Hlavní obsah
Aktuální dění

Jednotná v rozmanitosti, tak zní motto EU. Ale dělá dost pro její ochranu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Programy do voleb

Jednotná v rozmanitosti je motto EU už 24 let. Na otázku, zda EU dělá dostatek pro ochranu či podporu práv jednotlivců, menšin nebo například kulturních tradic, odpovídali kandidáti do europarlamentu.

Článek

Kandidáti tuhle otázku uchopili velmi rozmanitě. Někteří se vyjadřovali k otázkám menšin, jiní to brali spíš z pohledu národní suverenity, někteří se zaměřili na tradice. Například pirát Tomáš Guth Jarkovský vypíchnul rozmanitost a pestrost.

Naši rozmanitost nám může kdekdo závidět, V Evropě můžeš ujet 500 kilometrů a cestou navštívit 4 země, mluvit 5 zajet do vysokých hor, navštívit nekonečné vinohrady, ztratit se v centru živoucí moderní metropolí nebo na vesnický veselici i projít památky, které pamatují někdy doslova tisíce let.
Tomáš Guth Jarkovský, Piráti

Samozřejmě je tu vždy otázka, co by měla EU dělat v otázce ochrany rozmanitosti, zda to je dostatečné, dostatečně rychle. Takto se vyjádřil Jan Farský, dvojka na kandidátce Starostů.

Ano. Jakkoliv vždy by mohla dělat více a rychleji. Ale zrovna toto je oblast, která není jen o vydání předpisu, ale o změně uvažování. A to jde vždy pomalu a pokud se přežene, uškodí.
Jan Farský, STAN

Opačnou polohu zastává například Petr Mach, lídr koalice SPD a Trikolory.

EU se nemá do práv lidí, menšin a tradic vměšovat.
Petr Mach

K národní suverenitě a rozmanitosti při uplatňování evropských politik se vyjadřovala například lídryně hnutí ANO Klára Dostálová:

Suverenita je opravdu velkým tématem a myslím, že je ji potřeba chránit. To heslo je potřeba naplňovat až po okraj a skutečně přistupovat k jednotlivým zemím individuálně s respektem ke všem odlišnostem, které země mají.
Klára Dostálová, ANO

Kritická k EU ohledně práv menšin, zejména národních, a naplňování motta EU je Kateřina Konečná, která vede koalici Stačilo! Srovnává v nich například demonstrace v Katalánsku a práva menšin na Ukrajině.

Realitu však můžeme vidět například na ulicích v Barceloně, kdy policie násilně ukončuje demonstrace příslušníků katalánské menšiny. Hnutí této menšiny jsou pak v Bruselu označována za proruská, a Ukrajina, která po právech menšin šlape pravidelně, se stala kandidátským státem.
Kateřina Konečná, Stačilo!

U některých stran pak rezonuje názor, že Evropská Unie má za cíl likvidaci národní různorodosti a tradic. Tak odpověděl například Pavel Opl, který vede kandidátku Lepší život pro lidi.

Současná Evropská unie chce jednotlivé národy a jejich tradice zcela zlikvidovat. Evropská unie má býr společenstvím suverénních národů, ale to se celé likviduje za pomocí uměle utvářených nebezpečných agend jako je Green deal, LBGT, podpora nelegální migrace, podpora války
Pavel Opl, Lepší život pro lidi

Ale například Slavomír Maňásek z koalice Sen 21 a Volt vidí, že menšiny o svou ochranu EU žádají, protože se jim v jejich zemi nedostává.

Rozhodně ano, v některých členských státech je EU vnímána právě jako symbol a naděje na to, že práva jednotlivců, menšin, ale i kulturní rozmanitosti budou ochráněna navzdory bouřlivé situaci na národní úrovni.
Slavomír Maňásek, Sen 21 a Volt

O právech jedinců a menšin pak mluví europoslanec Tomáš Zdechovský, čtyřka na kandidátce Spolu, který zdůraznil možnosti, které lidé mají, například ve formě celoevropské petice nebo komunikace se svými zastupiteli v europarlamentu.

Nehledě na to, každý občan EU, jestliže není spokojen s danou situací, může vytvořit petici, kterou se Evropská komise bude muset zabývat. Občané také mohou kontaktovat své europoslance a upozornit je na nějaké bezpráví nebo strukturální problém.
Tomáš Zdechovský, Spolu

Možný aktivismus a proaktivita ale není vždy kvitována. Tomáš Kubín z ANO píše o „To není chyba EU jako takové, ale politické reprezentace v EK a EP, kde převažují aktivistické proudy.“, dvojka kandidátky Senioři sobě Miroslav Kabát na otázku, zda dělá EU dost pro ochranu menšin takto:

Myslíme si, že dělá až moc, zejména pro ochranu těch, co neuznávají demokratické hodnoty.
Miroslav Kabát, Senioři sobě

Protože dnes je také mezinárodní den proti homofobii, bofibii, transfobii a intersexfobii, nemůže chybět ani pohled na ochranu a práva LGBT. Nejen v otázce, zda by například manželství stejnopohlavních párů měla být uznávána napříč EU (postoje stran si můžete porovnat zde).

Takto se v této otázce vymezuje např Petr Doubravský, dvojka Zelených:

S rostoucím vlivem krajní pravice a konzervativců je třeba důsledně bránit lidská práva a usilovat o narovnání nerovností tam, kde je to potřeba - ať už se jedná o platové nerovnosti mezi muži a ženami, stejnopohlavní manželství, či narůstající socioekonomické nerovnosti. Evropská unie musí důsledně vymáhat dodržování lidských práv a přistupovat k sankcím v případech, kdy dochází k jejich porušování, jako tomu je např. v případě Maďarska.
Petr Doubravský, Zelení

A že by EU měla dělat víc, se vyjadřuje i Šimon Hlinovský, lídr Liberální aliance nezávislých občanů:

Ano, ale mohla by dělat víc. Ať už je někdo součástí LGBT komunity, národnostní menšiny, je na spektru autismu nebo má nějaký handicap, nikdo není méněcenný a všichni mají mít stejná občanská práva. Manželství pro všechny by mělo být v celé EU.
Šimon Hlinovský, LANO

Porovnejte si odpovědi kandidátů

Všechny odpovědi kandidátů na téma ochrana práv menšin najdete na nestranném projektu Programy do voleb. Odpovědět může každý z 674 kandidátů, stejně jako na dalších 5 otázek.

A co myslíte vy, naplňuje EU své motto Jednotná v rozmanitosti?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz