Hlavní obsah

Jak je ten svět jednoduchý, když je černobílý.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pomatený doktorand

Jak už to tak bývá, stane-li se něco nového nebo ne tak úplně nového, ale někdo si toho všimne, potom jsou toho plné noviny. Už tedy nějakou dobu čtu o Izraeli, konkrétně od 7. října 2023. Bohužel se často nestačím divit.

Článek

Tak tedy od 7. října 2023 si skoro každý den na Seznamu přečtu nějaký ten článek o tom, co se děje v Izraeli. Obvykle je to nevalné novinářské úrovně, či prostě okopírovaný nebo přeložený článek odjinud s víceméně kosmetickými úpravami. Články jsou to skutečně různé, avšak všechny mají kromě pojítka jménem Izrael, společnou domněnku, že se před tím nic nestalo. Taková sluncem zalitá Palestina.

Co mne ovšem opravdu přivádí do stavu hrůzy, jsou diskuze. V lepším případě se v nich pouze vysmívají mrtvým Palestincům, v horším volají po etnických čistkách a genocidě. Občas se vynoří článek, který se snaží alespoň minimálně osvětlit minulost. A tam se objeví ještě třetí možnost, Palestinci nejsou národ, je to jen umělý konstrukt propagandy. Kde jsme ta slova už slyšeli? Že by před napadením Ukrajiny z úst Putina nebo dokonce před napadením ČSR z úst Hitlera? To jsme i po našich historických zkušenostech stále schopni takových zvěrstev? Jeden by řekl, pár pomatenců se vždy najde. Bohužel tomu tak u těchto článků není a pomatenců je většina. Navíc mnoho výše zmíněných článků je na tom podobně, či jsou jednostranně zaměřené a často opakují vyložené lži.

Mezi těmito články mne poté skutečně ohromil rozhovor s expertem Milanem Mikuleckým. Již pět dní byly vyvráceny lži o sťatých hlavách izraelských dětí. Třesoucím se hlasem prezident Biden 12. října oznámil, že viděl fotografie bezhlavých dětí sťatých Hamásem. Jen pár hodin poté Bílý dům oznámení dementoval, prezident ani jeho spolupracovníci takové fotografie neviděli a nemohou potvrdit, že se tato událost vůbec stala.1 Pan Mikulecký tyto lži nadále šířil a nebyly to bohužel jediné.

Ovšem včerejší díl jeho podcastu byla opravdu silná káva. Nejdříve hodil do jednoho pytle studenty vysokých škol, akademické pracovníky, ekologické a LGBTQ aktivisty s neonacisty a extrémními levičáky (ať už tím myslel kohokoliv), u čehož je nezapomněl ještě urážet. Když už byl v tom, tak označil mimo jiné liberální a veřejnoprávní média za propagandistické plátky NSDAP, ze kterých by měl radost Goebbels. Vím, můžu si za to sám, když to čtu, ale stejně mi to nedalo. Mikulecký mě prostě donutil začít psát a navíc mi dal i jméno.

Než budete drazí čtenáři pokračovat ve čtení, prosím zhlédněte níže přiložené video, třeba se i zasmějete. Také prosím pochopte, že když někdo ukazuje na válečné zločiny a zločiny proti lidskosti Izraele, neznamená to, že zároveň s tím neodsuzuje zločiny Hamásu, PIJ a dalších.

Pojďme se tedy vrátit k tomu, proč tento článek vůbec vznikl. Včerejší díl podcastu pana Mikuleckého nese název „Evropa je pod útokem lidí, kteří ji chtějí zničit a nezmůže se na víc, než na vyděšené kvokání“. Poté, co se patřičně opřel do studentů, médií a dalších, si vzal na paškál Palestince. Prohlásil, že tím co se 7. října stalo jsou vinni všichni Palestinci a byl to palestinský teror. Však koho dnes zajímá nějaké mezinárodní právo. Celkem nepřekvapivě nepadlo jediné slovo o tom, co se stalo před 7. říjnem, či co se děje po něm, tedy kromě toho, že Palestinci jsou zlí a oškliví.

Vím, že je dobrým mravem zvláště českých novinářů neinformovat o dění v Izraeli, pokud by z toho měl Izrael vyjít špatně. Této linie už se nějaký ten pátek držíme. Proto pro mnoho lidí tak může být šok, že Izrael již dlouhá léta praktikuje na okupovaných územích teror páchaný osadníků s podporou IDF. Ten ještě zesílil po nástupu Bibiho s ultrapravicovou koalicí. Ročně si na Západním břehu a východní části Jeruzaléma vybere stovky zavražděných palestinských civilistů včetně dětí.2-4

Další perličkou bylo opakování tvrzení, k němuž nemá důkazy, a sice že Hamás si bere civilisty jako živé štíty. V jeho podání si dokonce jako živé štíty bere Hamás své vlastní civilisty. Opět opomněl zmínit, že jestli se to Hamás někde naučil, tak u IDF. Využívání civilistů coby živých štítů ze strany IDF bylo tak rozsáhlé, že se to nepodařilo ututlat. Před téměř 20 lety to řešil i Nejvyšší soud a pokusil se tuto praktiku zakázat.5 To se samozřejmě IDF nelíbilo, a tak si stěžovaly.6 Jak ta stížnost dopadla, pak můžete hádat. IDF využívá lidské štíty nadále.7

Dále pan Mikulecký ve svém podacastu kritizoval Hamás za stavbu vojenských objektů v blízkosti nebo přímo v civilních objektech. Současně s tím obvinil humanitární organizace z toho, že o tom vědí a vyjadřují tomu tichý souhlas. Dále obvinil Hamás, že útočí výhradně na civilní cíle a vojenským se vyhýbají. Zase přitom zapomněl, že i Izrael (nejen Izrael) staví svá vojenská zařízení doprostřed civilních oblastí. Například Camp Gibor stojí přímo ve městě Kiryat Shmona, Camp Nathan v Beerševě atd. Buďme spravedliví a řekněme si, že to je běžná praxe armád po celém světě.

Také ignoroval, že útok ze 7. října byl ze začátku vojenským (brigády Qassam) a zvrhl se v teroristický. Během vojenské části se podařilo Hamásu převálcovat síly IDF v oblasti přilehlé ke Gaze a dobýt několik základen, dobýt jednu ze základen PVO „Iron dome“, vyřaadit několik Merkav atd.8  Toho následně využili další teroristické a kriminální organizace a provedli teroristický útok. Ztráty Izraele po prvním útoku jsou přibližně 1400 mrtvých, z toho asi 400 vojáků. Není pochyb o tom, že teroristé spáchali neskutečná zvěrstva.

Všechny ztráty na životech byli připsány Palestincům. V Izraeli platí takzvaná Hanibalova direktiva, která stanovovuje, že únos musí být zastaven všemi prostředky, včetně zabití vlastních spolubojovníků. Existuje několik doložených případů, kdy byla aplikována při únosu personálu IDF.9 Piloti vojenských vrtulníků startujících 7.října přiznávají, že když došlo k útoku a oni byli v chaosu vysláni na misi, stříleli po všem, co se hýbalo, aniž by věděli, jestli to byli civilisté nebo teroristé.10 Podobně je to i se střelbou z tanků na civilní budovy bez ohledu na to, kdo se v nich nacházel.11,12 Přeživší útoku potvrzují, že IDF způsobily ztráty na životech civilistů i rukojmích.13,14

Dále pak pan Mikulecký zopakoval oblíbenou kritiku EU ohledně financování teroristů skrze humanitární pomoc a roztáčení nových „dotačních orgií“, které skončí u teroristů. Proběhlé vyšetřování, které tyto lži vyvrátilo, však pana Mikuleckého už evidentně nezajímá.15 Stejně tak jej zřejmě nezajímá, že zneužívání pomoci EU teroristy popřel i sám Izrael.16  A podobných vyjádření se v podcastu objevilo ještě mnoho, rozebírat všechny by bylo příliš ubíjející a tak už jen pár.

Za zmínku stojí i jeho opakování nesmyslů o navyšování počtu mrtvých Palestinců, o rozvratu Libanonu, atd. Svůj podcast pak ještě zakončil to velmi úsměvným dodatkem, a sice že, Izrael varuje civilisty vždy předem, než dojde k samotnému útoku. Jen kdyby ono varování, pokud tedy pár minut předtím vůbec přijde, nebylo formulováno zrovna v angličtině, kterou mimochodem většina Palestinců neovládá. Varování navíc bývá umisťováno na internet, který Izrael v Gaze blokuje. Důležité ovšem zůstává, že varování vydáno bylo.

V duchu, který jsem popsal výše, se nese celým podcast pana Mikuleckého. U většiny tvrzení stačí 10 minut hledání, abyste je mohli vyvrátit. Někdy to dá práce více, jindy zase méně.

Je potřeba si uvědomit, že to co se stalo 7.října 2023, není osamělou událostí bez kontextu. V tuto chvíli se jedná o vyvrcholení událostí minimálně z uplynulých 100 let. Vše začíná vývojem dění během prvních desetiletí 20. století a hlavně během a po Velké válce v celé oblasti Blízkého východu. Jenže to se člověk musí věnovat tématům jako je Syrské arabské království, Sykes-Picotově dohodě, mandátním územím, království v Iráku, rozhodnutím OSN, Arabsko-Izraelským válkám a spoustě dalších. Je toho zkrátka mnoho, aby člověk trochu pronikl do kontextu současného dění na Blízkém východě a většina lidí na to přirozeně nemá čas.

Problém ovšem nastává, pokud člověk prohlašující se za experta, nemá ani základní znalosti o zmiňovaných událostech nebo je ignoruje. Ještě horší to je, pokud je takový člověk jako expert na danou problematiku veřejností uznáván.

Jak už vyplývá z nadpisu, svět by byl jednoduchý, kdyby byl černobílý. Jenomže on není, obvykle je šedivý, a to tmavě. Bohužel je tomu tak i tentokrát. Zločiny, a zvláště ty násilné, jsou svinstvo. Válečné zločiny jsou pak ještě větší svinstvo a nedokážu mlčet, pokud je někdo obhajuje, zametá pod koberec nebo o nich lže.

Ještě mi dovolte malý dovětek. Dav chce krev a vždy ji chtěl, někteří to moc dobře vědí. Pokud je ta krev veřejného nepřítele, což v tuto chvíli splňují Arabové a muslimové, tak proč ji davu upírat. A že Palestinci jsou Semité? No a co, jsou to muslimové.

1) https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/white-house-biden-has-not-seen-or-independently-confirmed-hamas-beheaded-israeli-children/

2)https://reliefweb.int/report/occupied-palestinian-territory/pulling-trigger-first-resort-palestinians-killed-israeli-army-and-settlers-2022-enar

3)https://reliefweb.int/report/occupied-palestinian-territory/2023-marks-deadliest-year-record-children-occupied-west-bank

4)https://www.businessinsider.com/settler-violence-against-palestinians-west-bank-rights-group-2023-11

5)https://www.theguardian.com/world/2005/oct/07/israel

6) http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4333982.stm

7) https://www.theguardian.com/world/2009/mar/23/israel-gaza-war-crimes-guardian

8) https://xxtomcooperxx.substack.com/p/israelpalestine-8-october-2023

9) https://en.wikipedia.org/wiki/Hannibal_Directive

10) https://www.zerohedge.com/geopolitical/does-helicopter-footage-show-large-scale-israeli-friendly-fire-incidents

11) https://thegrayzone.com/2023/10/27/israels-military-shelled-burning-tanks-helicopters/

12) https://www.haaretz.co.il/news/politics/2023-10-20/ty-article-magazine/.premium/0000018b-499a-dc3c-a5df-ddbaab290000

13) https://electronicintifada.net/content/israeli-forces-shot-their-own-civilians-kibbutz-survivor-says/38861

14) https://mondoweiss.net/2023/10/a-growing-number-of-reports-indicate-israeli-forces-responsible-for-israeli-civilian-and-military-deaths-following-october-7-attack/

15) https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=eu+investigation+about+humanitarian+aid+being+used+for+terrosits+of+hamas#ip=1

16) https://euobserver.com/world/157579

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám