Hlavní obsah
Cestování

Moravské Hradčany: místo, které chytne za srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eduardo García Salas

Moravské Hradčany v Brtnici

Když se řekne Hradčany, všem se jistě vybaví hlavní město Praha. Ne každý už ale ví, že své Hradčany má i Morava. Takzvané moravské Hradčany najdete na Vysočině, v okouzlujícím městečku Brtnice.

Článek

Brtnice leží zhruba 14 km jižně od Jihlavy a přibližně 20 km od Třebíče. Jedná se o malé město s celou řadou romantických zákoutí, na která narazíte, ať už se vydáte z centra jakýmkoliv směrem.

Za zmínku stojí dva historické mosty z 18. století, které zdobí sochy místního rodáka sochaře Davida Liparta. Ten menší najdete na náměstí Svobody, poblíž renesanční radnice. Ten větší, známý jako židovský, je pak v Legionářské ulici. To je přesně místo, kde pochopíte, proč si Brtnice zasloužila přezdívku moravské Hradčany. Je odtud totiž nádherný výhled na Zámek Brtnice.

Foto: Petra Veselá

Zámek Brtnice

Historie této brtnické dominanty se začala psát v 15. století, kdy Zdeněk z Valdštejna začal stavět na skalisku, nad levým břehem řeky Brtnice, hrad. Původně se jednalo o jednoduchý hrad, který byl mnohokrát přestavěn. V druhé polovině 16. století byla započata přestavba tohoto původně gotického hradu na renesanční zámek.

Po bitvě na Bílé Hoře byl brtnický zámek zkonfiskován a odkoupen italským rodem Collalto, kterému zámek patřil až do roku 1945, kdy byl vyvlastněn státem.

V současné době je zámek v soukromém vlastnictví a není právě v nejlepším stavu. Byl dlouho uzavřen a prohlídky pro veřejnost se zde konaly jen velmi sporadicky. Přestože se jedná, po zámcích v Telči a v Jaroměřicích nad Rokytnou, o třetí největší zámek na Vysočině, zůstával dlouho mimo zájem turistů. To se teď ovšem postupně mění.

Zámek Brtnice je totiž opět otevřen veřejnosti. Na rozdíl od zmíněných věhlasných zámků Vysočiny se nemůže pyšnit honosnými interiéry, přesto má rozhodně co nabídnout a stojí za návštěvu.

Pravidelné komentované prohlídky organizuje Spolek Zámek Brtnice, jehož předsedou je od listopadu 2020 Eduardo García Salas, španělský houslista a koncertní mistr Hudebního divadla Karlín. Ten také na zámku občas provází.

Foto: Tomáš Česalek

Výstava obrazů na Zámku Brtnice

„Já si myslím, že takový zámek jako je v Brtnici v České republice neexistuje. Máte zámky jako je Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, ale Brtnice je jedinečná. Můžete spatřit architektonický vývoj, jak se z hradu postupně stával zámek a celé to působí velkolepým dojmem, po kterém člověku zůstává v hlavě viset otázka, jak to celé dokázali,“ říká předseda Spolku Zámek Brtnice.

Během zhruba hodinové prohlídky se dozvíte nejen o historii a životě na zámku v době, kdy patřil Valdštejnům a Collaltům. Spolu s průvodcem se také projdete romantickou enfiládou zámku. Další vaše kroky pak povedou do hudebního sálu, v němž je umístěna Mezinárodní výstava obrazů k poctě benátskému malíři G. B. Beluccimu. Kromě výtvarného umění zde uvidíte i erb hraběte V. T. Collalta, který byl ve své době velkým hudebním mecenášem.

Foto: Tomáš Česalek

Interiér Zámku Brtnice

„Hrabě Vinciguerra Thomas Collalto koupil v červnu 1741 poslední Vivaldiho koncerty a v roce 1762 dokonce zorganizoval ve Vídni vůbec první koncert tehdy malému Mozartovi,“ dodává Eduardo García Salas. Není tedy divu, že část prohlídky je věnována právě Vivaldimu a těmto událostem.

Komentovaná prohlídka však není jediné, co můžete na Zámku Brtnice zažít. Zásluhou Eduarda Garcíi Salase se sem vrací nejen turismus, ale také kulturní dění.

„Na 280. výročí posledního Vivaldiho dokumentu se nám povedlo zorganizovat koncert pro princeznu Isabellu Collalto. Koncertu se zúčastnilo 20 členů rodiny Collalto, kteří se do Brtnice sjeli z Itálie, Belgie, Německa, Rakouska a Maďarska. Koncert vyhrál druhou cenu v anketě Zlatá Jeřabina. To je cena, kterou uděluje Kraj Vysočina za kulturní počin roku,“ popisuje jednu z událostí García.

Za krátkou dobu jeho působení se mu povedlo v prostorách brtnického zámku už zorganizovat dlouhou řadu koncertů významných umělců, jako byl například koncert španělského flétnisty Claudi Arimanyho, který hrál na zlatou flétnu od Jean Pierre Rampala. Mezi stěnami zámku zazněla také středověká hudba souboru La Bilancetta nebo třeba renesanční hudba v podání Fernanda Marína a Nadine Balbiesi Cantar alla viola či progresivní smyčcové kvarteto Doležal Quartet. Vedle toho se už na zámku odehrálo i divadelní představení Spravedlivý trest, jehož autorem je slavný španělský dramatik Lope de Vega a které režíroval Cyril Navrátil, syn herečky Veroniky Žilkové.

Léto 2023 je v plném proudu, ale Eduardo García Salas už myslí na příští sezonu a aktuálně jedná s několika umělci, kteří by mohli na zámku v Brtnici vystoupit. Pozvání například přijali Bohuš Matuš a Magda Malá, kteří společně vystoupí na zámku 18. května 2024. Vedle toho se chystá García zorganizovat třetí ročník Art Brtnice, což je akce věnovaná výtvarnému umění, hudbě a divadlu. Díky jeho úsilí a organizačním schopnostem se tak dá předpokládat, že o Zámku Brtnice ještě uslyšíme.

Pokud tedy patříte mezi obdivovatele historie, máte rádi hudbu a výtvarné umění, neměli byste prohlídku zámku Brtnice ze svých prázdninových plánů vynechat. Na zámku je sice hodně znát, že se na něm podepsal zub času, ale i přesto je to místo s nezaměnitelnou atmosférou, které umí chytnout za srdce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám