Hlavní obsah
Lidé a společnost

Upír Spike z „Buffy“ se stal idolem puberťaček. James Marsters adoptoval svou neteř a skvěle zpívá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international, Wikimedia Commons

Platinový blonďák bez duše, který se až po uši zamiloval do přemožitelky… Kultovní ztvárnění upíra Spika Jamesovi Marstersovi vytvořilo škatulku, ze které se už nikdy nedostal. Přesto jeho Spike navždy ovlivnil populární kulturu.

Článek

Seriál Buffy, přemožitelka upírů (Buffy the Vampire Slayer, 1997 -2003) vznikl dávno před érou Stmívání, Upířích deníků nebo skvělé True Blood. Vycházel z filmu, který se stal naprostým propadákem - Buffy, zabíječka upírů. Scénáristou tohoto příšerného „céčka“ byl tehdy nepříliš známý Joss Whedon. Když začal přemýšlet, že natočí seriál na motivy „zabíječky“, nikdo tomu nedával nejmenší šanci. „Co to má být, koukat se na nějakou vyfintěnou mladou nánu, která se rve jako ninja a zabíjí upíry, kteří vypadají tak strašně směšně, že se na to nedá dívat!“ rozčilovali se kritici.

Není divu. Námět byl opravdu nad poměry divoký. Seriál plný násilí, v pozdějších sezónách i sexu, to bylo na rok 1997 poměrně nevídané! I když proti True Blood, dalšímu upírskému seriálu, je Buffy co do rozmanitosti a barvitosti sexuálních scén čajíček pro batolátka, jak napsal jeden fanoušek!

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

Třetí sezóna Buffy a návrat Spika

Seriál Buffy, přemožitelka upírů však vše ustál a stal se v USA naprostým kultem. Sarah Michelle Gellar, představitelka hlavní role, je dodnes obklopena obrovskou fanouškovskou základnou. Stejně tak David Boreanaz (Angel), který je znám hlavně jako Booth ze seriálu Bones (Sběratelé kostí). Parta přátel, mentor, všichni, kteří Buffy obklopují, jsou: „lidé, kteří by za ni položili život. Ach, já mít takovou partu, takovou oporu! Záviděníhodné!“ hlásá se dodnes na fanouškovských fórech. Je to pravda. Seriál není jen o probodávání upírů, kteří jsou po „ukázání zubů“ k smíchu. Je i o přátelství, reflektuje soudobou Ameriku, řeší vážná témata, najdeme tam humor, ironii i nadhled. Někdo to považuje za blbost, někomu se to líbí, každému dle jeho gusta. A pak je tu Spike.

Foto: Raven Underwood/Creative Commons Attribution 2.0

S kytarou opravdu válí. Má i vlastní kapelu

James Marsters hodil Whedonovi scénář na hlavu s tím, že pokud je to podle té blbosti, co jsi natočil v devadesátém druhém, nemám zájem! Pak roli přijal, ale měl se v seriálu objevit jen párkrát. Jenže James Spika zahrál tak bravurně, že si divačky vydupaly, aby se vrátil. Tak se vrátil - a už zůstal. Jeho sláva vystřelila do oblak, americké puberťačky řešily jen jednu otázku: Angel nebo Spike? „Pamatuji si, jak jsme se na základní škole hádaly. Byly dva tábory - fanynky Angela, fanynky Spika. Dělo se to na všech školách. My na sebe byly zlé i normálně, ale když se řešila Buffy, někdy došlo i na facky, tak hrozně moc nás ten seriál ovlivnil,“ vzpomíná na platformě Fandom uživatelka s nickem Julie.

Foto: Rach/Creative Commons Attribution 2.0

Sarah Michelle Gellar

A dodává: „Já byla v táboře Angela, ty, co milovaly Spika, nám to dávaly sežrat. To si neumíte ani představit. Teď už se tomu směji, ale tehdy to byla životně důležitá záležitost. Každý díl jsme hltaly.“

Julie má pravdu. William Krvavý, básník z Británie, který: „Vlastně jsem na Woodstocku byl… moc zvláštní akce. Vysál jsem jednoho hipíka a pak jsem se dalších šest hodin díval, jak hýbám rukou…“, se stal jednou z nejoblíbenějších seriálových postav. Když se zamiloval do Buffy, divačky naprosto šílely. James Marsters natáčení miloval a užíval si každou vteřinu, dokud se psychicky nezhroutil. Měl proč. Při natáčení scény, kdy má Buffy násilím donutit k sexu, se herec složil a uvažoval, že půjde od projektu pryč.

Jaký je život Jamese Marsterse, platinového upíra, kterého milovaly fanynky po celém světě?

Foto: Flickr user RavenU/Creative Commons Attribution 2.0

Spike a Angel - Marsters a Boreanaz v roce 2004

James Wesley Marsters se narodil v Greenville v Kalifornii 20. srpna 1962. Jeho otec byl pastor a vedl všechny tři děti velice přísně. James, John a Susan trávili celé dny v metodistickém kostele, měli plné zuby modliteb a všichni tři utíkali z domu. Přesto otce velice milovali a manželství jeho rodičů bylo obdivuhodné - šedesát let trvající vztah přerušila až smrt matky Jane. James Marsters byl populární už na základní škole, kde hrál ve všech školních představeních, na střední zase propadl hudbě. Naučil se na kytaru a nastoupil na univerzitu. Přísný otec ho chtěl mít doma, ale James utekl do New Yorku, pak do Chicaga, kde hrál divadlo, rval se po barech, pil a vedl velice nevázaný život. Velice.

Jenže byl tak dobrý, že mu to divadelní režiséři promíjeli - nechodil na zkoušky, na představení ho museli budit, ale když přišel, stoupl si a zahrál vše naprosto excelentně. Divoký rebel byl dokonce nominován na divadelní cenu Josepha Jeffersona.

Foto: Rebecca Appleberry/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

V roce 2010

Pak musel z Chicaga pryč, zapletl se do opilecké rvačky, takže následoval Seattle. A pohledný, 175 cm vysoký hubený mladík se začal objevovat v reklamách a měl pár štěků v seriálech a filmech. Pak přišla Buffy a Marsters se nestačil divit, co se to děje. Rázem byl tak populární, že nemohl ani vyjít na ulici. Musel si odbarvit vlasy do platinové běloby, učit se scénáře a pokud možno se nezaplést do žádné rvačky. To se nezapletl, ale pro změnu byl přepaden a okraden, takže si z loupežného přepadení odnesl krátkodobé bezvědomí a jizvu v obočí. Joss Whedon chtěl Spika jako záporáka. Dal jasně najevo, že nechce, aby seriál převzal další romantický upír.

„Podle Josse měli být upíři oškliví, zlí. Když jsem byl obsazen, Joss nechtěl, abych byl oblíbený, kdepak; Spike měl být špinavý a zlý, prostě punk rock upír. A pak mrtvý upír. Definitivně a naprosto mrtvý. Jenže se to tak trochu zvrtlo, až jsem zůstal…“ zubil se James Marsters v rozhovoru pro 411Mania. Překvapivě se Spike stal pro Buffy milencem a Marsters hlavním členem obsazení až do samého konce seriálu. I když - na onu neblahou scénu znásilnění hlavní hrdinky vzpomínal s opravdovou záští. Po devatenáctém dílu šesté sezóny s názvem Krvavý pohled (Seeing Red) se James Marsters nervově zhroutil, musel chodit na terapie a za celou Buffy chtěl tehdy udělat velkou a definitivní tečku.

„Jde o problematickou záležitost dokonce i pro spoustu fanoušků seriálu,“ naznačil jako host podcastu Inside of You. Scénáristé dostali zadání, aby zpracovali svůj nejhorší den, své temné tajemství. Jedna z autorek si vzpomněla, jak na vysoké chtěla donutit svého přítele, aby se k ní vrátil. „Ona k němu pak šla a myslela si, že když se ještě pomilují, všechno se spraví. Tak trochu si to vynutila a celé to dopadlo tak, že on se zablokoval, a nakonec ji musel vyloženě odstrčit a vyvést pryč.“ dodal James a scénáristé se rozhodli, že to berou, jen prohodí pohlaví. Marsters měl znásilňovat Gellar.

Vznikla scéna, kterou nenávidí i představitelka Buffy. „Celá šestá sezóna je divná. Nikdy se na to nedívám. Hlavně vznikly pak třenice mezi mnou a Jamesem, nemohli jsme se na sebe navzájem ani podívat. Byli jsme přátelé, říkali si všechno - a pak byl konec. Nedali nám na výběr, prostě tady to máte a natočte to. Nezajímalo je, že se nám to příčí, nelíbí. Pak to viselo nad seriálem až do konce jako temný mrak. Byli jsme naštvaní, James není žádný sexuální predátor, bylo to hnusné, týden jsem se v kuse myla a koupala, a on musel za psychiatrem. Pak mi volal a říkal ,Sarah, já končím. Já to natáčení miloval, byla to krásná dětská hra, ale tohle nepřekousnu. Nechtěl jsem.´ Nikdy bych nevěřila, jak moc nás tohle zasáhne. Vždyť koneckonců ten záběr takový odpor nevyvolává. Je to sestříhané. Ve skutečnosti to bylo mnohem, mnohem horší. Daleko horší.“ řekla k celé věci Sarah Michelle Gellar pro Hollywood Reporter.

Foto: Patrick Lee/Creative Commons Attribution 2.0

Celá sestava seriálu Buffy, přemožitelka upírů, se dodnes schází

Má pravdu, ta scéna není nijak divoká nebo explicitní. Ale zřejmě zanechala trvalé šrámy v duších obou hlavních protagonistů. Seriál pak „dojel“ sedmou sérií a skončil. Marsters se objevil ve spin-off seriálu Angel, kde si Spika zahrál znovu. Na konci si v přímém přenosu oholil platinové vlasy, které věnoval do dražby na charitu pro postižené děti. Hrál pak ve všem možném - a vlastně v ničem. Občas se někde mihl a mihne, seriály jako Supernatural, Soudkyně Amy, Runaways, Hawai 5-0, Torchwood, Anatomie lži. Dostal pár malých rolí ve filmech - Chance, Superman: soudný den, Na hraně, Budoucnost se neptá. Nic moc kariéra. James Marsters prostě pro všechny zůstal Spikem.

A jemu to bylo naprosto jasné. „Nikam jsem se necpal. Nejsem žádná filmová hvězda. Jestli mám být Spike, budu Spike. Produkuji komiksy, sám je vytvářím, miluju to. Namlouvám audioknihy, dabuji filmy pro děti. A nedávno jsem potkal pár svých kopií - už ne tak často, jako po skončení Buffy, pravda, ale potkávám je - mladí kluci, hubení, v černém triku a džínách, na hlavě ty moje platinové, ironicky, co to bylo, kadeře???“ smál se James. Nežehral na svou upírskou škatulku a vrhl se na hudbu.

Foto: Super Festivals from Ft. Lauderdale, USA/Creative Commons Attribution 2.0

„Už jsem starej,“ říká Marsters na festivalu GalaxyCon 2024, ze kterého je tato fotka

Talentovaný a nadaný muzikant válí na kytaru, začínal sólově v barech a klubech a vždy měl vyprodáno. Hraje staré známé rockové pecky, žádné inovace nebo moderní hudební proudy. „Miluju Springsteena, Younga, dám i folk a country. A lidem se to líbí…“ řekl Marsters. Založil i vlastní kapelu, také zpívá v docela známé skupině Ghost of the Robot. V současné době stále koncertuje, natáčí vesměs samé béčkové filmy, stárne, ale objevuje se pravidelně na setkání fanoušků Buffy, přemožitelky upírů. „Je to až k nevíře. Seriál pro teenagery, který i po tolika letech neustále přitahuje nové fanoušky. Comic con, kdekoliv je, musím tam být. A nejlépe se nabarvit. Z vlasů mi skoro nic nezbylo, jsem starej, vyžilej týpek, ale oni chtějí Spika. Asi si fakt myslí, že budu stále krásný a sexy. To jo, to jsem!“ smál se na setkání.

Osobní život Jamese provází zástupy žen. Zástupy a zástupy. „Tehdy to bylo šílené. Každá chtěla být Buffy a milovat se se Spikem. To byly holky, co měly tuhle představu. Nic jiného je nezajímalo. Jedna mi při sexu říkala tím oslovením. Užíval jsem si, ale když to pokračovalo dál, bylo mi z toho zle. Jedna chtěla, abych ji pokousal. To už jsem na ní řval, jestli si nedělá .........? Nedělala, fakt to chtěla. Já slyšel o splynutí herce s rolí, ale tohle bylo přece jen trochu moc, nemyslíte? Co se smějete? Vám by se to líbilo? Aha, líbilo!!!“ řehtal se seriálový upír při otázkách na choulostivé téma.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

Jednou Spike, navždy Spike

Marsters se oženil s Liane Davidson, syn Sullivan se narodil v roce 1996, pak se pár rozvedl. Liane nesnesla manželovu náhlou popularitu a měla problémy s drogami. V roce 2002 se Jamesovi přihodila zvláštní věc - jeho sestra opustila svou tehdy pětiletou dceru. Proč, to nikdo nikdy neřekl. James Marsters byl v té době sám, natáčení Buffy vrcholilo, byl slavný a obdivovaný, přesto si pro holčičku dojel, vzal neteř k sobě a rozjel proces plné adopce v rámci rodiny. A podařilo se. Nyní ji považuje za svou dceru. Pak se oženil s Němkou Patricií Rahman, ale manželství bylo rozvedeno v roce 2021.

„Teď si dávám od ženských pauzu. S kapelou vystupuji, mám krásný okruh přátel, surfuji a radost mi dělají moje děti. Jsem už starej.“ usmívá se James Marsters.

Nesmrtelný upír Spike, který nestárne, oslavil nedávno 62. narozeniny.

Foto: AliAngel77/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 / Wikimedia Commons

Zpracováno podle:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz