Hlavní obsah
Názory a úvahy

Začne už konečně vláda šetřit na státu, jak neustále slibuje, nebo bude šetřit pouze na seniorech?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jako učitel správního práva jsem si opakovaně povšiml, že správní úřady si stále častěji objednávají externí společnosti, které umějí sledovat, co zaměstnanci dělají v pracovní době na počítači.

Článek

Za toto sledování úřady samozřejmě platí nemalé veřejné peníze. Pak s velkou pompou odhalí, že jeden úředník hrál v pracovní době na služebním počítači karty, byl na Facebooku či Instagramu anebo chatoval s kamarády přes messenger. Výsledky se, popřípadě, náležitě zviditelní.

Občané, hleďte, jak šetříme a proháníme lenochy! Děje se to jak ve státní správě, tak i na úrovni územních samospráv.

Veřejnost si má říci: Alespoň konečně na těch úřadech začnou něco dělat. Nicméně jsou i jiné uhly pohledu. Ptejme se, co vlastně dělá nadřízený takového „nachytaného“.

Jak to, že sám neví, co jeho podřízení v pracovní době dělají a jak jsou výkonní? Proč je třeba platit externí firmu? Berete plat za celou pracovní dobu, tak budete pracovat minimálně osm hodin, milí úředníci. To zní logicky.

Nicméně není přiměřená přestávka nutná, ba zdravá z pohledu psychohygieny? Samozřejmě je, to dávno prokázaly různé výzkumy efektivity práce. Nikdo nevydrží s nezměněnou efektivitou pracovat po celou pracovní dobu. Přiměřené zevlování na internetu či na sociálních sítích by se nemělo zbytečně přísně trestat.

V neposlední řadě bychom se měli řádně zamyslet, až se zase někdy dočteme o tom, že nějaký úředník strávil hraním karet na počítači v průměru pět hodin ze své denní pracovní doby, proč jeho pracovní místo vlastně vůbec existuje?

Začne už konečně vláda šetřit na státu, jak nám neustále slibuje, nebo bude šetřit pouze na seniorech, zdravotních sestrách a kuchařkách ze školních jídelen?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz