Hlavní obsah
Cestování

Zatracená Macronova drahota - Výrazné zdražení vstupného na Eiffelovu věž. Vyjde skoro na tisícovku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Stejně jako mnozí z vás je autor tohoto článku šokován.

Článek

Od 17. června se návštěvníci Eiffelovy věže budou muset připravit na výrazně vyšší vstupné. Správcovská společnost Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) oznámila, že vstupné na tuto ikonickou pařížskou památku se zvýší o dvacet procent.

Tento krok byl lišácky (či spíše žabožroutsky) odůvodněn snahou vykompenzovat ekonomické ztráty, které věž utrpěla během svého uzavření v době tzv. koronavirové krize.

Nová cena

Nová cena vstupného pro dospělou osobu na třetí, tedy nejvyšší patro věže, bude činit 35,30 eur, což je v přepočtu bezmála 900 korun a s dýškem skoro tisícovka.

Dřívější cena byla výrazně nižší, a to 29,40 eur. Podobně se zvýší i vstupné na druhou vyhlídkovou plošinu, kde nově zaplatíte 14,20 eur (přibližně 351 korun) namísto dosavadních deseti eur (247 korun).

Zdražení vstupného vyvolalo mezi návštěvníky smíšené reakce. Někteří chápou nezbytnost zvýšení cen v důsledku pandemie a jejího negativního ekonomického dopadu, jiní (kam se řadí i autor článku) však vyjadřují nespokojenost s tak razantním nárůstem nákladů na návštěvu jedné z nejznámějších světových památek.

Eiffelova věž, která byla dokončena v roce 1889 u příležitosti Světové výstavy v Paříži, je každoročně cílem milionů turistů z celého světa. V roce 2019, tedy před pandemií, ji navštívilo přibližně sedm milionů lidí. Uzavření věže během pandemie způsobilo značné finanční ztráty, což se nyní SETE snaží kompenzovat právě zvýšením vstupného.

Tato změna cen vstupného může mít vliv na počet návštěvníků, kteří se rozhodnou Eiffelovu věž navštívit. Nicméně, pro mnohé turisty zůstává návštěva tohoto symbolu Paříže nezapomenutelným zážitkem, který asi stojí za vynaložené náklady.

Zlepšení - netahají nás za nos?

SETE se snaží kromě zvýšení vstupného i o zlepšení návštěvnického zážitku, zahrnující modernizaci infrastruktury a údajně lepší služby pro turisty. Cílem je zajistit, aby návštěva Eiffelovy věže byla i nadále atraktivní a pohodlná pro všechny návštěvníky, navzdory zvýšeným cenám. Což je obvyklá marketinková taktika všech, kteří zdražují.

Závěrem

Eiffelova věž tak zůstává jednou z nejikoničtějších (jak říkají mladí lidé) a nejnavštěvovanějších památek na světě, a její návštěva bude i nadále významným bodem na seznamu turistických cílů pro cestovatele z celého světa.

Ergo kladívko, do hrobu si sebou ty peníze (franky či eura nebo koruny) holt nevezmeme.

Na úplný závěr, jelikož autor před 30 lety maturoval z francouzštiny, tak zamachruje a poví vám s obrovskou pokorou, jak se Eiffelova věž řekne francouzsky, je to La Tour Eiffel.

Zdroje a další informace :

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-vstupne-na-eiffelovku-pred-olympiadou-zdrazuje-vyjde-v-prepoctu-na-900-korun-40473320

https://www.lidovky.cz/prvni-sebevrazda-a-skok-padakem-z-eiffelovy-veze-jak-dobre-ji-znate.Q190503_170332_ln_lidovky_ele

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-eiffelova-vez-je-zrezivela-tvrdi-unikle-zpravy-40402134

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eiffelova_v%C4%9B%C5%BE

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-z-eiffelovky-bude-minaret-planoval-hamas-40459460

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz