Hlavní obsah
Aktuální dění

Polský politický thriller: boj o média a zatýkání politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Politické Glosy

Jaroslaw Kaczyński se odmítá vzdát toho, co získal za vlády své strany

Loňské volby přinesly změnu ve vedení Polska. Kdo očekával, že po osmi letech vlády PiS v čele se šedou eminencí Jaroslawem Kaczyńským nastane uklidnění, musí si připadat jako v Jiříkově vidění.

Článek

Politický thriller, jak se patří. To je současné Polsko. V poslední době jsme mohli zaznamenat širokou škálu více či méně bizarních událostí:

  • Zatýkání v prezidentském paláci, blokace prezidentova vozu rozbitým autobusem, aby nemohl vlastním tělem blokovat zatčení svých chráněnců.
  • Boj o nezávislost veřejnoprávních médií ve spacácích a jejich likvidace jakožto nástroj záchrany.
  • Válka v soudnictví, kde ústavní soud neuznává nejvyšší soud a jedna frakce nejvyššího soudu neuznává druhou frakci nejvyššího soudu a naopak.
  • Desetitisícové protivládní demonstrace organizované opozicí, která vládě vytýká to, co dělala ona sama, označování premiéra jakožto vlastizrádce a německého agenta.

Volby a nevýhra Kaczyńského

K loňským volbám se upínaly zraky těch, kteří nefandily vládě Práva a spravedlnosti, kde šedá eminence Jaroslaw Kaczyński ovládal téměř vše bez reálné exekutivní funkce.

Po samotných volbách zavládla euforie, když bylo jasné, že ač PiS jako strana vyhrála, koalice stojící za Kaczyńského nesmiřitelným oponentem Donaldem Tuskem v čele Občanské platformy získá většinu. V cestě stála jediná překážka – prezident Andrzej Duda, neboli Kaczyńského zástupce v prezidentském paláci. A ten nemínil pustit otěže z rukou, a tak jmenoval premiérem Mateusze Morawieckého, ač bylo jasné, že nemá naději na většinu v Sejmu.

Na rozdíl od českého systému, kde by i po vyslovení nedůvěry měl další slovo opět prezident, jenž by mohl držet vládu bez důvěry libovolně dlouho, v Polsku následně premiéra jmenuje maršálek Sejmu, tedy Szymon Holownia ze strany Polsko 2050. Tusk byl jmenován premiérem a obratem získal důvěru.

Teď už to bude v pohodě, řekne si nezávislý pozorovatel. Chyba lávky. Stále je tu Kaczyńského Duda snažící se všemi svými silami obstruovat a klást nenáviděnému Tuskovi co nejvíce překážet v cestě za poklidným vládnutím.

Prezident se rozhodl využít dvou nástrojů: prvním jsou jeho dva uvěznění chráněnci. Na jejich příkladu Duda a jiní křičí o totalitním státě a politických vězních. Druhý nástroj pak tvoří státní rozpočet, který prezident Duda odmítl podepsat. A pokud nebude rozpočet schválen do konce ledna, může dojít k pádu Tuskovy vlády a předčasným volbám.

Policejní drama – zatčení a autobusový puč

Mariusz KamińskiMaciej Wąsik jsou politici PiS. Kamiński zastával mj. funkci ministra vnitra v letech 2019 až 2023. Wąsik byl vždy jeho pravou rukou.

V roce 2007 stál Kamiński v čele protikorupční agentury CBA, Wąsik byl jeho zástupcem. Byli obviněni z překročení pravomocí, falšování dokumentů a korupce v rámci tzv. pozemkové aféry. Cílem tehdy měla být diskreditace koaličního partnera PiS Andrzeje Leppera kvůli oslabení jeho strany Sebeobrana a převzetí jejích voličů.

V roce 2015, krátce po svém nástupu, zasáhl do případu prezident Duda, když oba omilostnil. Bohužel však udělil milost v rámci živého případu, kdy nelze udělit milost, pouze abolici. Proto není tato milost oficiálně uznaná soudy, které se ještě nestihly dostat pod „patronát“ PiS.

Následovaly pře mezi ústavním a nejvyšším soudem o platnost milosti, kdy jeden soud rušil rozsudky toho předchozího, zatímco Kamiński s Wąsikem vesele vládli tajným službám a později ministerstvu vnitra.

A pak přišly volby, v nichž PiS dosáhla, klausovsky řečeno, nevýhry, nastoupila vláda Donalda Tuska a 20. prosince 2023 varšavský okresní soud pravomocně rozhodl o jejich vině. Oba politici odmítli nastoupit do vězení a ukryli se v prezidentském paláci u Andrzeje Dudy.

V úterý 9. ledna pak Duda opustil palác kvůli setkání s běloruskou opoziční lídryní Světlanou Cichanouskou, čehož využila policie a oba výtečníky zatkla. Údajně byl prezidentův vůz při snaze vydat se na záchranu svých chráněnců, zablokován autobusem, který přestal fungovat zrovna ve chvíli, kdy blokoval Tuskovi výjezd. Ač se tato konspirace nepotvrdila a autobus se opravdu jen porouchal, pro film o spiknutí proti Kachyńského lidem by tato scéna byla kouzelná.

Prohlašuji, že považuji své odsouzení za akt politické pomsty. Jako politický vězeň jsem od prvního dne svého uvěznění zahájil hladovku.
Mariusz Kamiński

Následovaly demonstrace, výkřiky o politických vězních, srovnávání s Alexem Navalným a hladovka obou vězňů.

Ústavní krize a pád vlády?

Kamiński a Wąsik jsou tak v tuto chvíli Schrödingerovými poslanci. Jsou omilostněni a zároveň neomilostněni, jsou a zároveň nejsou poslanci. Záleží na interpretaci. A PiS teď může hrát zdržovací taktiku se zákonem o státním rozpočtu a volání po ukradení právního státu, jelikož dvěma demokraticky zvoleným poslancům není dovoleno účastnit se schůzí a hlasování. A mohou tak vyvíjet tlak, jímž by mohlo dojít k pádu vlády a předčasným volbám. Času Tuskova vláda moc nemá a pokud se chce udržet u moci, musí schválit rozpočet do konce ledna.

Spacáky a likvidace médií jakožto nástroj jejich záchrany

Tím se dostáváme ke schvalování rozpočtu, což souvisí s bojem o veřejnoprávní média. S nimi je to v Polsku také zvláštní. Zatímco u nás se do veřejnoprávní ČT opírá kdekdo a nazývá ji hlásnou troubou pětikoalice, v Polsku se ze státní televize TVP stal skutečně nástroj stranické propagandy.

Po nástupu nové vlády proto ihned začala snaha o změnu ze strany nového ministra kultury Bartolomieje Sienkiewicze, který odvolal vedení. Opozice křičela, že vláda ruší svobodu a pluralitu médií a zahájila blokádu budovy TVP, kde dokonce přenocovala i samotná excellence, Jaroslaw Kaczyński. Docházelo také k fyzickým potyčkám. A zatímco nové vedení TVP odpojilo zpravodajský kanál TVP info a začalo vysílat nové zpravodajství s názvem 19:30, zaměstnanci podporující linii PiS začali vysílat na soukromé katolické konzervativní televizi Republika.

Prezident Duda právě kvůli médiím odmítl podepsat rozpočet. Ten sice navazoval z naprosté většiny na ten, který připravila předchozí Morawieckého vláda, obsahovala však 3 miliardy zlotých pro veřejnoprávní média.

Duda také vyhrožuje, že nebude vládě podepisovat žádné zákony. K přehlasování veta je v Polsku potřeba ústavní většiny, kterou však vláda nemá, a proto může být po zbytek Dudova volebního období politika zcela paralizovaná.

Ministr kultury Sienkiewicz na Dudovo veto reagoval oznámením likvidace státních médií, do jejichž čela se tak postaví likvidátor.

Situace ohledně veřejnoprávních médií je značně chaotická a proti postupu Tuskovy vlády se vymezil např. Helsinský výbor za lidská práva.

Anketa

Podaří se Jaroslawu Kaczyńskému vrátit k moci?
Ano
12,5 %
Ne
87,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

A co dál, doktore?

V této chvíli je těžké předjímat, jak tato krize dopadne. Jasné je, že politický, mediální a soudní systém, který zde za osm let vlády Kaczyńského lidé vybudovali, se bude snažit udržet u moci a co nejvíce komplikovat vládu Tuskovi.

Ačkoli je úsměvné, že o svobodných médiích a svobodné justici mluví ti, kteří osm let pracovali na jejich ovládnutí, můžeme očekávat, že občané na to mohou slyšet. Na druhou stranu ale také mohou posilovat vládní strany, pokud se jim podaří vhodně komunikovat a vysvětlovat obstrukce, které Kaczyńského klika v zoufalé snaze nepustit se moci, vykonává.

Dojde k předčasným volbám? Pokud ano, vrátí se k moci PiS, nebo ještě posílí vládní strany a získají tak většinu potřebnou k přehlasování prezidentského veta?

Uvidíme. Jediné, co v této chvíli víme, je to, že Kaczyńského garnitura jasně prokázala autoritativní tendence projevující se neochotou pustit se moci. Něco, co známe z USA od Donalda Trumpa. Něco, co je ve fungujících demokraciích, na něž jsme z ČR zvyklí, zcela nemyslitelné.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-polsky-ministr-kultury-oznamil-likvidaci-verejnopravnich-medii-242657

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/polsko-pravo-a-spravedlnost-pis-media-sejm-televize-poslanci_2312200743_elev

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-kwasniewski-predcasne-volby-v-polsku-jsou-jedinym-vychodiskem-z-krize-40457335

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-zatykani-u-prezidenta-a-autobusovy-puc-polsko-je-na-prahu-ustavni-krize-243371

https://denikn.cz/1326856/odsouzeni-a-zatceni-poslanci-ukryt-v-prezidentske-kancelari-a-opozicni-demonstrace-politicke-napeti-v-polsku-roste/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/polsky-exministr-odsouzeny-za-zneuziti-pravomoci-oznamil-z-v/r~a6a9e3dcafa911eebe29ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz