Hlavní obsah
Umění a zábava

17. Cena kritiky za mladou malbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Praguecoffeebar

Jeden z obrazů Ružinského

Referát o besedě s finalisty.

Článek

Ve středu 14.2. 2024 proběhla v Galerii kritiků beseda s finalisty soutěže Cena kritiky za mladou malbu (autoři musí být mladší třiceti let). Mimo výše uvedeného Ružinského vystavují Astlová, Grunwaldová, Málek, Rosická a Slavický.

Výstava je to zajímavá, zklamán ovšem bude každý, kdo od výstavy mladých výtvarníků očekává jednotný styl či generační výpověď. Z obrazů lze vyčíst velký zájem autorů o nejrůznější kulturní či umělecké teorie, řekl bych, až přehnaný zájem… Zcela absentuje zájem o co nejpřesnější mimezi, což naopak vítám. Asi se z toho ovšem nedá vyvozovat, že by mladí autoři neměli zájem o realistické zobrazení. Spíš to vypovídá o výběrových kritériích těch, kteří dělali výběr…

Vypsaným tématem bylo „zátiší venkovní a vnitřní“. Jak jsem se dozvěděl, časová tíseň způsobila, že autoři uplatnili ty obrazy, které měli k dispozici; na nové obrazy nebyl čas.

Dominik Málek spojuje všechno se vším:

Foto: Praguecoffeebar

Dominik Málek: Poznání versus vzpomínání

Ptal jsem Elišky Astlové, jestli čte Murakamiho. Řekla, že nečte, a když jsem ji upozornil, že Murakami pracuje se stejnými symboly, řekla, že si ho přečte.

Foto: Praguecoffeebar

Eliška Astlová: Lebka a maneki-neko

Její zátiší sice působí jako relativně realistická malba, srovnám-li je ovšem se zátiším německého umělce s polským jménem Bratislause Metulczkiho, který v Praze vystavoval před třemi roky, vynikne rozdíl mezi inscenovaným realismem Astlové a popisným realismem Metulczkiho:

Foto: Praguecoffeebar

Bratislaus Metulczki: Trinkgedachtnisse - ICE I.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz