Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fico jede podlézat Putinovi do Moskvy. Už by tam mohl zůstat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: © European Union, 2024, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico už zcela otevřeně podlézá Rusku. Vzkázal, že pojede navštívit ruského diktátora Vladimira Putina. Prý je to mírová návštěva. Mezitím Fico ztěžuje život Ukrajině.

Článek

Slovenský premiér Robert Fico překonal sám sebe, bohužel je to ale opět jen v kategorii podlézavosti vůči Rusku. Oznámil, že v květnu příštího roku se vypraví do Moskvy za Vladimirem Putinem. Prý se tam bude účastnit „mírové manifestace“. Oficiálně jde totiž o akci k připomenutí vítězství spojenců nad nacistickým Německem.

Osmdesáté výročí konce druhé světové války je přesně ta výmluva, kterou Fico potřeboval. Díky ní může odjet do Ruska a naivním Slovákům tvrdit, že to je proto, aby uctil památku obětí zdaleka nejkrvavějšího vojenského konfliktu historie. Do země, která má na svědomí zdaleka nejkrvavější vojenský konflikt současnosti. „Svoboda přišla z východu,“ říká Fico. Z východu ale nepřišla svoboda, to jen jedna nesvoboda přemohla tu druhou. Opravdová svoboda přicházela ze západu, ale zastavila se někde u Plzně, což je věčná škoda.

Foto: Lukdmi, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Svoboda přišla z východu, říká Fico. Byla to svoboda tak skvělá, že její strůjci bránili zbraněmi a ostnatými dráty v jejím opuštění

„Kdo mě zastaví v příštím roce, kdy bude 80. výročí konce druhé světové války, abych nejel na mírovou manifestaci do Moskvy?“ ptá se Fico výsměšně v rozhovoru pro jeho vládou nedávno okleštěný a zestátněný rozhlas a televizi. To je právě to. Slovenští voliči bohužel Fica nezastavili a teď za to platí, a ještě budou platit.

S Putinovým krvelačným režimem chce Fico udržet za každou cenu i obchodní styky. Nejspíš ze strachu, aby Slovensku nedošla v zimě energie, tlačí Fico na to, aby jeho země dovážela plyn z Ázerbájdžánu. To je země, která v poslední době výrazně zvýšila svůj export plynu. Ten plyn je ale „ázerbájdžánský“ jen navenek. Do země samozřejmě proudí z Ruska a zdejší diktátor Alijev ho potom přeprodává s přirážkou dál. O tenhle plyn, který určitě nepochází ani trochu z Ruska, má zájem i Fico. 1. ledna 2025, tedy za méně než čtvrt roku, totiž skončí tranzit ruského plynu přes Ukrajinu. To pro Fica představuje velký problém. Umíte si představit, že by u východních sousedů nefungovalo třeba vytápění škol a nemocnic?

Foto: Szombat78, CC0, via Wikimedia Commons

Když Fico mluví o svobodě, asi myslí svobodný průtok ruského plynu těmito trubkami

Podstatně hůř se Fico chová k Ukrajině. V neděli slíbil, že bude bránit vstupu Ukrajiny do NATO tak dlouho, dokud bude slovenským premiérem. Zároveň na Ukrajince pořád tlačí, aby zůstali tranzitní zemí pro ruský plyn směrem na Slovensko. Jsem si celkem jistý, že u slovenských voličů tímto Fico mohl posbírat i nějaké plusové body. Bohužel.

Nový generální tajemník NATO Mark Rutte ujišťuje, že „Ukrajina je blíže NATO než kdykoli předtím a bude na této cestě pokračovat, dokud se nestane členem naší aliance.“ Jenže když Fico bude chtít, může přijetí Ukrajiny opravdu blokovat. Na příchodu nového člena se musí shodnout všichni stávající, stačí tedy jeden takový Fico a Ukrajina má smůlu. Udělal by tohle některý prozápadní politik?

Foto: Kancelaria Premiera from Poland, Public domain, via Wikimedia Commons

Fico a Orbán před lety. Tehdy líbali ruku Beaty Szydlo, dnes líbají ruku Putinovi

To ale bohužel není všechno. Fico tyhle provokace a zdvižené prostředníčky vůči Ukrajině a EU dávkuje postupně. Minulý čtvrtek řekl další nehoráznost: „Pokud válka skončí během mandátu této vlády, udělám vše pro obnovení hospodářských a standardních vztahů s Ruskem.“ To je podobné, jako kdyby chtěl premiér sousední země obnovit „standardní styky“ s kancléřem Hitlerem nebo prezidentem Husajnem poté, co ukončí agresi vůči svým sousedům.

Ruská agrese vůči Ukrajině za sebou nechá statisíce a možná miliony zmařených životů, dlouhotrvající nepřátelství mezi sousedskými národy, nespočet válečných zločinů, ale Fico bude obnovovat standardní styky. Levná ropa a plyn prostě nesmrdí a zjevně stojí za to kvůli ní vlézt opravdu hluboko.

Docela by mě zajímalo, co na tenhle vývoj říkají Slováci. Jestli jim vyhovuje, kdo jim vládne a kam jejich zemi táhne. Jestli přemýšlejí nad tím, kde Slovensko bude za tři roky, až Ficově vládě skončí mandát. A také, komu tou dobou bude Slovensko patřit.

„Mírotvůrce“ Fico v Moskvě, květen 2025

Umím si to živě představit. Velkolepá vojenská přehlídka. Vojáci a technika defilují před diktátorem Putinem. Vedle něj stojí maňásci: Lukašenko, čínský velvyslanec, nějací „správci nových ruských republik“, pardon, okupovaného ukrajinského území, dále Kim Čong-un, pár afrických diktátorů… a Fico. Možná taky Orbán.

To bude oslava svobody jedna báseň. Když už tam Fico jednou bude, tak by tam také mohl zůstat.

Foto: kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Tady bude stát i Fico. Když ho Putin nechá.

Anketa

Je Robert Fico proruský?
Ano
79,4 %
Ne
15,9 %
Nemám jednoznačnou odpověď
4,7 %
Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Zdroje:

https://www.hrot24.cz/clanek/svoboda-prisla-na-slovensko-z-vychodu-prohlasil-fico-chce-aby-pres-ukrajinu-dal-proudil-plyn-z-ruska

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1134

https://www.politico.eu/article/nato-ukraine-slovakia-robert-fico-military-defense-alliance/

https://www.politico.eu/article/ukraine-war-ends-restore-relations-russia-slovakia-robert-fico/

https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_229230.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz