Hlavní obsah

Proč nám Petr Pavel lže? Studoval na špióna, ať se přizná!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petra Malíková

Pojďme si nalít čistého vína: Petr Pavel se dva roky před revolucí připravoval na kariéru vojenského špiona ve službách komunistického ČSSR.

Článek

Může a nemusí to být důvod, proč ho nevolit. Ale máme-li ho volit za prezidenta, bylo by fajn, kdyby se ke své minulosti konečně postavil čelem a přestal o ní lhát.

Důkazy leží všem na očích a je s podivem, jak důsledně je většina médií přehlíží.

Pojďme se na ně podívat.

Pavel nastoupit v zimním semestru 1988 na studium vojenského zpravodajství na Zpravodajský institut Zpravodajské správy generálního štábu, kam byl doporučen pro své výsledky, dobré vlastnosti a kádrové předpoklady. Zpravodajský institut měl krycí název „26. oddělení“.

Pavel tvrdí, že na tomto institutu studovali vojenští diplomati, tedy armádní přidělenci, ale bývalí absolventi, učitelé, historikové a archivy hovoří jinak.

Historik Viktor Dobiáš například institut, který Pavel studoval, popisuje takto: „Institut připravoval agenty pro práci v zahraničí a speciální úkoly. Postupně byli studenti seznamováni s prací vojenského výzvědného zpravodajství. Šlo jednak o konkrétní metody práce v terénu, výslechy, řízení agentů, jednak o výuku jazyků.“

Absolventi institutu nastoupili zpravidla na nějaké západní velvyslanectví často pod krytím jako normální diplomaté. Ve skutečnosti ale vykonávali práci pro vojenskou rozvědku komunistického Československa. Jakou?

Plk. Ján Sovjak, který Petra Pavla učil, vzpomíná na svou švédskou misi takto: “měl jsem za úkol vybudovat záložní prostředky agenturního spojení, tj. mrtvé agenturní schránky, signální místa, místa schůzek s potenciálními agenty atd… “

Mimochodem je k dohledání i video, kde Plk. Ján Sovjak mluví přímo o svém působení na zpravodajském institutu. Ve videu pobaveně vzpomíná na 17. listopad 1989: „Já jsem v té době působil… ve škole zpravodajských důstojníků. Mými studenty byli například armádní generál Petr Pavel… Takže, když chodily davy demonstrujících po Národní třídě, já jsem skrz okno poslouchal… a tvořil přednášku k náborové činnosti, tedy formy a metody získávání agenturních prostředků…“

O tom, že příslušníci Zpravodajské správy generálního štábu sloužili komunistickému Československu, svědčí i to, že v roce 1995 parlament schválil zákon, který jim ruší důchod za odsloužené roky v komunistickém vojenském zpravodajství. (Pro úplnost je třeba dodat, že vojáci si posléze prolobovali zrušení toho zákona.)

V Archivu bezpečnostních složek je k nalezení vysvědčení Petra Pavla za 3. semestr (tedy zimní semestr 1989). Z „agenturní přípravy“, tedy ze špionství, dostává hodnocení 1,25. Hodnotitel píše: „Při praktických cvičeních potvrdil adaptabilnost, dokázal vhodným způsobem využívat legend při plnění cílů i při vytěžování informátorů a schopnost úsporně, ale reálně a logicky vybírat a získávat podstatné údaje. (…) Výsledky praktické přípravy potvrdily, že dokázal aplikovat teoretické zásady do agenturní praxe na velmi dobré úrovni.“

Foto: Petra Malíková

Hodnocení

Ještě zajímavější je pasáž z dokumentu, kde náš známý Plk. Ján Sovjak popisuje návštěvu Hany Pavlové, tehdejší Pavlovy manželky. „V průběhu pohovoru byly posouzeny otázky bezpečnosti a konspirace. Žádné negativní poznatky nebyly zjištěné. Soudružka Pavlová věděla jen to, že manžel pracuje v Praze jako překladatel, tlumočník.“ Pavel tedy nejméně tři semestry doma ženě lhal o tom, co studuje.

Foto: Petra Malíková

Věděla o tom žena?

Foto: Petra Malíková

Závěr hodnocení

Dalších důkazů, že Petr Pavel studoval na vojenského špiona a nikoli na diplomata je celá řada. Měl i krycí doklady a krycí jméno „Pávek“.

Když shrneme důkazy:

  • v archivu je Pavlovo vysvědčení z “agenturní přípravy” na Zpravodajském institutu
  • záznam v archivu potvrzuje, že Pavel rok a půl lhal vlastní ženě o svém působení na institutu
  • Pavlův učitel z institutu nijak nezakrývá, že byl komunistickým vojenským špionem
  • Petr Pavel měl i krycí doklady a krycí jméno

Každý, ať volí prezidenta podle své chuti. Ale je nefér, že média systematicky kryjí neoddiskutovatelný fakt, že Petr Pavel v letech 1988 a 1989 studoval na vojenského špióna pro komunistický stát. To není ani diplomacie, ani skákání z padáku, ani plazení se bahnem.

Bylo by skvělé, kdyby o tom přestal lhát.

Foto: Petra Malíková

Karta

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám