Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rozumíte Slovensku? Vrcholní politici jednají proti svým zájmům. Zdánlivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Politické Glosy

Copak se na Slovensku už všichni zbláznili? Viděno z vnejšku se slovenská politika může zdát nepochopitelná a bizarní. Dodejme trochu kontextu pro pochopení.

Článek

Od loňských voleb se v čele slovenské vlády pohodlně usadil Robert Fico (SMER) podporovaný svou podržtaškou Pellegrinim (HLAS) a rusomilným dezinformátorem Dankem (Slovenská národná strana), který se proslavil mimo jiné svým konfliktem se semaforem.

Kdo očekával, že Ficova ostrá předvolební rétorika nic neznamenala a po prázdných řečech bude následovat standardní vláda, musí být překvapen rychlostí, s jakou se staronová garnitura pustila do pilné práce na destruování demokratického systému.

Destrukce právního státu

Kromě mnoha jiných kroků (např. boj ministra vnitra Šutaje Eštoka proti polici, zápasu ministryně kultury Šimkovičové proti občanům, kteří si dovolí nebýt heterosexuály, a nespočet dalších kauz) Ficova vláda vytvořila novelu trestního zákona, která zajišťuje beztrestnost pro členy mafiánského spolčení, z něhož byli obviněni Fico, Kaliňák a spousta dalších kamarádů, jako jsou např. oligarcha a známý korupčník Norbert Bödör či Tibor Gašpar, bývalý policejní prezident, poslanec SMERu, otec nového šéfa tajné služby a také člověk obviněný z korupce.

Proti Ficovu plánu na novelizaci trestního zákona se vzedmul velký odpor společnosti a každý čtvrtek se konají masivní demonstrace. V čem je novela trestního zákona problematická?

  • Novela ruší úřad speciální prokuratury, což je orgán který právě korupci lidí spojených s Ficem vyšetřuje.
  • Dále zkracuje promlčecí lhůty za korupci a jiné závažné trestné činy.
  • A také snižuje tresty za tyto prohřešky.

Prezidentka nesouhlasí, ale podepíše

Prezidentka Čaputová s touto novelou hluboce nesouhlasí. Nejen kvůli tomu, že si tímto Ficova zločinecká hydra zajišťuje beztrestnost a ze Slovenska vytváří de iure mafiánský stát. S touto novelou se také zkracuje promlčecí doba za znásilnění na 10 let. Poslanci Ficova SMERu to vysvětlují tak, že si přece žena všimne, že byla znásilněná, a chtějí je motivovat, aby to hlásily hned, a ne si vzpomněly až za 18 let.

A jak je možné, že vláda, která chce novelu za každou cenu prosadit, tlačila na prezidentku, aby zákon vetovala, a prezidentka, která přijetí zákona za žádnou cenu nechce, zákon podepsala?

Proti svým zájmům?

K pochopení potřebujeme znát 2 další informace - novela má vstoupit v platnost už 15. března a prezidentka po podpisu novelu ihned poslala na Ústavní soud.

Kdyby prezidentka Čaputová novelu vetovala, poslanci by veto přehlasovali a už by nebyl čas, aby to měl šanci zvrátit Ústavní soud. Proto prezidentka podepsala novelu, s níž nesouhlasí. A obratem ji poslala na Ústavní soud, který tak získal čas vyjádřit se k této novele a případně ji před 15. březnem zastavit. Pokud by novela platila byť jen jediný den, měli by Ficovi melody boys zajištěnu beztrestnost.

Slovenská politika - nepochopitelný bizár?

Jak vidíme, slovenská politika skutečně bizarní je. Je i nepochopitelná? Pomožme si historickou paralelou. Když v únoru 1948 premiér Gottwald vyzýval prezidenta Beneše, aby přijal demisi demokratických ministrů, a ti doufali, že ji nepřijme, mohlo se to zdát také bizarní a nepochopitelné.

Nechci snad Fica přirovnávat ke Gottwaldovi (ostatně on sám má radši srovnání s Husákem) či Čaputovou k Benešovi. Ani neříkám, že smeráci usilují o něco podobného jako komunisté v roce 1948. Poukazuji pouze na to, že všichni aktéři tohoto sporu jednají cílevědomě a v rámci své logiky racionálně. Bohužel tedy neplatí úvodní předpoklad, že se na Slovensku všichni zbláznili.

Podaří se Ficovi dokončit únos právního státu, nebo mu v tom zabrání Ústavní soud? Sledovat Slovensko jako laboratoř, v níž se nám v reálném čase ukazují jednotlivé kroky erodující demokracie, bude každopádně ještě zajímavé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz