Hlavní obsah
Názory a úvahy

Máte v Praze psa na volno? Tak porušujete vyhlášku, kterou nikdo nevymáhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

V Praze je několik míst, kde můžete na volno bez problémů pustit svého psa. Nikdo to ale neřeší, a proto to v Praze vypadá tak, jak to vypadá.

Článek

Češi jsou obecně pejskaři. Dokazují to i statistiky, které říkají, že dokonce každý třetí obyvatel Česka má doma psa – neuvěřitelné číslo. Vlastnictví však pochopitelně přináší i řadu „povinností“, které by majitel měl dodržovat. Jednou z nich je například povinnost mít svého psa na vodítku, pokud ho venčím. Většina to však nedodržuje.

Procházka se psem

Pokud jdu se svým psem na procházku, je na vodítku. Jednak mi to přijde ohleduplné k ostatním lidem a za druhé se jedná o jakýsi bezpečností prvek, že mi pes neskočí do silnice, pokud se něčeho lekne. Problém je ten, že v okolí našich procházek je nás – lidí, kteří dodržují povinnost mít psa na vodítku – opravdu minimum. Není tedy nic lepšího, než když k psovi na vodítku přiběhne jiný pes, který je na volno.

Kde psa můžu pustit na volno

Praha upravila v lednu 2022 to, jak a hlavně kde můžete své psy pouštět na volno. Je pravda, že těch míst je relativně málo. Na druhou stranu, relativně velký počet pražských parků má svá vlastní pravidla, ve kterých pohyb psů upravuje. To například znamená, že v dolní části Obory Hvězda (u Liboce) svého psa pustit můžete - na mapě z odkazu výše to však nenajdete, protože se nejedná o veřejnou zeleň. Můžeme s tím nesouhlasit, protestovat atd., ale měli bychom to dodržovat. Tím, že tento „přestupek“ nikdo nevymáhá se z toho pomalu stává něco jako parkování na modré zóně, za který je pokuta 500 Kč, pokud nemám zaplacený parking. Pokud ale vím, že na místě budu třeba 8 hodin stát a hodina stojí 80 korun, jedná se o jednoduché počty a někdo to holt riskne.

Respekt k ostatním? Asi ne…

To, že mám psa, ještě neznamená, že ho budu nadřazovat naprosto všude a že ho pustím na volno na Petříně, protože je venku hezky. Chápu, že někteří lidé psy nemají rádi, bojí se jich nebo zkrátka nechtějí se psem nijak interagovat. A proto mi přijde slušné mít psa na vodítku a zabránit tak tomu, že pes bude někoho obtěžovat. Případů, kdy na mě začne skákat cizí pes „protože si chce hrát“ je opravdu dost a reakce majitelů většinou nebývají omluvné. Na druhou stranu je i hodně případů, kdy k mému psovi přijde například cizí dítě a začne psa hladit – nechápu rodiče. Zajímalo by mě, kde vznikla ta myšlenka, že pes potřebuje být na volno, aby byl spokojený. Pokud si na psa udělám čas a budu s ním chodit každý den hodinu po Stromovce, rozhodně se můj pes nebude cítit ochuzený o pohyb. Pokud ale psa venčíte tak, že si s ním stoupnete před barák a čekáte až se zabaví sám, bude problém pravděpodobně jinde. A to ve vás.

A myslete ještě na jednou věc. Někdo má psa na vodítku z toho důvodu, že se jeho pes bojí - může mít například špatnou zkušenost a procházet socializačním výcvikem. Tím, že ho má majitel na vodítku může alespoň v nějaké míře psa ovládat a odvést ho jiným směrem. Pokud k tomuto psovi na vodítku, přiběhne jiný pes může to být opravdu problém. Protože pes na vodítku ví, že nemůže utéct (protože je na vodítku) a může na psa, který k němu přiběhl zaútočit. A je úplně jedno, jestli je to čivava nebo rotvajler.

Anketa

Měl by podle vás být pes ve městě neustále na vodítku?
Ano
72,2 %
Ne
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz