Hlavní obsah
Aktuální dění

Co přinesl březen?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Programy do voleb

Kdo chce do eurovoleb, má nejvyšší čas, vlastně už jen úterý do 16:00. Zatím to vypadá na 26 stran a koalic, aspoň podle registrovaných volebních účtů. A konec týdne přinese rozuzlení slovenské prezidentské volby. Korčok nebo Pellegrini?

Článek

Volební účet je první velký indikátor, s kým lze opravdu počítat do evropských voleb. Zaregistrovalo si ho 17 stran a 9 koalic. SNK-ED a Plán ČR na prvním místě tak nakonec do voleb asi nepůjdou. Nic tomu aspoň nenasvědčuje. Kandidátky je nutné podat do 2. dubna do 16:00, datovkou nebo osobně na adresu Vnitra. Pak následuje týden na opravy a doplnění a pak 2 týdny na registraci. Poté budou známá opendata, asi koncem dubna. Lze očekávat něco kolem 700 kandidátů.

V krajských volbách se postupně oznamují kandidátky a koalice. V každém kraji už známe alespoň tři kandidátky, někde už plnou kandidátní listinu - například všech 70 kandidátů Spolu ve Středočeském kraji. Potvrdila se také koalice KDU-ČSL a Zlín 21 ve Zlínském kraji.

Pomalu a postupně se plní i přehled kandidátů do Senátu. Jsme asi ve třetině, 2 obvody jsou zatím beze jmen, zbylé už pár jmen znají. Svůj obvod zná už také Dominik Hašek, pokusí se získat mandát, který bude obhajovat Zdeněk Hraba.

Průzkumy

Březen přinesl dva průzkumy volebních preferencí (MedianKantar) a dva průzkumy pro eurovolby (IpsosData Collect). Zatímco čísla docela lítají a dva blízké průzkumy se občas liší o 3 a více procentních bodů, v jednom se shodují: počet a seznam stran, které by nyní uspěly.

Slovenské okénko

V prvním kole uspěli oba favorité, Ivan Korčok nakonec získal o 5,5 pb více hlasů než Peter Pellegrini. Druhé kolo proběhne hned první dubnovou sobotu.

Do eurovoleb už je také jasno, strany jsou zaregistrované a kandidáti také. Do voleb jde 24 stran, hnutí a koalic, přesněji 1 jediná koalice. Ministerstvo vnútra zaregistrovalo 308 kandidátů. Takže tam už je tahle část hotová, čeká se jen na opendata a pak už to bude jen o doplňování údajů k jednotlivým stranám a kandidátům.

Novinky na webu

Někdy mám pocit, že toho moc není, a na konci měsíce si uvědomím, že jsem si s weby hrál každý den, hodinu, dvě. A ono se to pak někde projeví. Někdy jde o drobnosti, jinde o přípravu na větší zábavu. Nejsmutnější zjištění bylo stran indexace českými službami, které prostě neradi JS aplikace. Takže postupně budu celý systém učit podvrhovat SSR, který mi ale není dostupný, protože weby neběží na Nodu. Třeba jednou. V daleké budoucnosti.

Přehled novinek:

  • Sběr námětů pro kalkulačku a otázky pro kandidáty
  • Lepší zobrazení volebních programů
  • Zváraznění prvních 6 kandidátů u eurovoleb
  • Zobrazování událostí
  • Změna zobrazování novinek do podoby souhrnu za každý den
  • Editace profilů, propagace záznamů do profilu osobnosti a do kandidátního profilu
  • Zlepšení indexace webu pomocí minimálního SSR
  • Generování přístupů v Adminu pro spolupracovníky
  • Anketa k výsledku eurovoleb
  • Možnost dát "díky"

Návstěvnost za minulý měsíc

Veškerá návštěvnost je stále organická nebo ze sociálních sítí. Neběží žádná kampaň. Na web přišlo skoro 17 000 lidí a zobrazili si skoro 90 000 stránek. Jde o poměrně výrazný nárůst návštěvnosti v desítkách procent.

Nadále roste počet sledujících na Threads, ale i tam se růst už zpomaluje. O podobné číslo sledujících vyskočil Twitter i Instagram. Naopak na Bluesky se jakoby vše zastavilo. Minimum reakcí, žádní noví sledující. Škoda.

Jinak co do dosahu, Twitter stále dominuje se 150 000 impresemi měsíčně.

Co v dubnu?

Slovensko si zvolí prezidenta, u nás se zaregistrují strany a kandidáti do eurovoleb. Začne hlavní část kampaně, začnou debaty s kandidáty, už nyní se ví o CNN Prima News a studenty organizované debatě Zavolíme.

Za Programy bych rád rozeslal registrovaným stranám otázky do kalkulačky, zpřístupnil volební otázky pro kandidáty v Adminu a prošel už existující programy a vyznačil v nich pasáže podle hlavních volebních témat.

Možná se povede být na slovenskou volební noc v Bratislavě. Možná i jeden nebo dva kousky merche. A možná dojde i na menší překvapení.

ps: hurá, jaro

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz