. To by mohlo omezit schopnost reagovat na měnové výkyvy nebo využívat devalvace či revalvace jako nástroje ekonomické politiky.

Přizpůsobení ekonomiky eurozóně:

Je nutné si uvědomit, že přechod na euro vyžaduje určité přizpůsobení ekonomiky, obchodních partnerů a podniků. Některé sektory by mohly čelit obtížím při přizpůsobování se novým podmínkám a pravidlům.

Inflace

Je zapotřebí vyslat jasný signál, že přijetí eura by mohlo vést k vyšší inflaci. V podstatě bychom přejímali měnovou politiku Evropské centrální banky a Česká národní banka by již nemohla určovat úrokové sazby. Pakliže bychom nemohli měnovou politiku zpřísnit i v situaci, kdy by bylo zřejmé, že bude inflace výrazně zrychlovat, neměli bychom potom jak ji brzdit,

Navíc další věc, v  některých případech mohou být země, které přecházejí na euro, nuceny zvýšit ceny v důsledku zaokrouhlování a zaokrouhlování cen na eurocenty.

Přechodové náklady

Samotný proces přechodu na euro může být nákladný. Firmy, banky a vláda by musely investovat do změn v informačních systémech, školení zaměstnanců a dalších přechodových opatření.

Riziko ztráty suverenity:

Někteří kritici správně varují , že přijetí eura znamená větší ztrátu suverenity, protože členské země eurozóny mají omezenější kontrolu nad některými aspekty své ekonomiky.

Různé ekonomické cykly

Naše malá Česká republika má odlišné ekonomické cykly než některé země eurozóny. Přijetí společné měny by mohlo znamenat, že měnová politika nebude dostatečně přizpůsobivá specifickým potřebám české ekonomiky.

Podtrženo a sečteno - za mne euro zatím nepřijímat!

Anketa

Jste pro přijetí Eura?
Ano, co nejdříve
15,6 %
Ano, ale až za pár let
2 %
Nechci
80,5 %
Nevím
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1438 čtenářů.

--------------------------------------

Prameny (primární i sekundární) :

https://www.lidovky.cz/byznys/proc-nemaji-cesi-euro-klaus-se-ho-boji-jako-cert-krize-pise-rakousky-denik.A100728_115144_statni-pokladna_nev

LACINA, Lubor. Studie vlivu zavedení eura na ekonomiku ČR. [online]. 2007 [cit. 2016-11-17]. Dostupné z: http://www.euroskop.cz/gallery/2/850studie_vlivu_zavedeni_eura_v_cr_na_ekonomiku. pdf

https://www.businessinfo.cz/navody/euro-a-ceska-republika-prijeti-vyhody-nevyhody/4/

https://www.europlatba.cz/prijeti-euro/1146.html

https://www.forum24.cz/euro-by-inflaci-vyrazne-zvysilo-nemeli-bychom-ji-jak-brzdit-rika-ekonom-marek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz