Hlavní obsah

Co znamená úpadek Twitteru/X pro Programy do voleb?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Programy do voleb, vygenerování v MidJourney

Twitter byl dřív skvělý mix, kde se potkávali novináři, politici, odborníci a lidé, které tohle zajímalo. Bylo to i skvělé místo pro Programy, kde informace nasávat a zároveň jak je šířit dál.

Článek

Na Twitteru se podařilo, že Programy sledovalo přes 3700 lidí. Není to na první pohled moc, populární účty mají desetitisíce až statisíce sledujících. Ale zde jsou mezi sledujícími i novináři, politici, strany a další lidé, kteří se kolem tématu točí.

Bude strašně těžké tohle jinde zreplikovat, zejména když klasické sítě úplně nepodporují objevitelnost. A také penalizují odkazy, což je podstatnou částí komunikace. Tolik práce, která se prostě neukáže ani lidem, kteří o ty informace stojí, protože tam je odkaz, který vede člověka ze sítě pryč a lidi, co odejdou, už nelze zpeněžit zobrazováním reklamy.

Samozřejmě si uvědomuji své možnosti, schopnosti a časové limity, takže nemohu dělat na některých populárních formátech, videa, podcasty, apod. Jejich příprava zabere strašně moc času, zároveň Programy nejsou zpravodajství ani názorové médium, neřeší, kdo je hodný a zlý. Z pohledu instantních informací, emocí, provokativnosti, je to vlastně „nuda“.

TikTok a Instagram jsou velmi oblíbené a samozřejmě lépe fungovaly, kdybych tam měl obličej - lidé prodávají lépe jak data. Jenže pak by to nebylo o nezávislých nestranných Programech, místo zprávy na 200 znaků bych řešil světlo, oblečení, hlas, animace, podkres, zda mám neutrální výraz. To nejde, nemohu to točit večer na balkoně a pak další hodinu trávit postprodukcí, doplňováním grafiky, animací, grafů apod.

Zatímco tweet zabral půl minuty, na IG/TT by je hodinová akce. A ten čas nemám. Pardon. Programy jsou pořád jen malý projekt, i když weby občas klamou tělem. Veškerou práci, kterou na nich dělám, programování, grafika, shánění informací, to vše je ve volných chvilkách, večer, v noci. Ani nemají šanci kohokoli uživit, letos v darech přišlo jen 7 289 Kč. Z toho asi žádného socmedia profíka nezaplatím. Ani si nedělám iluze, že by se tohle v blízké době změnilo, lidé podporují hodnotnější projekty, kde jde opravdu o život.

Přesto si myslím, že má smysl Programy dělat, i na sociálních sítích. Pořád na nich rád dělám, vymýšlím, co zlepšit, co nové, apod. Ale je čím dál složitější získávat informace a ještě složitější je šířit dál. Dřív to byl hlavně dominantně Twitter, dnes to je 6 různých sítí. Je to masakr. A je to ubíjející. A bude to časem ještě náročnější. Jsou tak různé, vyžadují jiné formáty podkladů, jiné chování, jiné formy interakce.

Ale kde je vůle, je i cesta. Snad to půjde časem zase líp. Snahy konkurentů Twitteru zaplnit místo, poučit se z chyb, tu jsou, musí jen růst, musí dotáhnout výkon, funkce .. a snad získají i na popularitě. A já se budu snažit tam s Programy být.

Kde tedy krom Twitteru najdete Programy do voleb?

Bluesky

Reddit

Tam všude se už dnes snažím psát novinky a zajímavosti za Programy, protože nevím, kdo to Musk zařízne. Tak snad se tam potkáme.

Štěpán z Programů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz