Hlavní obsah
Bydlení

Nová Zelená úsporám light

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Nová Zelená úsporám light

Dotační program Nová zelená úsporám light je tu pro domácnosti s nízkými příjmy, které se snaží v době rostoucích cen energií ušetřit. V případě starších nemovitostí dochází k velkým únikům tepla.

Článek

Nová Zelená úsporám light

Dotační program Nová zelená úsporám light je tu zejména pro domácnosti s nízkými příjmy, které se snaží v době rostoucích cen energií ušetřit. V případě starších nemovitostí totiž dochází k poměrně velkým únikům tepla a je tak nutné intenzivnější vytápění prostor, což stojí nemalé peníze. Mezi nejefektivnější způsoby, jak těmto únikům tepla zabránit, je zateplení stropu nebo střechy. Díky dotacím z programu NZÚ light je možné nejen to, ale také zateplení fasády, podlah či výměna oken a vstupních dveří.

Má-li žadatel některou z oprav již realizovanou, lze příspěvek čerpat na jiné opatření - například pokud jsou již na domě vyměněná okna, je možné podat žádost při zateplení střechy a podobně. O podporu lze žádat i v případě, že je některá z úprav dokončená jen napůl, například zateplení jedné stěny domu nebo výměna jednoho okna.

Vlastní prostředky nejsou potřeba, peníze dostanete před realizací

Zní to sice neuvěřitelně, ale je to pravda. S Novou zelenou úsporám light získáte potřebné prostředky ještě před zahájením stavebních úprav. To je skvělá zpráva pro všechny, kteří mají na příspěvek nárok. Program je totiž zaměřen pouze na nízkopříjmové domácnosti, které často nemohou dotace čerpat, protože nemají dostatečný kapitál na realizaci opatření. U jiných programů je zvykem, že žadatel nejdříve opravy platí z vlastní kapsy, dotace je následně vyplácena zpětně.

Kolik je možné v rámci programu NZÚ light čerpat a na jaká opatření?

Možná částka k čerpání

  • zateplení fasády - až 150 000 korun
  • zateplení stropu - 50 000 Kč na celý strop
  • zateplení střechy - 120 000 Kč na celé opatření
  • výměna oken - až 12 000 Kč na jedno okno, až 150 000 celkem
  • výměna vchodových dveří - 18 000 Kč/dveře, až 150 000 Kč celkem
  • zateplení podlah (strop sklepa) - 60 000 Kč na celý strop

Aby všechny úpravy na nemovitostech proběhly co nejdříve a rodinám s nízkými příjmy tak přišla pomoc v pravou chvíli, není třeba dokládat žádné rozsáhlé dokumenty, půdorysy, odhady ani nic podobného. Stejnou částku poskytuje NZÚ light žadatelům se stropy o 60 m2 i těm, co mají stropy větší než 150 m2.

Jak na čerpání dotací? Užitečné rady a příklady

Zateplením domu se dá ušetřit opravdu velký balík. Pro lepší představu si pojďme uvést konkrétní příklad. V případě zcela nezatepleného objektu je nejefektivnějším řešením foukaná izolace pro zateplení stropu, případně střechy. Proč? Teplo přece stoupá vzhůru a přes špatně izolovanou střechu doslova utíká pryč. Díky zateplení této části domu můžete ušetřit až 30 % oproti původní spotřebě a v kombinaci s dalšími opatřeními je výsledná ušetřená suma skutečně vysoká! Na zateplení stropu můžete získat 50 tisíc korun českých. Za tuto štědrou částku s přehledem zateplíte strop o rozloze 100 m2.

Podmínky pro získání dotace

Aby bylo možné příspěvek čerpat, je nutné splnit podmínky programu NZÚ light. Ty jsou následující:

  • žadatel musí být vlastníkem či spoluvlastníkem rodinného domu nebo rekreační nemovitosti s trvalým užíváním
  • žadatel musí být v dané nemovitosti trvale hlášen nejpozději od 12.9.2022
  • žadatel zároveň musí pobírat starobní či invalidní důchod 3. stupně, nebo musí být příjemcem příspěvku na bydlení, opět v rozmezí od 12.9.2022 do dne podání žádosti

Jak podat žádost o dotaci na zateplení?

Žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám light lze podat pouze elektronicky. Díky tomu se urychlí celý proces schvalování a peníze jsou tak žadatelům vypláceny obratem. Pro starší majitele nemovitostí ale může být podání elektronické žádosti náročnější. Pomoci by měli například vnoučata či děti, případně i terénní sociální pracovníci nebo zaměstnanci příslušného obecního úřadu.

K přihlášení do systému žádostí budete potřebovat bankovní identitu občana. Tu již mnoho lidí má současně s běžným účtem aktivní, nicméně pokud ne, jedná se o pár minut v bance nebo na telefonu s bankovním poradcem.

Kontrola čerpání dotace a její využití

Aby si se získanými financemi každý nenakládal jak sám uváží, je nutné provedené úpravy zkontrolovat. Nikdo vám ale nepřijde klepat na dveře s metrem a tabulkami plnými předpisů. NZÚ light totiž požaduje hlavně kvalitní fotodokumentaci před a po realizaci - jsou-li některé konstrukce ve výsledku zakryté, vyfoťte je ještě když jsou vidět. Následne fotografie doložíte společně s dokumenty o provedení oprav od odborné firmy.

Parametry pro získání příspěvku

  • zateplení stropu - má minimální tepelný odpor R=7,5 izolační vrstvy = 30 cm izolace
  • zateplení střechy - zateplení musí mít minimální tepelný odpor R=7,5 izolační vrstvy = 30 cm izolace
  • stropy v suterénu - minimální tepelný odpor R=3
  • zateplení fasády - minimální tepelný odpor R=5
  • výměna oken - minimální šířka rámu 70 mm a izolační trojsklo
  • vchodové dveře - tepelně-izolační výplň a případné zasklení musí být provedeno izolačním dvojsklem nebo trojsklem

Hodnocení - vyplatí se program využít?

Ano, program se skutečně vyplatí. A proč? Je jednoduchý, rychlý a cílí přesně tam, kde je to potřeba nejvíce. Žádost si podáte z domova, peníze dostanete ještě před provedením úprav, takže se nemusíte zbytečně zadlužit. Provedená opatření jsou navíc velmi efektivní a ušetří skutečně velké peníze. Proto nečekejte na zkušenosti vašich známých a sousedů, Nová zelená úsporám light má připravených až 1,5 miliardy korun pro všechny, kteří doteď se zateplením svých nemovitostí váhali.

Stáhněte si ucelený manuál, co by průvodce získání dotací: Jak získat dotace nová zelená úsporám

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám