Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jayne Mansfield: krátký život herečky a sexbomby přeťala smrtelná nehoda. Zanechala po sobě 5 dětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Platinové vlasy, zářivý úsměv, a hlavně bujné křivky - mladá žena se stala americkým sex symbolem 50. a počátku 60. let. Osud jí vyměřil pouhých 34 let života. Za tu dobu však stihla snad více, než by bylo zdrávo. Blonďatá bohyně Jayne Mansfield.

Článek

Mezi hollywoodskými herečkami panovala vždy nesmírná řevnivost. Dámy si nemohly přijít na jméno a navzájem se častovaly poměrně velkou řadou drsných urážek. Zvláště, když jedna druhé „ukradla“ roli. Nebo dokonce manžela. Nebo obojí. Ač navenek vždy vypadaly jako přítelkyně, v zákulisí se slavné divy předháněly, která z nich pustí o druhé drb co nejšťavnatější.

A když mezi tuto „smetánku“ vtrhla jako zjevení blonďatá a velice, skutečně VELICE obdařená herečka, která svýma obrovskýma očima, krásnou tváří a již zmíněnou nádhernou postavou bohyně s poprsím takřka impozantním, bylo to jako střelit do hejna slepic.

Foto: Dennis Amith/Creative Commons/2,0 generic

Dnes již slavná fotografie Jayne a Sophie Loren, která neví, kam se dívat - ikonický „pohled úkosem“

A herečky se nestačily divit i nadále. Ona si na ně hrála. Hrála si na Marilyn Monroe, která Jayne skutečně nenáviděla. O naschválech, které si ty dvě dělaly, vznikaly drby až legendární a těžko se někdo už dobere pravdy. Jayne byla označována za „venkovskou husu“ a herečky o ní tvrdily, že „je tak hloupá, že za ní musí mluvit její prsa“.

Jaké však bylo jejich překvapení, když se zjistilo, že blonďatá sexbomba je vlastně velice chytrou ženou. Její IQ se odhaduje na 160. Mluvila plynně šesti jazyky, měla fotografickou paměť a obrovský muzikální talent - byla nadanou houslistkou a klavíristkou. Jestli někdo v dějinách potvrdil úsloví: „klame tělem“, tak to byla právě ona.

Dá se říct, že její život skončil dříve, než začal. Přesto toho stihla dost. Třikrát se vdát, vystřídat spoustu slavných milenců, porodit pět dětí. Mladší z dcer je velice slavnou herečkou. Schválně, víte kdo to je? Mariska Hargitay.

Foto: Shannon (SMPhotografie)/Creative Commons/2,0 generic

Mariska Hargitay

Známá detektivka Olivia Benson z oblíbeného seriálu Zákon a pořádek - Útvar pro zvláštní oběti, která spolu s detektivem Eliotem Stablerem řeší ty nejvážnější zločiny. Málem tehdy zemřela spolu s matkou.

Krátká kariéra a rychlá smrt hollywoodské hvězdy, která stihla zazářit jen na chvíli - pohnutý osud Jayne Mansfield.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

JM

Příliš mladá na všechno aneb „hnusnej život!“

Jayne Mansfield se narodila jako Vera Jayne Palmer 19. dubna 1933 v malém městečku Bryn Mawr v Pensylvánii. Její otec Herbert William Palmer byl právník a hudebník, zatímco její matka Vera Jeffrey Palmer dříve pracovala jako učitelka, ale po narození své jmenovkyně se stala ženou v domácnosti. Tatínek působil u renomované právnické firmy v New Jersey, kde měl byt. Holčička tam trávila nejútlejší dětství.

Foto: Comet Photo Ag/Curych/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Ve Švýcarsku

Jenže život je krutý a v pouhých třech letech Jayne o otce přišla. Její otec zemřel v autě, které řídil a vezl právě malou dceru a manželku. Za volantem dostal masivní infarkt, takový ten, jak prostě srdce praskne a následuje smrt okamžitá a vlastně milosrdná. Vera duchapřítomně chytila volant a automobil zabrzdila, čímž zabránila nehodě. Ale Herbert byl mrtev.

Něco se z mého života vytratilo. Nejranější vzpomínky dítěte mají být šťastné a veselé. Moje nejranější vzpomínky jsou záblesky usmívajícího se otce a pak jeho zkrouceného obličeje a křičící maminky. Vybavuji si, že měla rty stažené do O. Vždy se snažím vzpomínat na časy, kdy byl táta naživu. Ale vidím jen tohle.
Jayne Mansfield

Pro matku a dceru nastaly krušné časy, bez živitele rodiny se Vera musela vrátit k povolání učitelky. V roce 1939 přijala nabídku k sňatku a zabezpečení - vzala si inženýra Harryho Lawrence Peerse a nová rodina se odstěhovala do texaského Dallasu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

1957

Jayne byla velkou změnou nadšena, v Dallasu nastoupila na střední školu, kde byla premiantkou. A k tomu ještě chodila na hodiny zpěvu, tance, houslí, klavíru, violy a pod vedením soukromého učitele studovala jazyky - španělštinu, němčinu, francouzštinu a italštinu.

Jenže jak rostla a začala se měnit, její matka usoudila, že pro dceru jsou její křivky a krása spíše prokletím. Což ostatně potvrdila v jednom rozhovoru i sama Jayne Mansfield:

Obdivovala jsem Shirley Temple a chtěla se stát herečkou. Jenže kolem dvanácti let mi začala růst prsa. A pak už mě nikdo nebral jako tu chytrou studentku jako dříve, tu dívku s brilantní myslí, jak mi bylo tolikrát řečeno. Stala jsem se pro ně prsatou hloupou holkou. A začali se chovat úplně jinak. Mohla jsem před nimi počítat složité rovnice a oni mi zírali na svetřík a pak div neplácli přes zadek. Absolutně je nezajímalo, co jsem na tabuli napsala. A můj obdiv k filmu brali prostě jako: „ahá, ta prsatá chce k filmu, tam na ní čekají, beztak skončí někde v bordelu“. Moje studijní výsledky učitele přestali zajímat.
Jayne Mansfield

Přísná matka se snažila dceru uzavírat doma, ale jak to, tak bývá - dospívající krásná dívka začala revoltovat a dělala jeden naschvál za druhým. Až udělala průšvih doslova osudový.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Z filmu Too Hot Too Handle

Je mi šestnáct, jsem v tom a musím se vdávat. A nemám hotovou školu.

Jayne se na školním vánočním večírku bláznivě zamilovala do Paula Mansfielda. O tři roky starší spolužák byl nesmírně pohledný a populární, ale také žádný nafoukanec. Do lepé patnáctileté dívky se zbláznil také a dvojice spolu začala chodit. Přes protesty matky tajně utíkala z domu a zakázaná láska brzy přinesla následky - v čerstvých šestnácti letech dívka otěhotněla.

Pokud neměla být „hanba pod střechou“, pár se musel vzít - svatba byla v roce 1950. Jayne ještě stihla dokončit střední školu Highland Park za uštěpačného pokyvování učitelů a hlášek typu: No neříkali jsme to? To nemohlo jinak dopadnout! Půl roku po svatbě se narodila dcera - Jayne Marie.

V té době si budoucí herečka odbarvila své tmavé kadeře na platinově a zářivě blond. Manžel si myslel, že se bude mladičká novomanželka a matka věnovat jemu a výchově dcery, ale Jayne měla úplně jiné plány. A protože byl Paul tak trochu „bačkora“, rozhodl se v té době k nevídanému kroku - když chce jeho žena být herečkou, bude následovat ON JI. Přihlásila se na Southern Methodist UniversityUniversity of TexasAustinu, kde studovala drama.

Foto: L.A. Times/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Jayne pózuje s žokeji v roce 1957

Ke škole si musela přivydělávat na živobytí. Pracovala jako recepční, prodavačka knih i modelka aktů pro výtvarné kurzy. Vyhrála několik soutěží krásy a zjistila, že je o ni zájem i mezi fotografy. Čím méně oblečení, tím lépe. To už se manželovi líbilo poněkud méně.

Neustále statoval s dcerkou v náručí po pochybných podnicích, kde jeho žena v titěrných bikinkách uváděla muže do varu. Přivítal proto povolávací rozkaz. Výcvik měl v Georgii, kam ho manželka následovala a strávila tam rok. A pak Paul odešel bojovat do Koreje a Jayne byla „svobodná“. Vystoupila poprvé na divadle a hned ve slavné adaptaci hry Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího.

Já vám všem ukážu!

Když byl manžel ve válce, drzá a cílevědomá Jayne dala dceru prarodičům a odjela na vlastní pěst do Los Angeles. Jako mnoho jiných v té době toužila po splnění svého amerického snu. Oplývala zářivou krásou, neuvěřitelnou postavou, nesporným talentem i bryskním intelektem.

Jenže ji všichni považovali za hloupou. Je až neuvěřitelné, jak je krásná a prsatá dívka téměř vždy považována za - řekněme - chudší duchem. A Jayne se po proplakaných nocích rozhodla po svém - když si myslí, že jsem taková, tak taky taková budu. Já vám ukážu.

Když se Paul vrátil z Koreje a zjistil, že manželku má v L.A., okamžitě se za ní naštvaně rozjel. Ta ho ale opět „omámila“ a chvíli s ní dokonce bydlel, než vše dospělo ke krachu. Nechala si ale jeho příjmení, Mansfield. Zhrzený Paul požádal v roce 1955 nikoli o rozvod, ale přímo o anulování jejich sňatku.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Se Steve Cochranem

Navíc se soudně domáhal svěření dcery do péče. V první věci po dlouhých tahanicích uspěl, ve druhé už nikoli. Jayne to bylo jedno. Chtěla prorazit, ale nějak se jí nevedlo.

Provokovala, kde mohla, zúčastňovala se večírků tehdejší smetánky, kde jí vždy „jakoby náhodou“ spadl svršek úsporných šatů a s procítěným zděšeným ácháním se snažila zakrýt svá impozantní ňadra - samozřejmě schválně marně. Sice si Jayne všimli, ale tudy opravdu cesta nevedla. Pracovala v několika různých zaměstnáních, až jednou v kině, kde prodávala sladkosti a popcorn, zaujala televizního producenta.

V roce 1955 se stala modelkou v únorovém čísle Playboye a upoutala tak pozornost médií a Hollywoodu. Měla vlastní striptýzovou show v Las Vegas. A přišly první filmové i divadelní role. Ve stejném roce debutovala na velkém plátně prostřednictvím malých rolí ve třech filmech z roku 1955: Pete Kelly's Blues, Hell on Frisco Bay a Illegal.

Foto: Comet Photo AG(Curych)/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Mick, Jayne-Marie, Zoltán a Miklós

Marilyn pro chudé, jeden muž za druhým a jedno dítě za druhým.

Po dobu trvání své kariéry se Jayne snažila stylizovat do role Marilyn Monroe. Monroe byla ve skutečnosti docela zděšená ze způsobu, jakým Mansfield parodovala její image, a v jednu chvíli si přála, aby mohla herečku zažalovat. Ale napodobování technicky vzato nebylo protiprávní. Jayne Marilyn nejen napodobovala, ale snažila se zapůsobit verzí „zlobivější Monroe“, také proto si vysloužila přezdívku Marilyn pro chudé.

Poprask nastal, když začala uhánět i jejího milence Johna F. Kennedyho - a úspěšně. Marylin Monroe ji tehdy skoro inzultovala a ke rvačce dvou blondýn zabránilo jen duchapřítomné obecenstvo. Jayne se nerozpakovala dobýt i slavné muže tehdejší éry - mezi její milence patřili například i Robert Kennedy, Tony Curtis, Robert Wagner, John Wayne, Burt Reynolds a další.

Během pouhých devíti měsíců, od září 1956 do května 1957, se Mansfield údajně objevila na neuvěřitelných 2 500 novinových fotografiích.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

s manželem

S milenci si však dala pokoj, protože v roce 1957 potkává svého budoucího manžela číslo dvě. Mickey (Miklós) Hargitay byl původem Maďar. Byl to herec a kulturista, který omámil řadu žen, stal se dokonce vítězem soutěže Mr. Universe. A jeho omámila vnadná Jayne. Seznámili se v restauraci, kde na otázku číšníka, co si dá, odpověděla Jayne:

Dám si steak a toho krásného muže vlevo.
Jayne Mansfield

Svatba kulturisty a sexbomby se stala jednou z hlavních společenských událostí roku 1958 a brzy začala rodit jedno dítě za druhým. Těhotenství jí nikterak nebrzdila, naopak. S každým dalším porodem shledávala, že má zase o něco větší křivky a manžel byl svou nebeskou ženou doslova posedlý. S manželem rozjela veleúspěšnou show The Tropicana Holiday, v níž ji slavný silák nosil na rukou - a to doslova.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

slavné varietní číslo s manželem

Prováděl eskamotérské kousky, kdy si svou ženu různě přehazoval z ramene na rameno, vyhazoval ji do výšky, chytal, byli jak duo akrobatů někde v cirkuse. Jayne také v tu dobu získala Zlatý glóbus za objev roku. V manželství se narodily postupně tři děti - Miklós Jeffrey, Zoltán Anthony a Mariska Magdolina. Spolu s dcerou z prvního manželství Jayne-Marií tedy byla během pár let Jayne čtyřnásobnou matkou.

Stylizovala se stále častěji do role růžové a nadpozemské královny, která se ráda nechala fotit s rodinou. Zakoupila čtyřicetipokojové sídlo na Sunset Boulevard v Beverly Hills, nechala dům natřít na růžovo a pojmenovala ho Růžový palác.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Růžový dům

Kariéra slavná

Ještě před druhou svatbou cílevědomá Jayne pokračovala na další univerzitě ve studiu dramatu - byla to slavná University of Carolina. A dařilo se jí. I když všichni opět řešili pouze její tělo. Ale Mansfield těmto kritikům vytřela zrak - za hlavní roli v divadelní hře Will Success Spoil Rock Hunter autora George Ayelroda byla oceněna významnou cenou Theatre World Award.

V roce 1956 podepsala smlouvu s proslulým studiem 20th Century Fox a první velká role ji čekala v komedii Gangster hledá ženu. Následovaly další filmy, komediální i dramatické. The Wayward Bus, The Bulglar, Dejte jim za mě pusu, The Sheriff of Fractured Jaw, Too Hot to Handle, The Challenge.

Koncem padesátých let kariéra Jayne Mansfield stagnovala. Po sérii poměrně dobrých filmů a rolí s ní vyvázalo studio smlouvu. Jednak byla neustále těhotná a jednak dělala jeden skandál za druhým. A v hlavní roli byla opět její prsa. Opět se ukazovala na večírcích téměř nahá a odmítali ji oblékat i slavní návrháři, protože chtěli působit seriózně a Jayne jako „ta žena vamp, která musí odhánět muže a všude ukazuje prsa“ se jim nehodila do renomé.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

s novorozeným Miklósem

Nabídky na seriózní role přestaly chodit a Jayne se objevovala v nízkorozpočtových, občas velice bizarních filmech nevalné kvality, které prodávalo jediné - její vnady. Nedělalo jí skutečně žádný problém se svléknout na požádání v jakékoli revue či striptýzovém klubu. Tak si producent a režisér Tommy Noonan řekl, že když má tedy k dispozici takto svolnou herečku, zkusí natočit film, o kterém dlouho snil - film, ve kterém se poprvé v dějinách Hollywoodu objeví zcela nahá žena.

Film Promises! Promises! z roku 1963 vyvolal naprostý skandál, protože nemožné se stalo skutečností a na plátně pobíhala zcela nahá Jayne Mansfield. Film byl dokonce v několika prudérnějších amerických státech zakázán, ale zaznamenal obrovský komerční úspěch.Přestože z dnešního pohledu je Promises! Promises! poměrně cudný snímek, tehdy se strhla mela.

Ještě před uvedením v kinech se filmu dostalo široké publicity v Playboyi, kvůli čemuž se jeho vydavatel Hugh Hefner poprvé a naposledy ocitl za mřížemi. Policie ho zatkla kvůli obscénnosti, ale porota u soudu ho nejtěsnějším možným poměrem uznala nevinným.

Foto: Archiv USMC/Creative Commons/2,0 generic

V Da Nangu na návštěvě u 9. námořní pěchoty

A kariéra neslavná aneb zaplivané bary

Už jí nikdo roli nenabídl, tak upnula svou pozornost na Evropu. V Itálii natočila několik filmů, které zcela zapadly. Možná jen Pánská jízda, Gli amori di Ercole nebo Průvodce ženatého muže neskončily v propadlišti dějin.

V roce 1967 se kariéra Jayne Mansfield úplně ztratila. Aby však neztratila kontakt s publikem, nedostatek pracovních nabídek si vynahrazovala večery v nočních klubech, kde se představovala jako tanečnice, zpěvačka a dokonce komička, která ve velice úsporném oděvu vyprávěla lechtivé vtipy podnapilému obecenstvu a „nadrženým“ chlapům.

Nesporně velice smutný konec strmé kariéry velice inteligentní ženy. Z jejího snu, kterak se stane naprostou filmovou megastar, zbyly pouhé trosky. Nikdo s ní nechtěl podepsat smlouvu, protože po filmu Promises! Promises! už byla zapsaná jako „ta nahá nestyda, co se na nic jiného nezmůže, než ukázat prsa.“

Objížděla i venkovské zaplivané bary a putyky, kde oděna v síťovaném korzetu vyprávěla sprosté vtipy a několikrát musela i narychlo doslova utéct a odjet, protože „si o to říkala“ a byla například málem znásilněna partou opilých výrostků. Smutný konec kariéry.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Těhotná Jayne s Mickem a dětmi

Všichni moji muži a všech mých pět dětí

A také konec druhého manželství a začátek třetího. V roce 1964 Hargitay nesnesl další výstřelky své ženy, na kterou postupem doby začal nesmírně žárlit. Požádal o rozvod a Jayne se zamilovala znovu - a opět následovala rychlá svatba. Matt Cimber byl italský režisér, horkokrevný cholerik a alkoholik.

Jayne jakoby zcela zahodila svůj intelekt a začala pít taky. A samozřejmě - opět otěhotněla a narodilo se jí páté dítě - syn Antonio Raphaelo Ottaviano. Jayne porodila a hned Mattovi byla nevěrná - vlastně s každým, kdo se namanul. Dokonce inklinovala k satanismu a její románek s Antonem LaVey, zakladatelem novodobé satanské církve, je dnes již známou věcí. Dokonce se sama stala praktikující satanistkou. Jakoby se úplně zbláznila.

A rozvedla se do třetice. A na scénu vstupuje Sam Brody. To byl advokát, který zastupoval Jayne u rozvodového soudu. Okamžitě, skutečně z hodiny na hodinu, spolu skončili v posteli. Brody se však pěkně vybarvil. Byl to násilník a alkoholik, který bil nejen Jayne, ale i její děti. Nejstarší dcera od něj zažívala skutečné peklo, a dokonce ho nahlásila na policii a obvinila ho z týrání.

Foto: L.A. Times/Creative Commons/4,0 mezinárodní

S manželem Mattem a všemi dětmi opouštějí porodnici po narození Antonia

Byl to právě Brody, kdo organizoval výše zmíněné cesty po amerických zapadákovech, kde nutil Jayne vystupovat téměř (a někdy i úplně) nahou a vyprávět rozjařeným venkovanům sprosté vtipy. Až nadešla osudná noc z 28. - 29. června 1967.

Předčasná a krutá smrt, která vešla i do městských legend

Jayne skončila své vystoupení v Biloxi ve státě Mississippi. To končilo krátce před půlnocí. Brody spěchal, protože druhý den měli vystupovat v Louisianě, v New Orleans, kde podle všeho měl být velký výdělek. Brody od místních najal vůz s řidičem, byl to Buick Electra.

Uprostřed noci tedy usedl za volant do auta dvacetiletý řidič Ronnie Harrison, vedle něj na prostředním sedadle seděl Brody a vpravo Jayne Mansfield a její dvě čivavy, bez kterých nikam nejezdila - Popeicle a Monaicle.

Zadní sedadlo bylo obsazené dětmi - Jayne tři prostřední všude vozila sebou. Prý to chtěly, ale spíše to chtěla ona. Většinou někde spaly v zákulisí nebo v pokoji, který jim najala. Do Buicku přenesl spícího Zoltána, Miklóse a Marisku Brody s řidičem a položil je na zadní sedadlo.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Provokovala až do své smrti

v 1.15 na silnici 190 ve Slidell vjel mladý řidič vysokou rychlostí do prudké zatáčky, kde dojel kamión s návěsem. Před kamiónem byl náklaďák, který byl speciálně upravený pro postřik proti komárům, který se prováděl v noci. Takže byl velice široký, přes celou silnici, jel krokem, a navíc se z trysek mlžilo.

Řidič kamionu zabrzdil a postřikový vůz dojel. Ale Ronnie nestačil zabrzdit a s buickem vletěl pod zadní část přívěsu. Vůz se otevřel jako krabička od sardinek, náraz to byl strašný. Všichni tři dospělí vpředu byli na místě mrtví, včetně obou psů. Děti jako zázrakem přežily. Jen malý Miklós měl zlomenou ruku.

Vyrojila se spousta fám, dokonce o tom, že hlava Jayne Mansfield měla být zcela odtržena od těla a doslova odletět od místa nehody desítky metrů. Později to bylo vyvráceno jako městská legenda. Ale faktem zůstává, že odříznutá střecha buicku Jayne skalpovala a její husté a platinové kadeře, na kterých si zakládala, nalezl až přivolaný velitel dopravní policie vedle vozu.

Zvedl jsem to, vypadalo to jako paruka, krásná blond paruka, kterou sebou ženy vozí, ukládají to do těch krabic vycpaných sametem, aby se účes nezdeformoval. Ty vlasy na sobě neměly jedinou kapku krve.
Velitel dopravní policie Slidell
Foto: Comet Photo AG (Curych)/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Jayne Mansfield

Předčasný skon krásné, talentované, chytré, a přesto postupem času unavené a zhlouplé herečky zasáhl celou tehdejší Ameriku. Za velkého zájmu veřejnosti byla Jayne Mansfield pohřbena 3. července 1967 na hřbitově Fairview v Pensylvánii, kde spočinula vedle svého tatínka. Na náhrobku ve tvaru srdce má herečka, která ani nestačila začít pořádně žít, vytesán nádherný epitaf: My žijeme proto, abychom tě každým dnem milovali více.

Osud přerval životní pouť talentované a chytré ženy, která si myslela, že dobude Hollywood svým intelektem, ale nakonec skončila polonahá v podivných nočních klubech. Možná je na místě otázka, jestli to pro Jayne nebylo tak lepší. Protože kam by se dál ubírala její kariéra po boku násilného manžela, kde by skončila, až by její vnady nepřitahovaly pozornost, co by se s ní stalo, až by zestárla a nikdo jí nechtěl vidět?

Foto: Nicholas A. Tonelli/Creative Commons/2,0 generic

Ikonický náhrobek ve tvaru srdce

Třeba právě tato předčasná smrt v pouhých 34 letech bylo pro ni to nejmilosrdnější, co se jí mohlo stát.

Byl o ní natočen životopisný film a její osud, a hlavně tragický konec inspiroval spoustu filmařů, zpěváků i dokumentaristů. Má svou hvězdu na chodníku slávy a navždy zůstane tou krasavicí, co konkurovala Marilyn Monroe, kterou nakonec přežila o pouhých pět let.

Jayne Mansfield - 19. duben 1933 - 29. červen 1967

prameny:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz