Hlavní obsah

Zemřel Jan Kačer - velký umělec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman

Život nepřináší, a vlastně ani nikdy nepřinášel, jen radosti.

Článek

V pátek dopoledne nás opustil Jan Kačer, významná osobnost českého divadla a filmu, ve věku 87 let.

Tato zpráva, oznámená jeho dcerou Adélou Kubačákovou prostřednictvím Radiožurnálu, nás zasáhla s hloubkou, jakou přináší ztráta člověka, který svým talentem a duchem obohatil kulturní život naší země.

Jan Kačer byl jedním z těch vzácných umělců, kteří dokázali proniknout do hloubky lidské existence a přenést tuto zkušenost na plátno a na jeviště.

Byl neoddělitelnou součástí nové vlny českého filmu v šedesátých letech, kdy se našemu kinematografickému umění podařilo prorazit na světovou scénu. Kačerova role ve snímcích jako „Údolí včel“ Františka Vláčila či „Vlčí bouda“ Věry Chytilové zůstane nezapomenutelná. Byly to filmy, které nekompromisně zkoumaly podstatu člověka a jeho místo ve světě. Vážený pan Jan Kačer svým hereckým výkonem dokázal dodat těmto dílům nezaměnitelnou hloubku a autenticitu.

Nejenom herec

Avšak Jan Kačer nebyl přirozeně jen hercem. Byl i vynikajícím divadelním režisérem, jehož práce měla zásadní vliv na české divadlo. Působil mimo jiné i v Národním divadle, kde se jeho inscenace staly milníky české divadelní historie. Jeho režijní přístup, který kladl důraz na lidskost, autenticitu a psychologickou pravdivost, inspiroval celé generace herců a divadelních tvůrců.

V životě Jana Kačera se prolínala umělecká práce s hlubokým smyslem pro etiku a odpovědnost. Byl umělcem, který si uvědomoval, že kultura není jen zábavou, ale také mocným nástrojem k reflexi a proměně společnosti.

V letech 1990 až 1992 byl poslancem za Občanské fórum a později Občanské hnutí. Od roku 1995 pak desetiletí stál v čele Nadace Charty 77, která poskytuje pomoc hendikepovaným lidem. Za což mu patří velké díky.

Všelidovou popularitu i mezi spodními deseti milióny, mu na začátku nového tisíciletí přinesla role podnikatele Františka Rubeše v seriálech Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy.

J. Kačer jest také autorem čtyř vzpomínkových biograficky laděných knih (Jedu k mámě, 2003; Mírnou oklikou, 2005; K přátelům, 2012, Zadními vrátky, 2022).

V roce 2016 obdržel Medaili za zásluhy I. stupně.

V roce 2019 načetl audioknihu Fin Mika Waltari (vydala Audiotéka).

Závěrečná slova

Kačerovo rozsáhlé dílo nám připomíná, že umění má schopnost otevírat oči, podněcovat myšlení a přinášet naději.

S odchodem pana Jana Kačera ztrácíme nejen výjimečného umělce, ale i člověka, který svým životem a prací obohatil naši společnost. Jeho odkaz bude nadále žít v jeho díle a v srdcích všech, kteří měli to štěstí jej poznat či být ovlivněni jeho tvorbou.

V těchto chvílích smutku bychom měli být vděčni za to, co nám Jan Kačer zanechal.

Jeho život a dílo nám připomínají, že i ve světě plném nejistot a proměn existují hodnoty, které přetrvávají.

A že mezi těmito hodnotami stojí i síla lidského ducha, kterou Jan Kačer tak nádherně dlouhé roky ztělesňoval.

Čest jeho památce!

Pane Jane Kačere, děkujeme za vše.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/jan-kacer-smrt-herec-film_2405241156_har

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zemrel-herec-a-reziser-jan-kacer-bylo-mu-87-let-252520

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Ka%C4%8Der

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz