Hlavní obsah
Aktuální dění

9 kandidátů, dva nové průzkumy a za rohem Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Programy do voleb

Model Programů do voleb pro první kolo – 18. prosince

Jsou tu nové průzkumy od Stemu a Kantaru + Data Collect, nové widgety, nová soudní rozhodnutí a nový volební program. Do voleb je 25 dnů. Jdeme na to.

Článek

Máme jasno. Do voleb jde devět kandidátů. Soud rozhodl o zbývajících námitkách a odvolání, volební komise vylosovala čísla a v neděli přibyly dva nové průzkumy. Zde je tedy kompletní seznam kandidátů:

  1. Pavel Fischer
  2. Jaroslav Bašta
  3. Josef Středula
  4. Petr Pavel
  5. Tomáš Zima
  6. Danuše Nerudová
  7. Andrej Babiš
  8. Karel Diviš
  9. Marek Hilšer

Kde je Denisa Rohanová? Soud vyhověl námitce skupiny senátorů (PDF) a její kandidaturu zrušil, s odůvodněním, že nelze podat kandidaturu dříve, než je řádně vyhlášena, a že nelze uznat podpisy zákonodárců, protože s koncem jejich mandátu již nemají legitimitu.

Kde je Karel Janeček? Soud jeho žádosti na kontrolu všech podpisů nevyhověl (PDF), i po zákonem stanoveném přezkumu nedosáhl na potřebných 50 000 podpisů. Karel Janeček se, podobně jako Denisa Rohanová, obrátí na Ústavní soud.

Karel Diviš naopak úspěšný byl, soud našel (PDF) dostatek podpisů, které měly být uznány a Vnitro je vyřadilo, a s 50 007 podpisy tak Karel Diviš splnil podmínku a je tedy devátým kandidátem na prezidenta. Jeho hlavní ambicí je nyní dohnat zejména mediální výstupy, které měli ostatní kandidáti.

Svůj volební program v týdnu zveřejnila Danuše Nerudová, stejně tak tým poradců, který čítá 21 lidí. Andrej Babiš vydal volební noviny (PDF), které obsahují deset důvodů, proč jej volit, ale ne volební program jako takový. Zároveň stále nebyl zveřejněný jeho volební program, je tak poslední z kandidátů, který ho ještě nemá. Nemá zatím ani web.

Foto: Programy do voleb

Stem - model pro 1. kolo

Foto: Programy do voleb

Stem - model pro druhé kolo

Neděle byla velmi bohatá na novinky, Stem v poledne na CNN Prima News zveřejnil svůj volební model pro první i druhé kolo.

Foto: Programy do voleb

Kantar - model pro první kolo

Večer pak v České televizi přišel průzkum od Kantaru a Data Collect s modelem pro první kolo. Všechny agentury víceméně potvrzují naprosto vyrovnané čelo a pak s velkým odstupem ostatní kandidáty. Reakce bookmakerů byla velmi decentní, oproti minulému týdnu nedošlo skoro k žádné změně.

Foto: Programy do voleb

Vývoj u bookmakerů

Na web Programů nově najdete widgety v takzvané „evergreen“ verzi. To znamená, že pokud se někdo rozhodne dát widget na svůj web, bude tam mít vždy aktuální situace. Před volbami přehled, po volbách výsledky, v mezidobí obecné informace nebo informace o vybrané obci či zastupitelstvu. Jinak krom kosmetických úprav nic nové. Na odpovědi kandidátů stále čekáme, dnes se jim připomenu.

Foto: Programy do voleb

Widgety od Programů do voleb

Nyní jsou na řadě… Vánoce. Kandidáti utlumují aktivity, do konce roku už má veřejné akce jen pár z nich. Komunikace bude jen online, někteří ještě natáčí spoty. Je to taková zvláštní přestávka před lednovým finále. Ale to neznamená, že týden nemůže přinést zajímavé novinky. Hned na pondělí nějakou avizuje Marek Hilšer.

Užijte si vánoční svátky, možná trochu více projevů, uvidíme, zda i v posledním týdnu přijde nějaké překvapení.

Pěkné mrazivé pondělí :)

p.s.: kdybyste chtěli podrobnější čísla z Programů, co se za týden událo, tak je najdete tady

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz