Hlavní obsah
Aktuální dění

21. srpen je symbol, který si musíme připomínat. Ruská hrozba trvá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mil.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Ruská vojenská přehlídka v roce 2024

Rusko se nezměnilo. Je stejné, jaké bylo v roce 1968. Svou agresí proti slabší a menší Ukrajině to připomíná všem zemím, které už v minulosti podobnou „bratrskou“ pomoc zažily. Ale v naší zemi je spousta lidí, kteří to nechtějí vidět.

Článek

Proč je důležité si připomínat 21. srpen 1968? Protože ruská hrozba vůbec nikam nezmizela. Přiznám se, že jsem tak úplně před 24. únorem nevěřil, že Rusové na Ukrajinu zaútočí. Ale stalo se, a Rusové dokazují, že se myšlenkově od roku 1968 vůbec nikam neposunuli. Utlačovat menší sousedy za každou cenu. Protože my jsme velmoc. Protože my jsme síla. Sféry vlivu. Satelity. To jsou slova, kterým rozumí.

Foto: Periscope ƒilm LLC, CC0, via Wikimedia Commons

Invazivní druh v centru Prahy. Okolo něj českoslovenští občané

Že se Rusko nezměnilo je z okupace části Ukrajiny a páchání válečných hrůz zjevné. A jsou si toho naštěstí vědomi i naši nejvyšší političtí představitelé. „Rusko se od té doby nezměnilo. I když už se jmenuje jinak, zůstalo v úplně stejných kolejích,“ řekl před rokem při příležitosti výročí 21. srpna náš prezident, generál Petr Pavel. A má naprostou pravdu.

Cenný přírůstek máme i v osobě Otakara Foltýna. Vládní koordinátor strategické komunikace to teď schytává za údajně kontroverzní výrok o sviních. Ale ono to je překroucené. Co je špatného na tom, říct o lidech, kteří úmyslně šíří dezinformace a otevřeně fandí Rusku, páchajícímu na Ukrajině válečné zločiny, že jsou svině? Takových je jen opravdu málo. Určitě se to nevztahuje na každého, kdo nesouhlasí s vládou. Foltýn mluvil o úzké skupině lidí, kteří doslova prodávají vlastní stát. Je dobře, že si za svým výrokem stojí a v klidu ho lidem vysvětluje. Potřebujeme v čele státu lidi, kteří věci tváří v tvář ohrožení říkají tak, jak jsou.

Foto: Periscope ƒilm LLC, CC0, via Wikimedia Commons

Jdi domů, Ivane!

Ruské nebezpečí totiž stále trvá. Rusko už sice není ta velmoc jako v dobách Sovětského svazu, ale šikovných a velmi schopných lidí je tam spousta. Bohužel většinou slouží Putinovu režimu. Naučili se bojovat jinými způsoby, které jsou levnější, ale také nebezpečné. Vlastně jen kvůli Rusům tu tak často skloňujeme slovo „dezinformace“. A Rusy teď štve i náš prezident Pavel, kterému skrze mluvčí Zacharovovou Putin nadává do vyvrhelů a teroristů jen proto, že si dovolil říct svůj názor na sabotáž plynovodu Nord Stream.

Rusko dnes útočí jinak, ale vlastně pořád stejně. Tak, aby si podmanilo místa, která považuje za své pouhé kolonie. Účel pak světí prostředky. Rusko před dvěma lety do Evropy vrátilo válku. Teď se zdá, že bohužel vyhrává. Ukrajince tak může potkat dost podobný osud, jaký potkal po 21. srpnu 1968 nás. Ponížení a dlouholetá okupace. To by mohl 21. srpen 1968 připomínat i těm, kteří z nějakého důvodu nemají rádi NATO, vadí jim EU a nevěří tomu, že za tuhle válku může Rusko.

Já zase nevěřím tomu, že to dělají všichni naschvál a jsou „svině“. Ale vysvětlovat jim to musíme. Aby pořád platilo, co napsal bývalý premiér Topolánek: „Probudíš se. Prší a venku se setmělo. Neslyšíš ale ani letadla ani tanky. Nejsou tu! A doufám, že už nikdy nebudou.“

Anketa

Bojíte se dnešního Ruska?
Ano
39,2 %
Ne
60,8 %
Celkem hlasovalo 395 čtenářů.

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/24-unor-2022-ruska-invaze-utnula-zapadni-iluze-10205

https://cesky.radio.cz/prezident-pavel-rusko-se-od-okupace-v-roce-1968-nezmenilo-i-kdyz-uz-se-jmenuje-8792011

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dnesni-rusko-je-stejne-jako-v-roce-1968-varuje-jeden-z-osmi-statecnych-z-rudeho-namesti-54241

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-vlada-chce-promlouvat-k-lidem-jinak-jak-to-bude-vypadat-258034

https://x.com/MirekTopolanek/status/1826161726674424146

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-zacharovova-prezident-pavel-je-sokujici-vyvrhel-a-mluvi-jako-terorista-40485025

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz