Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žena zákona Corinne Touzet: krásná herečka a bývalá feministka miluje cirkus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Thomas Hawk/CC-BY-SA 4,0

Pohledná a šarmantní francouzská herečka si své soukromí úzkostlivě tají. Má zajímavé předky, mix genů, který po nich zdědila, jí dal do vínku snědou pleť a kudrnaté vlasy. Má obrovskou fanouškovskou základnu a proslula rolí četnice. Corinne Touzet.

Článek

Une femme d'honneur (čestná žena), v českém překladu Žena zákona, je francouzský televizní seriál, který má podobně jako Julie Lescaut hlavní hrdinku - silnou a nezávislou ženu. V tomto případě je to velitelka, četnice Isabelle Florent. 37 epizod se natáčelo v rozmezí let 1996 -2008. Půvabná vyšetřovatelka v podání excelentní a krásné Corinne Touzet je nejen ctižádostivá, houževnatá, pracovitá, rázná, ale má i soucit a pochopení.

Foto: Philippe Marc/CC-BY-SA 4,0 international

Corinne na charitativním turnaji na podporu týraných zvířat

Seriál se odehrává ve fiktivním městečku Valadie, kam nastoupí jako nová šéfka. A podřízeným se zprvu nelíbí. Navíc je svobodná matka syna Nicolase. Další z typicky ženských francouzských hrdinek byla na světě. A ne každému divákovi padla do oka. Mnohým vadil urputný feminismus, který zastiňoval akční a napínavé scény. A nejen to. Corinne Touzet se proti své vůli stala hvězdou tak trochu temnějších internetových fór. Proč?

Možná se vám vybaví úvodní titulková sekvence, kdy se Isabelle obléká do uniformy. Tato scéna je doslova proslulá mezi fetišisty všeho druhu - přes uniformy, punčochy, nohy, boty, na co si jen vzpomenete. Bez legrace. Dokonce sama Corinne byla několikrát požádána o své použité ponožky nebo lodičky. Když jeden loudící footfetišista žadonil o fotky jejích bosých chodidel, v rozhovoru uvedla, že nevěděla, jestli se má smát nebo brečet. Co dovede vyvolat minutový záběr na oblékající se ženu!

Corinne Touzet se narodila 21. prosince 1959 v Orthezu v podhůří Pyrenejí. Otec se jmenoval Bernard, matka Henriette. Bernardova matka pocházela z Martiniku a byla napůl černoška - po této babičce zdědila Corinne své exotické rysy. Henriette naproti tomu pocházela z Itálie, takže v osobě Corinne se smíchaly i velice vyhraněné osobnostní rysy - temperamentní herečka má dodnes velký problém ukočírovat na veřejnosti své projevy, nahlas se směje, gestikuluje jako pravá Italka.

Rodina přesídlila na sever Francie do Boulogne-sur-Mer. A jednoho dne tam přijel cirkus. Corinne kouzlu šapitó a manéže zcela propadla. Nejvíc klaunům. Neustále se doma převlékala do kostýmů, barvila se na bílo, nasazovala nosy a bavila děti před domem. Když dospívala, uvažovala o tom, že k cirkusu uteče nadobro, dokonce už měla hotovou nabídku, protože byla skutečně velice dobrá. Učila se i akrobacii a provazochodectví, dodnes skvěle žongluje. Jenže nemohla to udělat rodičům, kteří pro svou dceru snili o kariéře zcela jiné, něco pořádného a zajištěného, třeba právnička, lékařka…

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Corinne v roce 2014

Touzetovi byli tak trochu snobská rodina. A temperamentní Corinne rozhodně odmítala nějaké seriózní povolání. Tak se po maturitě sebrala a na vlastní pěst odjela do USA. Bylo jí sedmnáct let, kdy stopem projela celé Státy i Kanadu. Dokonce na nějaký čas zakotvila v indiánské rezervaci. Po návratu do Francie se rozhodla, že bude umělkyní. Rodiče vyhrožovali, bědovali, ale už tehdy velmi rázná a feministicky založená Corinne mávla rukou s tím, že ona je žena a silná žena a bude si dělat co chce. Tak dělala. Pouliční divadlo, které nevydělávalo ani frank, takže musela pracovat jako servírka nebo uklízečka na pouti. Až tak silná byla její touha po umění.

Zároveň studovala režii, divadlo a herectví na Fakultě literatury v Aix-en-Provence, kde získala diplom herečky a animátorky. Když bylo pouliční divadlo městem zakázáno, odjela Corinne Touzet do Paříže, kde tři roky vedla skutečné klaunské kurzy. Vyučovala akrobacii a měla svou vlastní show Femme clowne. Pak už si krásné talentované umělkyně všimli filmaři.

Foto: Rolf Kranz/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Aix-en-Provence - na tomto náměstí provozovala pouliční divadlo

Corinne debutovala hned titulní rolí v seriálu Marianne, une étoile pour Napoléon, kde se naučila jezdit na koni, šermovat a vyzkoušela si i kaskadérské kousky. Zámek, Ať žije život, La Rumba, Vize sabatu, Červená liška, Bar Tango, Catherine, Klenoty, Karel Veliký, První kruh, Elza má děťátko, Lulu, král Francie, Vězenkyně, Krásná Valentina - pár filmů, které natočila ve Francii, ale také v Anglii, Německu, Kanadě, Rusku nebo Itálii.

Corinne Touzet plynně ovládá několik jazyků, mohla tudíž natáčet všude a také to dělala. Navázala spolupráci s BBC a NBC, kde točila seriály. A o tom, který ji proslavil, už řeč byla. Žena zákona uvedla Corinne Touzet mezi francouzské hvězdy. Rázem byla nesmírně populární, i když z natáčení byla unavená. Ne fyzicky, ale psychicky. Corinne totiž tak trochu „kecala“ do všech scénářů. Chtěla, aby Isabelle nebyla tak ušlápnutá, udělala z ní feministku, a to se divákům nelíbilo.

Foto: Georges Biard/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Cannes, rok 1999

Poslední epizoda, ve které je naznačena smrt Isabelle Florent, byla sice nejsledovanější z celého seriálu, měla otevřený konec pro možný návrat, ale Corinne Touzet už se vrátit nechtěla. Asi je to dobře. Přehnaná angažovanost není pro filmové projekty dobrá. Stíny sopky nebo Interpol, to jsou další seriály, ve kterých ale Corinne rozhodně nezářila. První jmenovaný se stal propadákem a z druhého vystoupila po sedmi natočených dílech, aby byl projekt zastaven. Tímto odchodem za sebou nechala spoustu naštvaných lidí. Mávla nad tím rukou a stala se docela úspěšnou producentkou.

Corinne Touzet se intenzivně věnuje divadlu, ve kterém exceluje. Jeviště je jí milejší, protože na něm může uplatnit všechny své „zlozvyky“ - může ječet, gestikulovat, křičet, smát se, teatrálně brečet, skákat, dělat stojky. Proč ne. A diváci to milují. Tedy někteří. Co rozhodně nemilují, je její přehnaná angažovanost na poli feminismu. Když byly nejmasivnější protesty hnutí Me Too, Corinne se připojila také a stala se skutečnou mluvčí radikálních a skalních feministek.

Foto: Philippe Marc/CC-BY-SA 4,0 international

Herečka je šik za každé situace

Nařkla několik svých kolegů z nemístného chování (tehdy se těmto aktivistkám nelíbil ani pohled, natož dotek či podržení dveří), až ji museli krotit, aby si nezničila kariéru úplně. Corinne Touzet to uznala a stáhla se z veřejné propagace ženského hnutí.

Soukromý život této herečky je zahalen tajemstvím. Identita otce její jediné dcery Jeanne (*1994) zůstává neznámá. Vášnivý románek měla také prožít s jedním kolegou ze seriálu Žena zákona. Kdo jiný by to měl být než Roussillon, kterého hrál Pierre-Marie Escourrou. Jiskřilo to mezi nimi nejen v seriálu, ale prý i ve skutečnosti. Jenže se to nikdy nepotvrdilo a pohledný blonďák se jako vždy k ničemu nevyjádřil. Jeanne pracuje jako stylistka a Corinne je na ni nesmírně hrdá: „Moje dcera je to nejkrásnější, co mě kdy na světě potkalo. Je to láska mého života. Máme skvělý vztah. Ona je moje kamarádka a já jsem její.“

Foto: Cyndy Sims Parr/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Radikální hnutí jí málem připravilo o kariéru, fanoušky i obdiv kolegů

V současné době je Corinne zadaná, ale jak uvedla v rozhovoru pro Elle: „Někoho mám, ale nežijeme spolu. Jsem šťastně zadaná-nezadaná. Má to velké výhody nebydlet s někým, jít si jen tak na večeři, nemuset s ním bydlet. Dnes je tak složité uspět v milostném vztahu. Doba je tak složitá. S přibývajícím věkem vím, že jsem měla ve vztazích postupovat jinak. Je fajn nemuset žít pod jednou střechou. Ne nutně. Možná právě v tom je tajemství dlouhodobého vztahu - milovat, radovat se, scházet se, cestovat, ale ne nutně každý den, každé ráno a každý večer. Takže ano, jsem zamilovaná. Ale změnilo se to, že nepotřebuji být s někým jen pro svůj dobrý pocit. A kdo to je? To nikdy neřeknu!“ smála se Corinne. A neřekla.

Byla zvolena čtvrtou nejkrásnější herečkou světa za rok 1998 a v současné době se věnuje divadlu a produkci. Od feminismu přešla ke zvířatům, za jejichž práva bojuje a je patronkou zoologických zahrad a projektů zachraňování vysloužilých cirkusových zvířat. A angažuje se v charitě na podporu znevýhodněných a handicapovaných dětí.

Pro naše diváky Corinne Touzet navždy zůstane Ženou zákona.

Foto: Frantogian/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Corinne Touzet v Monte Carlu

Zpracováno podle:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz