Hlavní obsah
Názory a úvahy

Úvahy (nejen) o Číně - III

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dolby volby!

Článek

Zítra bude sobota, třináctý lednový den. Chybělo málo a mohlo třináctého vyjít na pátek. Člověk si kolikrát ani neuvědomí, jaké má vlastně štěstí.

„Blížící se volby na Tchaj-wanu se stanou testem pro snahy pekingského vedení rozšiřovat svůj globální vliv,“ napsali na Sinopsis před týdnem. S tou větou důrazně nesouhlasím. Pekingské vedení testuje svůj globální vliv událostmi v Africe nebo v Evropě, ne volbami na Tchaj-wanu, který pokládá za své území.

Ve skutečnosti to budou volby dvojí - ty první udělají zítra občané Čínské republiky. Ty druhé budou pak dělat čínští a američtí politici a vojáci, podle toho, jak dopadnou ty první.

Jak jsem napsal minule, čekat lze vítězství kandidáta v současnosti vládnoucí Demokratické pokrokové strany Laje a pokračování dosavadní politiky odstupu od pevninské Číny, kterou Tchaj-wan kontinuálně uplatňuje od roku 2016, kdy byla do prezidentské funkce zvolena prezidentka Cchajová.

Mnohem jistější, než proměnlivé politické poměry jsou poměry magické - prvního února začne nový čínský rok, na Tchaj-wanu, kde se letopočet počítá od vzniku Čínské republiky, 113. Bude to rok ve znamení draka. Snad bude šťastnější než ten právě končící. Drak - který je mimo jiné taky mým znamením - k tomu dává naději…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz