Hlavní obsah
Názory a úvahy

Návrh na reformu češtiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Praguecoffeebar

Praha 27.2. 2024

Čínština by mohla být vzorem pro nové označování měsíců!

Článek

Letos je to prvně, co v Praze vidím v únoru kvést keře! Tak si říkám, že není nadále důvod nazývat pátý měsíc v roce květnem. Leda by to znamenalo, že už je všechno odkvetlé. A vůbec, české názvy měsíců začínají připomínat čínské znaky, ve kterých je konzervována doba, kdy znaky vznikaly. Stejně tak v českých názvech měsíců jsou zaznamenány skutečnosti, které dávno neexistují!

Vždyť kdo dnes v osmém měsíci sahá po srpu? A proč by měl dnešní Čech nazývat dvanáctý měsíc prosincem, když na jatkách se prasata zabíjí celoročně? A jak budou v budoucnu české matky vysvětlovat dětem, že únor má být bílý, aby pole posílilo! Vždyť to vůbec nebude dávat smysl!

Proto navrhuji následující reformu, k níž mě inspirovala rovněž čínština, která pro měsíce nemá žádné speciální názvy; prostě je čísluje. V čínštině tedy není leden, únor, nebo nějaká jejich obdoba, ale jednoduše první měsíc, druhý měsíc…

Neutrální čísla jsou použitelná kdykoliv, ať už se zvyky nebo okolnosti mění jakkoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz