Hlavní obsah
Aktuální dění

Úvahy (nejen) o Číně - II

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tentokrát hlavně aktuality, předvším z jižní Číny.

Článek

V nadcházejícím týdnu se v čínském světě odehraje několik důležitých věcí:

I. Ve městě, které je u nás známé pod svým anglickým jménem Hong Kong a kterému Číňané říkají Siang-kang, pravděpodobně bude i přes dvoutýdenní absenci právního zástupce obžalovaného pokračovat nekonečná soudní pře s Jimmy Lajem, o které jsem psal již 27.7. 2021 na Forum24.cz. Spor je nepříjemný pro hongkongskou i pekingskou vládu, a to hned ze tří důvodů: Laj je souzen v Hongkongu, dlouhodobě ovlivňovaném britskými právními standardy, je to novinář, navíc s britským občanstvím. Průběh soudního řízení je možné sledovat v angličtině v každodenním zpravodajství na SCMP. Nejde přitom jen o spor s jednotlivcem. Výsledek soudní pře zřejmě nově vymezí vztahy mezi Británií a Čínou.

II. V největší demokraticky spravované čínské komunitě na světě, na Tchaj-wanu, proběhnou o víkendu prezidentské volby. Jako je v České republice klíčovou politická hranice mezi babišovci a antibabišovci (v současnosti spojenými ve vládní koalici), na Tchaj-wanu je klíčovým ukazatelem politického rozdělení vztah k pevninské Číně. Rozdíl je v pozici prezidenta: Zatímco v České republice je parlamentní systém a prezident má víceméně jen reprezentativní funkci, v Čínské republice je prezidentský systém, s pozcí prezidenta ještě silnější než ve Spojených státech.

Očekávat lze vítězství kandidáta v současnosti vládnoucí Demokratické pokrokové strany Laje (jiné Laj než u hongkongského Jimmyho), vítězství kandidáta opoziční nacionalistické Národní strany (Kuomintang) Choua ovšem taky není vyloučeno. Pro vítězství prvního hovoří skutečnost, že dospěla Čchenova generace, která má z dětství nebo mládí vzpomínky na výchovu k tchajwanskéhu, nikoliv čínskému vlastenectví. Druhého budou asi volit všichni ti zámořští Číňané, kteří mají občanství Čínské republiky, a tak nemají zájem na změně státního uspořádání, protože by to pro ně znamenalo změnu občanství.

III. Důležité je srovnání tchajwanského usilování o nezávislost s ukrajinským. Zdá se, že počínání Spojených států, potažmo Západu, je v obou případech zcela shodné: Od počátečního povzbuzování a dodávek zbraní k opatrnosti a útlumu (o tchajwanském případu jsem psal do Blistů).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz