Hlavní obsah
Lidé a společnost

Případ dvojčat Reimerových: Násilná změna pohlaví jednoho z chlapců zničila celou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash

Dvojnásobná radost někdy může znamenat katastrofu.

Matka dvojčat Bruce a Briana si všimne, že miminka špatně močí. Obrátí se na lékaře, který diagnostikuje zúžení předkožky a navrhne, aby chlapci podstoupili obřízku. Jenže při operaci Bruce dochází k fatální chybě. A na scénu vstupuje dr. John Money.

Článek

22. srpna 1965 se v kanadském Winnipegu narodila Janet a Ronovi Reimerovým zdravá jednovaječná dvojčata, chlapci Bruce a Brian. Když bylo chlapcům šest měsíců, všimla si matka Janet, že oba mají stejný problém - nedaří se jim pořádně močit a u obou nešla přetáhnout předkožka přes žalud penisu. Lékař stanovil diagnózu fimóza (fyziologická normálně se vyskytující vada u novorozených hochů, neboli zúžení předkožky, řeší se ambulantně 15minutovým zákrokem - obřízkou, pozn. autorky) a poslal oba hochy do nemocnice na urologii. Z původně banálního zákroku se však stala noční můra.

Urolog, který prováděl Bruceovu operaci, použil místo klasického skalpelu tehdy revoluční elektrický kauterizační stroj. Lékař však selhal a operaci pokazil do té míry, že chlapcův penis zcela spálil. Zmrzačený Bruce neměl nejmenší šanci na záchranu penisu, ten navíc po pokusech o jakékoli ošetření zčernal a musel být zcela amputován. Zdrceným rodičům nikdo nemohl pomoci, možnosti plastické chirurgie v té době byly značně omezené. Lékaři se rozhodli druhého bratra, Briana, raději neoperovat vůbec. U něj fimóza paradoxně odezněla sama.

Zoufalí rodiče se nemohli smířit s myšlenkou, že z jejich syna bude nešťastný a zmrzačený muž. Zkoušeli vyhledávat všechny možné odborníky přes rozvíjející se obor plastické chirurgie, avšak bez úspěchu. Matka jednou zahlédla v televizi diskusní pořad a zpozorněla: hovořilo se o operacích změny pohlaví. Mezi diskutujícími byl i věhlasný odborník v otázkách genderu, sexuolog a psycholog John Money. Přivedl do studia krásnou blondýnu, která v průběhu rozhovoru přiznala, že se narodila jako muž a je po operativní změně pohlaví konečně spokojená ve svém těle jako žena. Janet a Ron neváhali, vypravili se do Baltimoru, kde Money působil a přednesli mu svůj problém.

John Money - vědec, psycholog, nebo šarlatán?

John William Money (*8.7.1921 - +7.7.2006), rodák z Nového Zélandu, byl věhlasný sexuolog, psycholog a pediatr. Zavedl do psychologie termín „gender“ a v počátcích své kariéry vycházel z teze, že gender (a podobně i homosexualita) je určován prostředím, zejména vlivy v prvních dvou letech života. V 60. a 70. letech byl mnohými považován za nejvlivnějšího sexuologa vůbec.

Money byl zastáncem tzv. „teorie genderové neutrality“ - tvrdil, že genderová identita je dána výchovou, nikoli fyzicky. Studoval intersexuální děti (děti narozené s nevyjasněnými pohlavními orgány) a jeho hypotéza byla, že do dvou let věku dítě není ani ženského ani mužského pohlaví, vše závisí pouze na výchově a vlivu prostředí. Prosazoval, aby se intersexuálním kojencům jako terapie „nově přiřazovalo pohlaví“. Což znamená především chirurgický zákrok, většinou odstranění varlat. Potřeboval si ale tuto svoji tezi ověřit na živém „vzorku“. Případ jednovaječných dvojčat, z nichž jedno přišlo o penis, mu takříkajíc spadl přímo z nebe.

Foto: Luca Borghi/Creative Commons BY-SA 4.0

Kontroverzní sexuolog John Money

Z Bruce se stává Brenda

„Máte štěstí, že jste za mnou přišli. Dítě je nepopsaný list. Vychovejte ho jako dívku,“ vzpomínala později Janet Reimer na muže, kterému věřila každé slovo. Rodiče dvojčat, prostí a mladí lidé, přitom nabyli dojmu, že jejich dítě bude ošetřeno dávno osvědčeným a uznávaným způsobem. Netušili, že jde o pokus: první takový pokus v dějinách lidstva. Není ani jisté, zda vůbec pochopili, že Money není skutečný lékař, který může operovat a léčit, že je to prostě „jen“ psychiatr, který konečně našel vhodný objekt k ověření své teorie. Kolotoč hrozného experimentu „Brenda“ se roztočil a nebylo úniku.

Money přesvědčil rodiče, že operativní změna pohlaví bude pro Bruce nejlepším řešením. Rodiče, ohromeni Moneyho sebevědomím a lavinou odborných znalostí, souhlasí. Datum 3. července 1967 je klíčové - tehdy je dvaadvacetiměsíční Bruce vykastrován, z kůže jeho šourku je vytvořen jakýsi základ stydkých pysků a Bruce mizí - místo něj vzniká „dívka“, Brenda. Money byl nadšen. Navíc měl k dispozici dokonalou kontrolní skupinu: dvojče, které proceduru nepodstoupilo. Bratři totiž sdíleli stejné geny, nitroděložní a rodinné prostředí.

Money důrazně nakázal rodičům, aby se Brenda nikdy nedozvěděla, že se narodila jako chlapec a vyhradil si kontrolní návštěvy u svého „subjektu“. Rodiče byli též povinni mu psát každý měsíc jakýsi deník o tom, jak si Brenda vede. Oblékali ji do šatiček, nechali narůst dlouhé vlásky. Brian a Brenda byly velice pohledné děti a Brenda samotná vypadala jako holčička, nikdo by nepoznal, že se narodila jako chlapec. Jak se podařilo tuto situaci utajit před příbuznými a okolím nevíme, rodina se ale před kastrací Bruce přestěhovala a zřejmě přerušila veškeré kontakty. Tak velká byla víra rodičů ve schopnosti Johna Moneyho.

Kontrolní návštěvy z pekla

V roce 1972 na základě pozorování i zpráv rodičů Money zveřejní zprávu o úspěšné změně chlapce v dívku. Tehdy šestiletá Brenda se stává vědeckou senzací. Skutečnost je však zcela jiná. Brenda nebyla jako dívka šťastná. Přes veškerou snahu rodičů se vyrůstající Brenda chovala jinak, než jim namluvil Money. Ač ji oblékali do šatů, česali culíčky a dávali panenky, Brenda vždy inklinovala k hračkám svého bratra, šatičky si strhávala, chtěla ostříhat. Matka Janet vzpomínala: „Byla spíš jako divá žena - lezla po stromech, toulala se venku, byla osamocená. Brian se jí bál, protože neodhadla nikdy svou sílu, svoje schopnosti, prala se s vrstevníky, ve škole se jí posmívali. Říkali jí „neandrtálec“. Byla to hrůza vidět ji takhle.“

Money tvrdil, že si „zvykne“ a v osmi letech jí začal podávat estrogen, aby jí rostla prsa. Brenda se za rostoucí ňadra styděla tak, že se přejídala až k zvracení. Velice přibrala na váze, trápila se, nenáviděla svoje tělo a neustále se ptala na otázky, na které ji nikdo nebyl schopen odpovědět. Rodiče byli už unaveni a psychicky zcela na dně, zvláště proto, že je Money nutil ke svolení udělat Brendě plastickou operaci vaginy a tím z ní „vyrobit“ úplnou ženu. Brenda od 22. měsíce věku až do dospělosti močila skrze otvor, který lékaři umístili poblíž břicha, což pro ni bylo zvláště dehonestující. Rodiče ale nevěděli o tom, co se odehrává při „kontrolách testovaných subjektů“, kde byl mimo Brendy přítomen i bratr Brian.

Money nutil oba sourozence k sexuálním „hrám“. Brian musel stát za klečící Brendou s odhaleným genitálem a Money pozoroval reakce Brendy při vzájemném osahávaní s bratrem. Nutil je svlékat se a ptal se jí, jak se jí líbí penis, nutil Briana, aby Brendu hladil a dokonce je při těchto „kontrolách“ svlečené fotografoval. Existuje minimálně jedna fotografie předstíraného sexuálního aktu mezi dvojčaty. Money to považoval za zdravou sexualitu a publikoval freneticky optimistické zprávy. Moneyho odůvodnění pro tyto aktivity bylo takové, že „dětské sexuální předcvičování“ je nutné pro zdravou sexuální identitu v dospělosti.

Totální rozklad rodiny

Money si žádné neúspěchy nepřipouštěl. Napsal knihu Man and Woman, Boy and Girl, která byla vydána po celém světě. Píše v ní, že výchova se stala nadřazenější před přírodou. Situace v rodině Reimerů už ale byla neudržitelná. Když měli jet na další kontrolní návštěvu do Baltimoru, Brenda křičela na matku: „To se radši podříznu, než abych tam znova vkročila!“ Vychází také najevo, že Moneyho asistenti měli za úkol zatajovat veškerá negativa ohledně Brendina vývoje v ženu a stejně tak lhali i Reimerovi, kteří zřejmě, aby měli pokoj od Moneyho, tvrdili vždy, že Brenda se chová jako vzorové děvče. Money stále nutil Brendu k operaci vaginy, ta stále odmítala. Přes všechen estrogen, který brala, začala mutovat a při rozhovoru s Moneym přiznala, že ji přitahují ženy. Money to shledal ještě zajímavějším, než čekal - do poznámek si nadšeně zapsal, že je Brenda lesbička a doslova se radoval z tohoto nového „fantastického“ zjištění.

Existují i přepisy a nahrávky z rozhovorů Moneyho s Brendou. Brenda na nich vytrvale odmítá operaci vaginy, křičí na Moneyho, aby jí už dal pokoj a neukazoval jí to (někdy ukazoval fotografie sexuálního styku, někdy fotky porodů a novorozených dětí, aby si uvědomila svou „mateřskou“ roli apod).

Otec Ron propadl pití a stal se závislým na alkoholu. Nevydržel neúnosnou situaci v rodině. Brian koketoval s drogami, toulal se s partou, rval se, choval se násilnicky. Drobné krádeže byly u něj na denním pořádku, zpustl, přestal se o sebe starat a stal se dealerem drog. Poslední kapkou byl pokus o sebevraždu matky Janet, která po jednom Brendině „výstupu“ spolykala barbituráty. Ron se rozhodl a dvojčatům spolu s matkou řekli pravdu.

Seděl jsem v autě a táta mi přinesl zmrzlinu. Říkal, že mi musí něco říct. Bál jsem se, že se stalo něco strašného mámě nebo Brianovi. Táta mě ujistil, že jsou oba v pořádku. Pamatuji si, jak jsem měl slzy v očích a zmrzlina mi stékala na klín, jak jsem tátu poslouchal. Doteď jsem si myslel, že jsem duševně nemocný.
David Reimer

Nový život Davida Reimera

Brenda se konečně dozvěděla, proč je „jiná“. „Znamenalo to neskutečnou úlevu,“ vzpomínal později Bruce, který si změnil jméno a od té doby vystupoval jako David Reimer. Když sdělili Moneymu, že dvojčata znají pravdu, urazil se a zapsal si: „Za všechno, co jsem pro ně udělal, oni jí to řekli.“ Jakmile rodina přerušila styk s nemocnicí a Moneym, naštvaný sexuolog udělal za případem tečku a víc o Brendě nepsal, nicméně setrval na své tezi, že změnit pohlaví je možné a v případech ztráty penisu na základě obřízkového traumatu dokonce vhodné.

David začal užívat hormonální léky a vrhl se na proměnu zpět v muže. Do roku 1997  podstoupil oboustrannou mastektomii, rekonstrukční operací mu byl vrácen penis, byť erekce nezpůsobilý. David už nemusel močit dírou v břiše. Jeho děsivý život si však vybral svou daň na psychice a David se dvakrát pokusil o sebevraždu. Injekce testosteronu mu vrátily mužný vzhled a na chvíli se zdálo, že by mohl být i šťastný. Toužil po tom stát se otcem, což biologicky nemohl, potkal ale Jane, svobodnou matku tří dětí. V roce 1990 se vzali a vychovávali spolu její děti.

Foto: Wikimedia Commons/Jacksonpuckett1, CC BY-SA 4.0

David Reimer

David se rozhodne vystoupit ze stínu a v roce 2000 vystoupí v talkshow Oprah, kde odvypráví celý příběh svého života. Stále hůř je na tom ale Brian. Je mu diagnostikována schizofrenie a 2. července 2002 se předávkuje léky a umírá. David je zdrcený, čeká ho ale další rána, o dva roky později jeho manželka požádá o rozvod.

I přes podporu široké veřejnosti David tíhu svého života neunesl. 5. 5. 2004 nasedl do vozu a dojel před supermarket. Zaparkoval, vzal upilovanou brokovnici a střelou do hlavy ukončil svůj život. Bylo mu 38 let.

Money až do své smrti odmítal jakýkoliv podíl na zničení rodiny Reimerů a považoval svou studii za právoplatnou a naprosto legální. Kritiku své práce, jež se počátkem nového tisíciletí rozhořela poté, co byl zveřejněn skutečný osud Davida Reimera, Money zhodnotil jako „součást antifeministického hnutí“. Překroutil úplně všechno, oč usiloval, aby se vyhnul dehonestaci od kolegů z vědeckých kruhů. To, že doktor Money pacienta a jeho rodiče řádně nepoučil, a že svou chybu zakryl, se stalo hlavním bodem kritiky. Doktor Money se hájil, že média případ zkreslila a byla vůči němu zaujatá. Kolegům se ovšem přiznal, že byl sám případem „k smrti vyděšen“ a změnil na něj názor. Money zemřel dva roky po Davidovi na komplikace s Parkinsonovou chorobou.

Příběh Bruce/Brendy/Davida Reimera můžeme zakončit větou, kterou řekl David v rozhovoru pro kanadskou televizi: „Člověk nemůže být tím, čím není.“

Zdroje:

Wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz