Hlavní obsah
Názory a úvahy

Malíř, bohoslovec, knihovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zklamání z kulturní tvorby je výsledek neadekvátních očekávání.

Článek

S provozováním kulturních aktivit se obvykle spojují představy o jejich pozitivním vlivu na myšlení těch, kteří je provozují, ale taky těch, kteří se s nimi setkávají, kteří je přijímají. Jenomže je to složitější.

Téměř 300 let od prvního vydání Rousseauovy Rozpravy o vědách a uměních je zřejmé, že se Rousseau nemýlil. Hitler byl malíř a jen pravidla copy-rightu mi brání v tom, abych tento svůj článek nedoprovodil fotografií některého z jeho obrazů (které jsou jinak snadno dohledatelné na internetu). Stalin studoval bohosloví, Mao byl knihovník, jeho básně vyšli i v češtině.

Rovněž „menší“ diktátoři nebyli právě nevzdělaní: Čankajšek nebo Husajn byli lidé v rámci svého prostředí jistě nadprůměrně vzdělaní a takový Mussolini dokonce napsal pojednání o Husovi.

Myslím, že zklamání z kulturní tvorby je výsledek neadekvátních očekávání. Současný svět nelze věrohodně zobrazovat způsoby, jaké byly adekvátní pro zobrazení světa, ze kterého zůstaly sotva stopy.

Taky zmínka o prostředí, ve kterém je umění prezentováno, je zavádějící: Banksy nebo Pasta Oner byli původně tvůrci graffiti, dnes se jejich díla vystavují v galeriích a prodávají na aukcích.

No, a pak je tu problém dotací. V ekonomice, která už není socialistická, ale - pozor! velký rozdíl!! - dotační, takže podnikatel nezačíná podnikat v tom, v čem je dobrý, ale v tom, na co dostane dotace, otázka nezní, proč by umělci dostávat dotace měli, ale - proč by je dostávat neměli?!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz