Hlavní obsah
Umění a zábava

10 ohromujících faktů o Star Wars, které jste možná nevěděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jonathan Cooper, Unsplash.com

Série Star Wars skrývá mnoho fascinujících tajemství. Připravili jsme pro vás 10 úchvatných faktů, které vás možná překvapí.

Článek

1. Tajemství Han Sola a jeho původního jména

Málokdo ví, že původním jménem oblíbeného pašeráka Han Sola mělo být „Han Starkiller“. Toto jméno však George Lucas změnil ještě před natáčením prvního filmu, aby lépe vyjádřilo charakter postavy.

Zajímavostí je, že Han měl být původně daleko starší postavou. Lucas později rozhodl, že mladší herec bude pro tuto roli vhodnější, a tak byl obsazen Harrison Ford.

2. Postava Boby Fetta byla inspirována postavou z filmu „Yojimbo“

Boba Fett, legendární nájemný lovec, byl inspirován postavou Sanjura, kterou hrál Toshiro Mifune ve filmu „Yojimbo“ režiséra Akiry Kurosawy. Lucas byl fanouškem Kurosawových filmů a čerpal z nich inspiraci při tvorbě svého vesmírného eposu.

Původní koncept Boby Fetta představoval postavu jakožto bílého, čistě vyhlížejícího hrdinu. Avšak během vývoje designu se jeho ztvárnění změnilo na temného, tajemného lovce s ikonickým přilbou.

3. Chewbacca jako spolupracovník policie

Původní návrh pro postavu Chewbacca ho ukazoval jako spolupracovníka mezihvězdné policie. Tento koncept byl nakonec zavržen a Chewbacca se stal Han Solovým společníkem a kopilotem.

Design Chewbacca byl inspirován Lucasem viděným ilustracemi z knihy o mytologii Inuitů. Tvůrci si také pro název postavy vypůjčili slovo „собака“ (sobaka), které znamená v ruštině „pes“.

4. Ewokové a jejich skrytý význam

Jméno Ewoků, těch roztomilých malých tvorů z planety Endor, je odvozeno od slova „Wookiee“ (Chewbaccův druh). George Lucas použil toto jméno obráceně a zkrátil jej na „Ewok“, aby vytvořil název pro tento druh.

Ewokové měli původně hrát důležitější roli v příběhu, ale náklady na jejich kostýmy a zvýšenou složitost natáčení s nimi vedly k omezení jejich významu. Jejich roztomilý vzhled a odvaha přesto zanechaly trvalý dojem na fanoušky po celém světě.

5. Hvězdné války jako inspirace pro moderní technologie

Mnoho vynálezů z filmů Star Wars inspirovalo vývoj skutečných technologií. Například holografické komunikace, ovládání myšlenkou nebo kybernetické protézy. Vědci a inženýři se snaží přenést tyto koncepty do reálného světa.

Lucasfilm, společnost stojící za Star Wars, založila divizi Industrial Light & Magic (ILM), která se podílela na vývoji pokročilých speciálních efektů pro filmový průmysl a přispěla k technologickému pokroku v oblasti vizuálních efektů.

6. Kdo byl skutečným hlasem Dartha Vadera?

James Earl Jones, který propůjčil Darth Vaderovi jeho hrozivý hlas, nebyl původně uveden v titulcích prvního filmu. Bylo to z jeho vlastního přání, protože si nebyl jistý, jak bude film úspěšný.

Teprve později byl uveden jako hlas legendárního Sithského lorda. David Prowse, herec, který ztvárnil Darth Vadera ve skafandru, neměl vůbec tušení, že jeho hlas bude ve finálním střihu filmu nahrazen. Dozvěděl se o tom až při premiéře filmu.

7. Původní plán s Lando Calrissianem

Lando Calrissian, kterého ztvárnil Billy Dee Williams, měl původně zemřít v průběhu filmu „Návrat Jediho“. Jeho smrt byla však přepracována ve scénáři, aby postava mohla přežít a pokračovat ve svém dobrodružství.

Scénáristé chtěli vytvořit pro Landovu postavu smutný a tragický konec, ale rozhodli se, že šťastnější osud je pro fanoušky a postavu přijatelnější.

8. Stormtroopeři a jejich uniformy

Uniformy stormtrooperů byly navrženy tak, aby vypadaly jako bílé plastové brnění. Skutečnost je ale taková, že brnění bylo vyrobeno z laminovaného sklolaminátu, což byl materiál používaný ve vesmírných lodích.

Tímto způsobem chtěl Lucas zdůraznit futuristický a technologický pokrok v galaxii Star Wars. Je zajímavé poznamenat, že v průběhu výroby filmu bylo brnění stormtrooperů velmi křehké a snadno se při natáčení lámalo. To vedlo k tomu, že se musely vytvořit nové kopie pro každé další natáčení.

9. Proč není v názvu Hvězdných válek číslo IV?

Když byl film „Star Wars“ poprvé uveden v roce 1977, nebyl označen číslem IV. Toto číslování bylo přidáno až později, když George Lucas rozhodl, že první film je ve skutečnosti čtvrtou epizodou většího příběhu.

Tímto způsobem vytvořil prostor pro prequelovou trilogii, která byla natočena později. Lucas prohlásil, že původně chtěl natočit celkem 12 filmů, ale nakonec se rozhodl pro trilogie, které se zaměřují na jednotlivé generace Skywalkerů a jejich vliv na galaxii.

10. Skrytý význam BB-8

Droid BB-8, který se poprvé objevil ve filmu „Star Wars: Síla se probouzí“, má zajímavý původ svého jména. Jeho jméno je odvozeno od anglických slov „ball“ a „eight“, což znamená „koule“ a „osm“. Droid byl navržen s tělem ve tvaru koule a s osmičkovým vzorem, což odráží jeho název.

Koncept BB-8 vznikl při prvních schůzkách mezi režisérem J.J. Abramsem a designérem Christianem Alzmannem. Inspirací pro BB-8 byla míčová nárazová hlava, která byla použita v rámci mezinárodního vesmírného projektu na Marsu.

V sérii Star Wars je mnoho fascinujících a méně známých faktů, které stojí za to objevovat. Tyto deset zajímavostí s podrobnějšími informacemi jenom potvrzují, že vesmír Star Wars je plný překvapení a tajemství, která čekají na své odhalení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám