Hlavní obsah
Prezidentské volby

T minus 1: volby za dveřmi, poslední debaty, rozhovory, zítra jdeme na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Programy do voleb

13. ledna ve 14:00 se otevřou hlasovací místnosti a začne první kolo prezidentských voleb 2023. Pokud ještě hledáte, pátráte, přemýšlíte, nebo si jen chcete osvěžit paměť, tohle se bude hodit.

Článek

Kandidují:

Zde je seznam podle vylosovaného čísla, včetně odkazu na jejich web, profil, volební program a odpovědi na volební otázky, které jsem v rámci Programů do voleb posílal:

  1. Pavel Fischer - profil, program, odpovědi, web
  2. Jaroslav Bašta - profil, program, odpovědi, web
  3. (zde byl původně Josef Středula, v neděli odstoupil, doporučil Danuši Nerudovou)
  4. Petr Pavel - profil, program, odpovědi, web
  5. Tomáš Zima - profil, program, odpovědi, web
  6. Danuše Nerudová - profil, program, odpovědi, web
  7. Andrej Babiš - profil, program
  8. Karel Diviš - profil, program, odpovědi, web
  9. Marek Hilšer - profil, program, web

Andrej Babiš, Jaroslav Bašta ani Marek Hilšer na zaslané otázky neodpověděli. Andrej Babiš nemá ani volební web. Pokud byste si kandidáty chtěli porovnat, můžete například podle programu, medailonků, hodnot, podpory, financování nebo třeba volebních spotů.

Debaty a setkání:

Dnes nás čeká ještě dvoudílný seriál debat na Nově, ale kandidáti jich za sebou mají už více jak desítku. Pokud byste si je chtěli připomenout, tyhle jsou nejčerstvější (odkazy vedou na záznam), všechny ostatní jsou kdyžtak zde:

Rozhovory a ankety:

Kandidáti za poslední týdny rozdali nespočet rozhovorů, odpovídali na stovky otázek, vyplňovali ankety nebo podklady pro volební kalkulačku nebo kvíz. Aby se v tom dalo lépe vyznat, tak na Programech do voleb najdete přehled rozhovorů, podcastů, videoblogů, od celostátních televizí, zpravodajských serverů až po influencery. Větší rozhovory dělal Hyde Park, Rozstřel iDnesu, Novinky, Ptám se já, Standashow nebo Insider Podcast.

A jak vlastně volit?

V pátek od 14:00 do 22:00 nebo v sobotu od 8:00 do 14:00 v místě trvalého bydliště. Pokud vám domů přišly volební lístky, je na nich i adresa volební místnosti. Kdyby ne, dostanete je ve volební místnosti. Ve volební místnosti po prokázání se občankou nebo pasem dostanete hlasovací obálku, do ni dáte jeden lístek s jménem vašeho favorita a pak vhodíte do urny. Nic víc není potřeba.

Pokud máte voličský průkaz, volit můžete kdekoli v republice nebo na zastupitelských úřadech v zahraničí (tam můžete být také zapsaní na zvláštním seznamu).

Výsledky bychom se mohli dozvědět už v sobotu večer.

Přeji dobrou volbu. S přehledem.

---

edit: v 11:32 jsem doplnil odkaz na odpovědi Jaroslava Bašty, které dorazily dnes v 10:35

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz