Hlavní obsah

Záplavy dezinformací ukázaly, že Foltýn měl pravdu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Politické Glosy

Voda opadla, záplavy dezinformací však stále kulminují na třetím stupni. Podívejme se na ně optikou slavných výroků plukovníka Foltýna o sviních, zombících a kopání příkopů.

Článek

Vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn je v posledních měsících hrdinou dezinformačních webů, řetězových mailů a facebookových či telegramových skupin. Ne že by se na stará kolena přidal na temnou stranu síly, právě naopak se stal jejich úhlavním nepřítelem.

Převzal tak po Michalu KlímoviMiloši Gregorovi pomyslný titul „hlavního cenzora“. Co na tom, že žádná cenzura u nás není a nic takového v kompetencích nemá. Postavil se však do čela boje proti dezinformátorům. Jak sám říká, vylezl nad zákop, a proto schytává jejich palbu.

Veškeré dezinformační kanály zaplavil jeho legendární výrok o sviních. Údajně nazývá každého, kdo nepodporuje vládu, nebo kdo kritizuje samotného Foltýna, sviní.

Uveďme si celé znění tohoto výroku:

Proč někteří lidé obdivují a blahořečí tak neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je současný Putinův? Jsou to lidé, kteří jsou velmi často nešťastní, zahořklí, zapšklí, smutní, opuštění nebo jen mající životní smůlu – anebo jsou to prostě jen svině.
Otakar Foltýn, debata na filmovém festivalu ve Slavonicích

Cítíte se tímto výrokem osobně dotčeni? Pak se přiznáváte k následujícímu faktu: Obdivujete Putina a jeho režim. To je základní premisa. Ať to děláte z jakéhokoli důvodu.

Jak začal výrok v různě zmršených a upravených verzích kolovat dezinformačním univerzem, ozývaly se další a další potrefené husy, které se přiznávaly k obdivu Putina, aniž by si to zřejmě uvědomovaly. Foltýn zabodoval - Putinovi obdivovatelé se mu sami hlásili.

Když však přijdete s comming outem obdivovatele Putina, ještě nemusíte být Foltýnova svině. Můžete být:

  • nešťastní
  • zahořklí
  • zapšklí
  • smutní
  • opuštění
  • nebo máte jen v životě smůlu.

Stále si myslíte, že vás Foltýn nazval sviní? Nepoznáváte se v žádné jiné vlastnosti? Pak si zodpovězte otázku: Proč já toho Putina vlastně podporuju? Tady mohou být odpovědi opět různé. Možná to bude:

  • zisk
  • politické body
  • snaha pomoct nepříteli

Možná jen prostě nesnášíte českou republiku, a proto jí chcete škodit. Nebo máte jiný důvod?

Zombíci na poli informační války

Dalším pojmem, který jako rudý hadr býka dráždí různé dezinformátory, je zombík na poli informační války. Zombíkem Foltýn nemyslí nerudného dědečka, který zkazí každou oslavu litaniemi na Ukrajince, kvůli nimž má malý důchod. Takový dědeček je obětí, padlým na poli informační války. Zombík je ten, který vás chce kousnout a jed dezinformace šířit dál. To jsou ti dezinformátoři, influenceři dezinformací.

Těch jsou nižší jednotky procent a ty chce Foltýn izolovat. Vykopat kolem nich příkop, aby nemohli kousat a stahovat do svého temného světa další mozky lidí.

Záplavy dezinformací

Aktuální zkušenost povodní nám tyto zombíky nebo svině odhalila v celé nahotě. Tato záplava prošla několika vlnami.

Inženýr Skalický

Temným hrdinou všech tří dezinformačních vln se stal kandidát koalice STAČILO!, tedy strany převlečených komunistů, Jan Skalický. Ve známost vstoupil videem, na němž stojí před jezem Střekov a zpochybňuje povodně mimo jiné slovy:

Vláda umí jen strašit – covidem, válkou na Ukrajině a teď povodní. A to proto, že chce zřejmě ovlivnit víkendové krajské a senátní volby. Já se ptám: Je tohle opravdu velká voda, která musí zavřít výstavy, zavřít akce? Lidé zůstávají doma a mají být v trvalém tlaku, v trvalé panice.
Jan Skalický

Jeho reakce poté, co se povodně nepopiratelně rozjely a stalo se přesně to, co zpochybňoval? Pokud byste čekali, že si posype hlavu popelem, prohlásí se za špinavého komunistického dezinformátora a stáhne se z veřejného života, byli byste zklamáni. Argumentoval, že jeho video nemohlo být špatné, když posbíralo 4 tisíce lajků.

A následně naskočil do další vlny dezinformací a vyčítal vládě, že dala všechny vrtulníky na Ukrajinu a ty teď chybí v boji proti povodním. Že to je nesmysl, nevadí. Je to hloupé, bude se to líbit, jak říkal pan Werich. Česká republika Ukrajině dala bojové helikoptéry, ty by proti povodním nebyly nic platné.

A v poslední fázi Skalický točil další videa o tom, jak vláda selhala, protože odflákla protipovodňová opatření. Tím se kruh uzavřel a člověk, který vládu zprvu kritizoval za přemíru snahy, jí v závěru dával sežrat nepřipravenost.

Přinesla velká voda svině, nebo zombíky?

Co vede lidi jako Pollert, Kobza, Tománek či Rajchl ke zpochybňování povodní a protipovodňovýh opatření? Jsou tito lidé svině a měl by kolem nich být vykopán příkop?

Je pozoruhodné, že jsou to stále titíž lidé. Ti stejní obvyklí podezřelí, kteří za covidu křičeli, že žádný virus neexistuje, a pokud existuje, je uměle vytvořený. Že počet úmrtí nenarůstá, a když narůstá, je to kvůli očkování. Titíž lidé, kteří po začátku ruské agrese na Ukrajině přicházeli s dalšími a dalšími verzemi příběhů o tom, jak Rusko do pár dní vyhraje a jak je Ukrajina plná fašistů.

Vždy proti systému. Vždy proti tomu, co je oficiální verze. Ať už jde o vědu, historii či politiku. Vždy přicházejí s fantastickými tvrzeními, monumentálními předpověďmi, které se v podstatě nikdy nenaplní. A když se ukáže, jak byly jejich předpovědi mimo? Nikdy nepřijdou s omluvou, vždy se najde jiné vysvětlení, jiná dezinformace a konspirace.

Tyto lidi naprosto přesně popisuje Foltýnova metafora zombíků. Příkop, o němž mluvil Foltýn, by tak mohl působit jako protipovodňové opatření, které může včas předejít stoleté dezinformační vodě.

A co temný hrdina povodní pan inženýr Skalický? Nevím, zda je v životě nešťastný, opuštěný či smutný. I kdyby ne, určitě se v některé části Foltýnova výroku dokáže najít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz