Hlavní obsah
Aktuální dění

Slovenská volební sobota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Programy do voleb

Předčasné volby přivedou o víkendu k urnám mnoho Slováků. Podobně jako u nás se hraje o morální vítězství - kdo bude první - a celkové - kdo sestaví vládu. A opět to rozhodnout ti kolem pěti procent.

Článek

Nejdůležitější na začátek. Volby jsou v sobotu 30. září a volit lze od 7:00 do 22:00. Volit lze i s voličským průkazem nebo poštou ze zahraničí – což zřejmě většina zájemců už udělala. Volí se stejně jako u nás, vybere se jeden lístek, volitelně se zakroužkují až 4 jména, a dá do obálky a následně do urny. Za minutu venku.

V čele jsou zatím Smer, Progresivné Slovensko a Hlas, v posledních průzkumech vždy v tomto pořadí - AKO, FocusNMS. U nich lze předpokládat, že uspějí. Ale pak jsou tam další strany. OĽaNO hrozí, že nepřekročí 7 % nutných pro koalice. Sme rodina, KDH a Saska oscilují kolem 5 %. Ve dvou průzkumech z posledních tří jsou pod tou hranicí vstupu do parlamentu.

Foto: SME.SK, https://domov.sme.sk/c/23215524/volby-2023-prieskum-preferencie-september-smer-hlas-sns.html

Průzkumy z poslední doby

Situace v některých ohledech připomíná české volby z roku 2006, ale čerstvěji ty poslední sněmovní. Tři strany - Přísaha, ČSSD a KSČM zůstali pod 5 %, dohromady reprezentovaly kolem 14 % voličů. Pokud by se jedna, dvě nebo všechny tři dostaly, zřejmě bychom dnes měli úplně jinou vládu. A možná i prezidenta.

Progresivné Slovensko tak sice můžu nakonec urvat vítězství pro sebe, ale vypadnou mu koaliční partneři. Naopak pro Smer může být výsledek komplikací, ale také naprosto pohodlný pro sestavení libovolné vlády. Rozhodnou ti dole.

Foto: SME.SK, NMS, https://domov.sme.sk/c/23215524/volby-2023-prieskum-preferencie-september-smer-hlas-sns.html

Volební potenciál

Dobrou nápovědou je zde pohled na potenciály. Je tu mnoho překrývajících se stran, kterou jsou si docela podobné, ale mají malé jádro a docela slušny potenciál. Ale jejich alternativou jsou většinou ta strany hned napravo nebo nalevo. Na Slovensku podle všeho nezafungovala výzva ke spojování stran, ke které vyzývali i předsedové českých stran Petr Fiala a Marian Jurečka, proto je tu tak velký překryv. Zároveň žádná strana neprohlásila, že odstoupí ve prospěch té druhé. Uvidíme tedy, zda a které budou ve své strategii úspěšné, a které naopak přispějí do statistiky propadnutých hlasů.

Kdo teda kandiduje? A co volební programy?

Pokud byste se chtěli podívat, kdo vlastně kandiduje a s jakým programem, můžete mrknout na stránky SME, z kterých jsou grafy v tomto článku, nebo na speciální edici webové stránky Programy do voleb, které se věnují Slovensku, kde najdete:

  • přehled stran, hnutí a koalic
  • přehled kandidátů – jsou tam za celou republiku, nedělí se podle krajů
  • přehled odkazů sociálních sítí – skoro všichni mají FB, půlka pak IG
  • odkaz na volební program a web
  • u většiny také kopii na kopii volebního programu, pro snadnější pročítání
  • volební priority, pokud byly dohledatelné
  • hlavní volební hesla
  • a možná nakonec i volební spoty, pokud je bude možné nějak dohledat

Volebních programů je (v době psaní článku) dostupných 23, u dvou stran nejsou dohledatelné. U několika není jasné, zda to je opravdu vše, občas jakoby se zastavili na půl cesty a řekli si, že už do toho nebudou investovat čas a energii. Jiné strany naopak vytvořily programy čítající přes 100 stran. Některé strany se podobně jako u nás u prezidentských voleb potýkají s nebývale vysokým zájmem a jejich weby jsou občas nedostupné.

Krom běžných mediáních přestřelek, přemíře tiskových konferencí, mezinárodních vzkazů a vyostřené rétoriky postihla volby ale i tragická událost. Strana Princíp přišla o šéfa strany a lídra, kterým byl Atila Géňa. Zemřel poté, co ho zavalil stroj.

Sobota rozhodne

Největší otázkou voleb tedy je, „Kdo vyhraje a kdo sestaví vládu“. Dva souboje, o první místo a koaliční potenciál. Jak myslíte, že to dopadne?

Anketa

Kdo vyhraje a kdo sestaví vládu?
vyhraje Smer, sestaví vládu
50 %
vyhraje Smer, ale vládu nesestaví
25 %
vyhraje Progresivné Slovensko, sestaví vládu
12,5 %
vyhraje Progresivné Slovensko, ale vládu nesestaví
12,5 %
vyhraje někdo jiný
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Hodně zdaru do voleb, Slovensko. A také po nich.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz