Hlavní obsah
Seberozvoj

Základ spokojeného života jsou nízká očekávání. V práci, ve vztazích i v politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dnes se Vámi moji milí čtenáři podělím o myšlenky, které mně přinesly klid a spokojenost.

Článek

Věřím, že skromná očekávání jsou tím pravým klíčem k naplněnému životu, a tato prostá moudrost mi připadá jako klíčová.

Žijeme ve světě, který nám někdy vnucuje představu o tom, co bychom měli dosáhnout, jak bychom měli vypadat nebo co bychom měli vlastnit. Avšak, co když se odvrátíme od té honby za nesplněnými očekáváními a zaměříme se na krásu jednoduchosti?

Život nás učí, že radost lze nalézt v každodenních chvílích, v malých radostech a v hlubokém spojení s tím, co je kolem nás.

Ergo kladívko, děcka (jak říkáme my v Brně) přestaňme se honit za něčím vzdáleným a naučme se vážit si toho, co máme právě teď.

Uvolnit se od tlaku

Nízká očekávání nám umožňují uvolnit se od tlaku, který na nás společnost klade. Nevkládejme do svých životů nesplnitelné ideály a nepřetržitý závod za dokonalostí. Místo toho se podívejme na sebe a kolem sebe s láskou a respektem.

Koneckonců skutečná krása tkví v naší autenticitě. A ne v tom, jak dokonale splňujeme představy druhých.

Proč bychom měli stanovovat nesmyslně vysoká očekávání, když můžeme najít radost ve zjednodušení a vědomém prožívání přítomné chvíle?

Když byl kdysi na návštěvě v naší škole prezident Václav Havel, tak nám správně připomněl, že život není o tom, kolik máme, ale o tom, jak žijeme. Očekávání mohou zastiňovat krásu okamžiku, který právě prožíváme.

Erbovní zvíře jménem: Vděčnost

V dnešní uspěchané době nás nízká očekávání učí vděčnosti.

Dívejme se na každý den jako na dar. Přece to není o tom, že bychom neměli sny nebo ambice, ale o tom, že se naučíme rozlišovat mezi tím, co je skutečně důležité, a co je pouze a jen vnějším tlakem.

Přestože se zdá, že současný svět klade velký důraz na materiální úspěchy, opravdová štěstí tkví ve vztazích, lásce a vzájemné podpoře. Když si snížíme nároky na sebe i na druhé, vytváříme prostor pro pravé spojení a pochopení.

Na závěr bych vás chtěl povzbudit k tomu, abyste se nechali unášet proudem života a hledali krásu ve všedních věcech.

Nízká očekávání nám mohou otevřít cestu k hlubšímu smyslu a radosti. Přestaňme se honit za něčím vzdáleným a začněme objevovat krásu přítomného okamžiku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz