Hlavní obsah
Sport

Luboš Kubík - šedesátníkem! Slávista a světoběžník. A jak jsem se s ním potkal ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vzpomínka na známého československého fotbalistu. A hlavně gratulace k šedesátým narozeninám!

Článek

V dnešním díle „zapomenutých fotbalistů“ si dovolíme zavzpomínat na bývalého skvělého fotbalového reprezentanta Československa a později i naší milované České republiky pana Luboše Kubíka.

Pět fíků do brány Banské Bystrice!

Pamětníci jistě vzpomenou na tohoto šikovného slávistu. Do análů se především zapsal, když na jaře 1986 dal právě v dresu Slavie Praha v zápase proti slovenské Banské Bystrici neuvěřitelných pět (!) branek a přispěl k vítězství 7:0. Navíc to bylo venku, tedy v BB. Hrdí Středoslováci tehdy málem, po takové ostudné prohře doma , páchali sebevraždy.

Mladší čtenáři si možná říkají, co je to za nesmysl, že slovenský klub hrál v lize proti Slavii, ale jak víme z dějepisu, tehdy zde bylo Československo. A i slovenské kluby tehdy hrály proti těm našim - českým a moravským.

Emigrace do Itálie a cesta fotbalovou Evropou

Dalším Kubíkovým významným dějinným kouskem bylo, když v roce 1988, tehdy chvíli před „Plyšákem“ spolu s útočníkem Ivo Knoflíčkem emigroval do Itálie. A stal se platným hráčem italské Florencie. Komunisté tehdy pěkně soptili, že jim utekli dva prvotřídní fotbalisté. Takový socialistický ráj zde budovali… a nevděční lidi jim z něho utíkali.

Následně L. Kubík působil ve francouzském FC Méty a poté v německé bundeslize v bavorském FC Norimberk. V roce 1995 se vrátil zpátky do naší českomoravské ligy.

Po návratu hrál Kubík v tehdy ambiciózním moravském klubu FC Drnovice (kde je mu dnes konec), následně pak v milované Slavii Praha a na závěr si zaskotačil v klubu Lázně Bohdaneč.

Věřte nevěřte, i tento klub to z východočeských lázeňských kolonád dotáhl až do první české fotbalové ligy. I když tam dlouho věru nepobyl.

Kariéru zakončil Kubík v USA v klubech Chicago (kde je mj. odjakživa velká česká emigrantská komunita) a pak ještě putoval do Dallasu, družebního města statutárního města Brna.

Osobní vzpomínka

Jelikož Seznam Média mají v jistých ohledech blízko k blogu, dovolím si přidat i vlastní osobní vzpomínku na pana Luboše Kubíka.

Když mi bylo 16 let, tak jsem byl mj. ve francouzském městě Méty (metropole Lotrinska) se zdokonalit ve francouzské rodině v jazyce Galského kohouta.

To víte po revoluci, psal se rok 1993, otevřené hranice… a co Napoleon nechtěl, bydlel jsem kousek od stadionu FC Méty, kde hrál právě Luboš Kubík. A tak jsem hostitelské rodině vyjevil přání se podívat na trénink tohoto klubu, což se mi splnilo a setkal jsem se i s panem Kubíkem. Přátelsky jsem s ním pohovořil, tedy spíše on se mnou a podepsal mi i klubový plakát.

Rád na to milé letní setkání i po letech vzpomínám. Dodnes si pamatuji, že když jsem v Métách tehdy někde řekl odkud jsem, většina lidí tehdy reagovala - Váklaf Havel a pak Lubos Kubik, který hraje u nás v Métách.

Úspěšný reprezentant

Článek by nebyl celý, kdybychom nepřipomenuli Kubíkovo reprezentační angažmá.

Za ČSSR (resp. ČSFR) a pak za ČR odehrál mezi lety úctyhodných 56 zápasů, v nichž vstřelil šťastných 13 branek!

Rozepsáno dle států - za Československo to bylo 39 utkání a 10 branek, za samostatnou ČR 17 utkání a 3 vstřelené góly.

Jeho největším reprezentačním úspěchem byla určitě účast na MS v Itálii (1990, ještě za ČSFR) a hlavně stříbrná medaile z legendárního EURA 1996 v Anglii.

Gratulace k šedesátinám

Jelikož 20. ledna oslaví pan Luboš Kubík šedesátiny, nutno mu popřát hlavně hodně zdraví a životní spokojenosti!

Pamatujete si ještě Luboše Kubíka? Napište nám do komentářů. Děkujeme

Foto: Pixabay

Prameny -

https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/pospech-z-dukly-dal-ctyri-goly-pred-nim-vagner-lokvenc-obajdin-a-strihavka.A130727_223000_fotbal_min

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lubo%C5%A1_Kub%C3%ADk

Osobní vzpomínky autora - především na setkání s L. Kubíkem ve Francii, 1993

https://www.idnes.cz/fotbal/domaci-souteze/rozhovor-s-kubikem-k-padesatinam.A140114_140157_fot_dsouteze_mn

https://www.fcmetz.com/

https://www.transfermarkt.co.uk/lubos-kubik/profil/spieler/17964

https://www.csfotbal.cz/prvni-liga/sezona/1985-1986/zapas/asvs-dukla-banska-bystrica-sk-slavia-praha-ips/7478

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz