Hlavní obsah
Satira

Zapomenuté brněnské osobnosti. Svatopluk Bartík, muž, který předpověděl Zemanovi smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V dnešním díle zavzpomínáme na jednu regionální postavičku. Je jí svérázný brněnský komunální politik pan Svatopluk Bartík.

Článek

Jeho vrcholným politickým úspěchem bylo, že v letech 2014 až 2018 se stal hodně (dobře) uvolněným radním městské části Brno-střed pro legislativu a informatiku.

Některé prameny mylně uvádějí, že byl celoměstským zastupitelem a radním, což ovšem nikdy nebyla pravda. Paradoxem je, že městské části ani městské obvody ze zákona nesmí vydávat ani obecně závazné vyhlášky v samostatné působnosti, ale ani nařízení obce (města) v tzv. přenesené působnosti.

Nadto bylo panu Bartíkovi tehdejší pravicovou (ODS) i levicovou (ČSSD) opozicí vyčítáno, že nemá nejen ukončené právnické vzdělání (ani bakalářské), ale dokonce v čase výkonu mandátu neměl ani maturitu ze ZSV, a vlastně jak vzpomínají středo-brněnští pamětníci, on prý neměl maturitu vůbec žádnou.

Naopak mezi hipstery, břichomluvci a punkery si svým neobvyklým životním příběhem, svobodomyslného kluka z ulice, získal jisté sympatie, a možná i to ho vyneslo do křesla radního největší a asi i nejbláznivější městské části v Brně, a možná i na celé Moravě.

Zakladatel, ne však člen

Sv. Bártík se zapsal do dějin Brna jako spoluzakladatel recesistického hnutí Žít Brno, které prý zakládal, ale nikdy de facto nebyl jeho členem. Krokodýlí brněnské jazýčky říkají, že prý chtěl ušetřit na členských poplatcích placených v hostinci U Poutníka a Na Božence. Tehdejší předsedkyňa Barbora Antonová vzpomíná – já si to už vůbec nepamatuji, pane redaktore.

Nicméně Sv. Bartík zažil svůj politický křest v jiné „subSTANdardní“ straně, v letech 2003-2008  byl členem Bursíkových Zelených.

Kde zažil i své první politické úspěchy a následně i prohry. Od roku 2006 byl za citovanou Stranu zelených zastupitelem na Brně-střed. Pozor, během výkonu zastupitelského mandátu ze strany za bouřlivých okolností odešel a již se tam nikdy nevrátil.

2014 - Brněnské aktivistické Nagano!

Střih! V pro Brno památném roce 2014 spoluzakládal hnutí Žít Brno (celorepubliková politologická kuriozita, o které se píše i v bakalářských pracích v Liberci nebo až ve Zlíně). Bartík ale nebyl, jak jsme si řekli výše, nikdy jeho členem. Za radikálně-recesisticko-sociální hnutí Žít Brno byl opět zvolen do prestižního zastupitelstva městské části Brno-střed a zároveň se stal uvolněným radním.

Sv. Bártík překročil i hranice „statutárního“ města a pracoval jako poradce premiéra Bohuslava S. pro boj s korupcí.

V roce 2016 po Kristu přišel Bartík (nikoliv Sobotka) s epochálním plánem vytvořit pro občany Brna-střed kolektivní smlouvu u telefonního operátora. Chybička se ovšem, do jinak kongeniálního plánu vrchního středo-brněnského legislativce, vloudila. Do vyhlášeného tendru se mu nikdo nepřihlásil. Následně Sv. Bartík založil spolek Telefonující.cz. Jeden z opozičních zastupitelů za ČSSD tehdy z recese v reakci na tuto akci oznámil založení spolku Netelefonující.cz!

Zemanovi předpověděl smrt?

Před prezidentskými volbami, v listopadu 2017, uvedl Sv. Bártík na asociální síti Facebook, že dle jeho nejmenovaného zdroje má prezident Miloš Zeman rakovinu, metastáze na více místech, dále uvedl, že svou diagnózu zná již několik týdnů, přičemž odmítl léčbu, upřesnil, že prognóza je 3-7 měsíců. Také napsal, že informace sdílí s ohledem na veřejný zájem.

Na prostořekého Bartíka bylo následně podáno trestní oznámení pro podezření z trestného činu pomluvy, též i civilní žaloba na ochranu osobnosti. Rovněž tak i návrh na předběžné opatření soudu, aby Svatopluk Bartík informace stáhl a dále je nerozšiřoval.

V prosinci 2018 policie dospěla k názoru, že se Bartík trestného činu nedopustil, a trestní oznámení odložila. Ohledně civilní žaloby panují různé zmatky a dohady, proto je zde raději nebudeme zmiňovat. V části brněnských hospod a kaváren se proslýchalo, že Bártík prohrál a musí zaplatit prezidentovi „děsné peníze“, ale jinde se zase vyprávělo, že to nějak nakonec ustál, akorát, že zaplatil ve finále Hradu soudní výlohy, na které se mu složili hodní lidé z Brna a Adamova. Tehdejší předsedkyňa ŽtB Barbora Antonová vzpomíná – já si to už vůbec nepamatuji, pane redaktore.

Konec dobrý….

Co Sv.Bártík dělá nyní, není z veřejných zdrojů známo. Kolují různé hoaxy, například, že chodí s Hujerem do večerní školy pro pracující a již brzy bude skládat maturitní zkoušku, jiné důvěryhodné zdroje uvádí, že radí politikům na Slovensku, ale co jim tam radí, to nikdo neví.

V Brně je po něm údajně pojmenován BAR-tík, který neexistuje.

Foto: Petr Kolman

Fr4Cxs

(autorský recesistický článek).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz