Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Připomínkování novely zákoníku práce ukončeno, co můžeme čekat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V uplynulém týdnu skončilo meziresortní připomínkové řízení novely zákoníku práce.

Článek

Hlavním cílem novely mý být flexibilita pracovních vztahů, což je sice pravda, ale řada úprav přináší do podnikatelského prostředí nejistotu. MPSV zejména zdůrazňuje slaďování pracovního a rodinného života a celkově je novela pojata spíše směrem, který je vstřícnější primárně k zaměstnancům, a nikoliv k zaměstnavatelům, kdy jejich benefity jsou pouze v případě, kdy se jedná o primární benefit zaměstnance.

Jako typický příklad je možnost vykonávání dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce osoby na rodičovské dovolené u téhož zaměstnavatele, u které působili před nástupem na rodičovskou dovolenou. Jistě tento benefit je dobrým pro řadu zaměstnavatelů, ale primárně se jedná o vstřícnost vůči zaměstnancům.

Prodloužení zkušební doby až na dobu 4 měsíců a na 8 měsíců v případě vedoucích zaměstnanců chápu jako primární zvýhodnění zaměstnanců, zatímco pro podnikatelský sektor je to zejména ohrožení. Zejména s ohledem na současný stav a vývoj trhu práce, kdy je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, tak je povinné prodloužení zkušební doby až na 4 měsíce jednoznačnou nevýhodou pro zaměstnavatele. Proces zaškolování nového zaměstnance po dobu 4 měsíců je značně náročný - zejména personálně a finančně – a v případě prodloužení na 4 měsíce se zvyšuje také možnost, že zaměstnanec během této doby již získá know-how a rozhodne se odejít „ze dne na den“ v poslední den zkušební lhůty.

Jaký je problém u možnosti prodloužení zkušební doby ze 3 na 4 měsíce? Na první pohled žádný, neboť se jedná pouze u fakultativní, resp. horní hranici zkušební doby, ale problém soukromému sektoru udělá s největší pravděpodobností veřejný sektor. U státních zaměstnanců bývá pravidelně využívána horní hranice zkušební doby, tudíž by u nich došlo k prodloužení ze 3 měsíců na 4 měsíce, na což by musel reagovat i soukromý sektor, neboť by v tomto „benefitu“, kdy se může zaměstnanec ve společnosti rozkoukat, nebyl konkurenceschopný v náboru mladých absolventů.

Další změny, které MPSV prezentuje v návrhu novely zákoníku práce jako stěžejní - možnost působení státních zaměstnanců v statutárních orgánech právnických osob nebo možnost zaměstnávání mladistvých od 14 let - považuji za sice částečně prospěšné, ale jedná se spíše o úpravy s menším dopadem. Navrhované změny přinesou nějaké přínosy, ale podstatná část zákoníku práce, která měla být řešena touto je touto novelou nepoznamenána.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám