Hlavní obsah
Aktuální dění

98 dní do voleb, poslední měsíc na finalizaci kandidátek do europarlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Programy do voleb

Blíží se první kolo slovenských prezidentkých voleb, 11 kandidátů se bude 23. března ucházet o hlasy voličů. U nás už se plní přehledy kandidátů do evropského parlamentu, termín mají do 2. dubna.

Článek

Začneme evropskými volbami. První kandidáty představilo ANO, povede je Klára Dostálová. U kandidátky Spolu došlo k doplnění kandidátů od KDU-ČSL, na konci měsíce ale překvapivě odstoupil z 24. místa Hayato Okamura, protože se ostatní strany obávají, že by byl skokanem. Kandidátku SOCDEM povede Lubomír Zaorálek, budou na ni ale i 4 zástupci hnutí Budoucnost. Do voleb se hlásí také Mourek, Referendum, KAN nebo Švýcarská demokracie. A také to vypadá na rozpad plánované koalice Konzervativní strany a Monarchistů. Žádný nový průzkum k těmto volbám nevyšel, pouze na Parlamentních listech psali o interním průzkumu Ipsos pro ODS, který ale nedopadl úplně podle jejich představ. Více na novém webu k eurovolbám.

V krajských volbách se postupně oznamují kandidátky a koalice. Ve Středočeském kraji povede STAN opět Petra Pecková a bude obhajovat post hejtmanky. Spolu proti ní povede Jan Skopeček. V Jihočeském kraji povede koalici TOP 09 a KDU-ČSL Pavel Klíma. V Plzeňském půjdou STAN nebo SOCDEM samostatně, za to ODS se spojí s TOP 09. V Ústeckém kraji opouští STAN její předchozí lídr Filip Ušák. V Královéhradeckém kraji bude obhajovat Martin Červíček, v Pardubickém je opět lídryní STAN Michaela Matoušková. V Jihomoravském kraji podepsala spolupráci koalice Spolu a povede ji Jan Grolich, který tak bude obhajovat post hejtmana. V Olomouckém kraji vznikne koalice „Piráti s podporou ProOlomouc, Společně pro Přerov, Naše Litovelsko a osobností z regionu“. A ve Zlínském kraji se zřejmě překvapivě spojí KDU-ČSL s hnutím Zlín 21, lídrem bude Jiří Čunek. Přehled ke krajským volbám najdete zde.

U senátních voleb přibylo docela hodně kandidátů. Ze současných senátorů by podle nových informací měli obhajovat také Pavera, Sulovský, Vícha, Drahoš a Chalánková. Naopak Faktor už nikoli. Kdo jsou aktuálně známí kandidáti do Senátu?

Ve stejný den, jako je první kolo prezidentských voleb na Slovensku, jsou také mimořádné volby v 7 obcích. Takže v sobotu 23. března od 7 do 22 hodin se volí v obcích:

  • Kamenná Horka (Svitavy)
  • Libochovany (Litoměřice)
  • Píšťany (Litoměřice)
  • Skály (Strakonice)
  • Vysoký Újezd (Beroun)
  • Čermákovice (Znojmo)
  • Číměř (Třebíč)

Ještě ke Slovensku.

Kandidáti nemají volební čísla, jsou na volebním lístku seřazeni podle abecedy. Róbert Švec byl ze souboje nejprve vyřazen pro nedostatky, ale Najvyšší správný súd ho vrátil zpět do voleb. Jen tím pádem nebyl zařazen v několika průzkumech. V únoru byly celkem 4: Focus, Ipsos, NMSAKO. Všechny předpokládají, že do druhého kola postoupí Peter Pellegrini a Ivan Korčok, a že v druhém kole uspěje současný předseda Národné rady, Peter Pellegrini. Bude hodně záležet na voličích Štefana Harabina a volební účasti. Druhé kolo bude začátkem dubna.

I do evropských voleb tam už začíná být jasněji, přibylo hodně stran a desítky kandidátů. KDH povede Miriam Lexmann, KÚ Milan Krajniak, PS Ľudovít Odor, Alianci József Berényi, Demokraty Jaroslav Naď, Sasku Richard Sulík, SNS Andrej Danko, Smer Monika Beňová a Volt Lucia Kleštincová. U Hlasu, SOS, Slovenska (dříve OĽaNO) a Republiky se zatím neví. Pro slovenské prezidenské volby najdete přehled zde

A ještě zajímavost. Českou suverenitu sociální demokracii (ČSSD) nově povede Jiří Paroubek.

Proběhly také tři průzkumy v České republice, od STEMu, KantaruMedianu. ANO nadále dominuje, o druhé místo se přetahují Piráti a ODS, a k hranici 5 % se postupně přibližuje KSČM. Podle modelu Poll of Polls by ale stále do Sněmovny prošlo jen 6 subjektů.

Foto: Programy do voleb

Median, 20. února

Foto: Programy do voleb

Kantar, 11. února, strany

Foto: Programy do voleb

Kantar, 11. února, s koalicí Spolu

Foto: Programy do voleb

STEM, 4. února

Anketa

Kdo se stane novým slovenským prezidentem?
Peter Pellegrini
40 %
Ivan Korčok
60 %
někdo jiný
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz