Hlavní obsah
Aktuální dění

Volby v Polsku: Migranti, strach, Piss, Rusko a LGBT ideologie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Politické Glosy

Přinesou polské volby totalitní vládu PiS po vzoru Orbána a Putina? Nebo si moc uzurpuje opozice, která z polských měst udělá no go zóny plné migrantů a tradiční rodiny zničí LGBT ideologie?

Článek

V neděli se odehrají vyhrocené parlamentní volby, které rozhodnou o dalším směřování Polska. Zatímco k volbám na Slovensku se letos vyjádřil snad každý, ty polské se chystají bez většího zájmu Čechů. Sem tam nějaký článek, jak jsou to poslední svobodné volby, jinak nic moc.

Vládní strana Právo a Spravedlnost (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) vykresluje opozici jako zrádce, kteří zemi zaprodají Rusku, vytvoří ve městech zóny bezpráví plné migrantů a zničí polské rodiny LGBT ideologií, opoziční Občanská koalice (Koalicja Obywatelska, KO) zase varuje před uzurpováním moci po vzoru orbánovského Maďarska, likvidaci posledních zbytků svobodných médií a naprosté ovládnutí justice.

O co se hraje v Polsku?

  • Vládnoucí strana PiS vedená šedou eminencí Jaroslawem Kaczyńským vládne již osm let a usiluje o třetí volební vítězství v řadě.
  • Občanská koalice bývalého šéfa Evropské rady Donalda Tuska se jí v tom snaží zabránit.
  • Opoziční politici a k vládě kritičtí novináři se obávají, že by to mohly být na dlouhou dobu poslední svobodné volby. Straší před kopírováním maďarské cesty.
  • Vzduchem létají zkazky o ohrožení demokracie, o tom, že vláda PiS zruší poslední zbytky svobodných médií, bude pokračovat v „reformách“ soudnictví sloužících k ovládnutí justice, omezování lidských práv v souvislosti s potraty a LGBT lidmi.

V čem je PiS problematická?

1. Koncept šedé eminence

Formálně máme premiéra Morawieckého, prezidenta Dudu, ale šéfem strany je Kaczyński. V podstatě systém jako u nás za socialismu - je vlastně fuk, kdo je premiér, důležitý je generální tajemník, šéf strany. On rozhoduje o všem.

Kaczyński se rád staví do pozice, kdy zájmy jeho jsou zaměňovány za zájmy Polska. Ze svých oponentů rád dělá nepřátele státu.

Stát jsem já. A proto kdo je proti mně, je proti mému státu. Známe to od Babiše i od Trumpa, že ano. My v ČR máme štěstí. Taková situace u nás samozřejmě nehrozí a nemáme tu stínovou vládu vedenou figurkou, která si myslí, že bude premiér.

2. Vytváření nepřítele

Kaczyński dělá z Tuska absolutního zloducha, zosobnění čirého zla, ruského agenta, který stál za smrtí jeho bratra Lecha po pádu letadla u Smolenska v roce 2010. 

Kromě Tuska si vládní strana před letošními volbami našla ještě jednoho arcilotra - světoznámou režisérku Agnieszku Holland, jež si dovolila natočit film, který se ne zrovna přívětivě staví k roli polské vlády při polsko-běloruské migrační krizi.

Ministr spravedlnosti a generální prokurátor v jedné osobě Zbigniew Ziobro režisérku přirovnal k nacistickým propagandistům Goebbelsovi či Leni Riefenstahlové, proti filmu Zielona granica se rozjela kampaň nazvaná „jenom svině sedí v kině“ odkazující na odbojovou akci za nacistické okupace.

To je jedna ze známých dehumanizačních praktik, jak delegitimizovat svého oponenta - dáte mu ty nejhorší nálepky, vytvoříte v lidech představu, že toho druhého může volit jen skutečný odpad společnosti. A kdo chce sám sebe považovat za slušného člověka, přece nebude volit někoho tak nechutného. Tohle taky známe z minulosti.

Když máte dobrého nepřítele, můžete na něj hodit všechnu vinu za vlastní neschopnost, lidi vás budou milovat, protože je ochráníte před čirým zlem. Nemusíte pak už reálně dělat vůbec nic.

3. Média slouží vládě

Veřejnoprávní instituce dostaly náhubek a stala se z nich v podstatě vládní média sloužící k propagaci vládnoucí strany. U nás kdekdo žehrá na Českou televizi. Prý je nevyvážená, nadržuje vládě atd. atd.

Když se podíváme na situaci v Polsku - měli bychom si začít ČT sakra vážit. Ale bohužel, jak nás dějiny učí, hodnotu ČT zřejmě doceníme, až ji ztratíme.

A tak zatímco v České televizi je dbáno na vyváženost a suverénně nejvíce je na obrazovce zastoupeno opoziční hnutí ANO, v polské „veřejnoprávní“ TVP je situace poněkud jiná: za 2. čtvrtletí roku 2023 dostala vládní PiS na obrazovce 251 hodin, kdežto za ní se na druhém místě krčí Nová levice s 26 minutami. Nejsilnější opoziční Občanská platforma si za celé čtvrtletí užila pouhých 10 minut slávy.

To jsme mohli vidět také v jediné předvolební debatě na „veřejnoprávní“ televizi, kde jeden z moderátorů byl bývalým mluvčím PiS a zároveň struktura debaty byla vedena přesně v souladu s volebními tématy této strany.

Svobodná média jsou základem demokracie. U nás kdekdo nadává na absenci svobody slova, čímž sám sebe dostává do až cimrmanovského rozporu, neboť hlásá něco, co samotným hlásáním popírá.

4. Soudy slouží vládě

Pod pláštíkem snahy o zbavení se starých komunistických dinosaurů provedla PiS „reformu,“ která však vedla k oslabení nezávislosti soudů a podřízení moci soudní vládnoucí straně.

Ne náhodou má s Polskem problém Evropská unie. Největší kontroverzi budí koncentrace několika druhů moci v rukou ministra spravedlnosti jménem Zbigniew Ziobro, který je zároveň nejvyšším státním zástupcem, a může jmenovat a odvolávat předsedy soudů. Následovaly čistky mezi soudci.

Soudní moc, podobně jako svobodná média, má v demokratickém státě nezastupitelnou funkci kontroly demokratických institucí a nesmí být svázána náhubkem exekutivy či legislativy, což obojí v Polsku neplatí.

5. Vše pro zvolení

Nejvíce zájmu o Polsko v českým médiích vzbudil předvolební tah se zlevněním benzínu, kdy vláda zařídila účelové snížení cen před volbami. Je v pořádku, aby mohla vláda hýbat s cenami, jak se jí to hodí? A obzvlášť před volbami?

Dalším důležitým předvolebním tahákem byl spor Polska s Ukrajinou o potraviny a o zrušení dodávek polských zbraní. Nebezpečnost tohoto kroku spočívá v tom, že vláda zde šla naproti spodním proudům ve společnosti - to jsou takové ty lidové názory kolující mezi těmi, kteří nadávají na všechno a jejich jediným zájmem je, aby se oni, naši lidi, měli dobře. Kašlat na Ukrajince, kašlat na migranty. Jde o naše lidi.

S tím také souvisí karta migrantů, kterou vláda rovněž vytáhla před volbami - strašení migranty funguje univerzálně, všude.

Problém je v tom, že strana PiS dokáže plynule fluidně přecházet mezi názory a tématy podle toho, co zrovna u lidí rezonuje. Nemá problém změnit zahraniční orientaci a celkově politiku. Vše pro lidi - aspoň zdánlivě.

6. Lidská práva vs. katolibán

Minimálně v jednom aspektu je Polsko zcela odlišné od čehokoli, co známe z České republiky. Polsko je jednou z nejvíce katolických zemí a církev má enormní vliv na vládní politiku. Když už v našich médiích někdy slyšíme o polské politice, zpravidla se to týká demonstrací proti ultra-přísným protipotratovým zákonům.

Tyto zákony jsou natolik striktní, že jsou lékaři nuceni upřednostnit právo mrtvého dítěte na život, který už stejně skončil, před právem žijící matky na záchranu jejího života. V posledních letech jsme mohli číst o několika případech, kdy lékaři odmítli provést zákrok, jímž by zachránili život matce, v jejímž lůně dlelo dítě bez známek života, a raději nechali spolu s ním zemřít i matku.

Tohle rádoby-křesťanské předstírání, že jim jde o záchranu životů dětí, je neuvěřitelně škodlivé a nepatří do 21. století. Nám nezbývá než doufat, že organizace jako Aliance pro rodinu, která razí podobně extrémní přístup jako polská vláda, u nás nezíská větší rozhodovací pravomoc.

7. Jeden Kaczyński vládne všem

Středobodem celé polské politiky je Jaroslaw Kaczyński, bez něj se v politice nehne ani lísteček, on rozhoduje. Jeho silnou pozici si můžeme ilustrovat na příkladu jedné události v covidovém roce 2020:

Kvůli pandemii bylo všechno zavřené, lidé nikam nesměli. Ani na hřbitov vzdát hold svým blízkým. Pouze pro jednoho člověka to neplatilo - ano, Jaroslawa Kaczyńského.

10. dubna 2020 si Polsko připomínalo desáté výročí smolenské tragédie, kdy při pádu letadla zahynul mj. Jaroslawův bratr Lech. A Jaroslaw nedbaje covidových zákazů se vypravil na hřbitov uctít památku své matky a zesnulého bratra.

Podobné příběhy známe i u nás, mrk mrk, pane Prymulo. Jenže zatímco u nás za takové jednání padaly hlavy, v Polsku se nestalo nic jiného než to, že o Kaczyńském písničkář Kazik Szaszewski složil výsměšný song „Twój ból jest lepszy niż mój,“ který poté, co se dostal na vrchol hitparády veřejnoprávní rozhlasové stanice Trójka, byl stažen, snad aby se pan Kaczyński nenaštval.

Optikou Pána prstenů bychom vládu Kaczyńského mohli charakterizovat slovy:

Jeden Kachyński vládne všem, jeden jim všem káže, jeden všechny přivede a do temnoty sváže.
Polsko, 2023

Nastane po volbách v Polsku totalita?

Jak se vám líbí Polsko roku 2023? Nic moc? Ať si o Polsku, PiS, Kaczyńském myslíme cokoli, neměli bychom se uchylovat k silným výkřikům o totalitě a prázdným přirovnáváním Kaczyńského k Putinovi, Hitlerovi aj.

Tato slova mají svůj význam, svou obrovskou váhu a jejich nadužíváním se jejich obsah a morální dosah vyprazdňuje. U nás máme také jednoho, který mluví o nové totalitě, aniž by ho zajímalo, jak nesmyslná tato vyhlášení jsou.

Ať už polské volby dopadnou jakkoli, nemůžeme si myslet, že se v pondělí Poláci probudí do zcela jiného režimu a my budeme mít zadrátovanou severovýchodní hranici. Všechny změny půjdou postupně, plíživě, jak nám říká klasické přirovnání k vařící se žábě.

Když budeme neustále vykřikovat o totalitě, až skutečně jednou přijde nějaký sekáč, který se nezakecá, a bude to s totalitou myslet vážně, už naše výkřiky nebude nikdo poslouchat.

Anketa

Komu byste dali hlas, kdybyste mohli volit v Polsku?
PiS
72,4 %
Občanská koalice
18,6 %
Třetí cesta
1,4 %
Nová levice
0,7 %
Konfederace
4,8 %
Někdo jiný
1,4 %
Nikdo
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 145 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz