Hlavní obsah
Aktuální dění

Putin je slabý. Útok statečných Ukrajinců to ukázal i obyčejným Rusům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Ukrajina svým výpadem na ruské území šokuje svět. Věřím, že pomoc nebude ustávat.

Článek

Ruská okupace části Ukrajiny trvá už nějakých 900 dnů. Z třídenního útoku na Kyjev se stala skutečně speciální vojenská operace, ale taková, jakou si Putin rozhodně nepřál. Nyní se stateční Ukrajinci prokousávají ruským územím směrem k městu Kursk, hlavnímu městu stejnojmenné správní oblasti. Skoro půlmilionové město je také domovem jedné z největších jaderných elektráren v zemi. Kdyby ji Ukrajinci zvládli dobýt, možná by si Rusové uvědomili, jak odporně se chovali po dobytí Záporožské JE, ve které se střílelo a porušovaly se veškeré bezpečnostní předpisy. Ukrajinci ale žádné takové šílenosti dělat nebudou.

Ukrajinský útok na ruské území rozhodně Putina a Rusy zaskočil. O tom svědčí chaotická evakuace a spousta videí a zpráv z bojiště. Rusové se dopouštějí bizarních chyb, jako když třeba ukazují v televizním přenosu (takže i Ukrajincům), kudy na místo jedou posily. Na adresu překvapených Rusů už koluje i spousta vtipů, jako je třeba tento.

Foto: Sgt. Thomas Mort, Public domain, via Wikimedia Commons

Ukrajinci postupují ruským územím. Ilustrační obrázek

O vývoji na nově otevřené ruské frontě skvěle informuje plukovník Ivo Zelinka, velitel Skupiny kybernetických sil a informačních operací v Olomouci. Ukrajinci už jsou minimálně 20 kilometrů hluboko na ruském území a kromě narušování nepřátelské logistiky má jejich útok i značný psychologický efekt. Prostě Ukrajinci útočí na ruském území a mezi civilisty se šíří panika a naštvání, že s tím „velký vůdce“ Putin není schopen nic udělat. To je fantastická zpráva, toto nalomení důvěry u lidí, kteří jinak jen konzumují ruskou propagandu.

Plukovník Zelinka popisuje blíže také metody psychologického boje. Ukrajinci na ruské pozice začali shazovat letáky. Na letáku se ruský voják dozví, jak se bezpečně vzdát (škoda, že takovou možnost často nemají i ukrajinští vojáci), co s nimi dál bude, mohou si také prohlédnout fotografii nahé manželky svého velitele. Tím vším Ukrajinci Rusům ukazují, že toho vědí hodně. Stará dobrá demoralizace. Tato metoda se používala už za druhé světové války. Ruského brance, který sedí někde v zákopu a velení na něj kašle, může taková informace přimět k tomu, aby udělal rozhodnutí se vzdát.

Psychologický efekt útoku na vojáky i civilisty na obou stranách je nesmírně důležitý. Ukrajinským lidem dá chvilku oddechu myšlenka, že konečně to nejsou jen oni, kdo musí snášet neustálý tlak, strach, útoky a okupaci. Trošku toho příkoří Rusům teď vrací. Vojáci vidí, že všechno je možné. O efektu na ruskou stranu jsem už mluvil, když si čtete zážitky Rusů, kteří u sebe doma ve městě potkali ukrajinské vojáky, kromě rozdílu v přístupu ruských a ukrajinských bojovníků vás dojme i to, že Ukrajincům přes to všechno, co zažili, zůstává humor a jakási laskavost. „Nauč se ukrajinskou hymnu a vrátí se vám Youtube,“ slyšel prý Rus od ukrajinského vojáka na ulici po otázce, co se teď pro civilisty ve městě změní.

Rus se měl také podivovat tomu, že všichni ukrajinští vojáci mluvili rusky. Žádná polština, žádní černoši, žádní banderovci. To jsou asi ty věci, kterými své ovečky Putin krmí skrze televizi, internet a další média. A to je právě ta šance, že obyčejným Rusům dojde, že jim Putin lže. Pak by se snad mohlo něco změnit. Až i poslednímu Rusovi ve městě a na vesnici dojde, že Putin není ten skvělý chlapácký spasitel velkého ruského impéria. Že je to prostě jen slaboch a lhář. Že Putinovi na obyčejném Rusovi vůbec nezáleží. A že na klamu je postavena celá Putinova agrese vůči Ukrajině.

Anketa

Zvrátí Ukrajina válku s Ruskem a ubrání své území?
Ano
82,1 %
Ne
17,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4882 čtenářů.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kursk_Nuclear_Power_Plant

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-naprosto-tristni-rika-k-situaci-v-zaporozske-elektrarne-cesky-kontrolor-236256

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1821861882946330866

https://x.com/Lord_of_war_95/status/1821830553663844386

https://x.com/ZdenekKlouda74/status/1821845437134889291

Sociální síť X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz