Hlavní obsah
Aktuální dění

To byl teda týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Programy do voleb

Výsledky průzkumu z Kantaru

Z 22 kandidátů jich Vnitro uznalo jen devět. Další se mohou odvolat, ale byl to pro ně jistě šok. Vyšel nový průzkum, který srovnal čelo, mezi prvním a třetím je něco přes 3 procentní body.

Článek

To byl teda týden. Pátek byl naprosto šokující pro nejednoho kandidáta. Vnitro zaregistrovalo pouze 9 kandidátů, ostatní po provedení testů nedosáhli potřebné hranice 50 000 podpisů, pokud je vůbec dodali. Neúspěšní kandidáti mají do 30. listopadu na odvolání a soud pak 15 dní na rozhodnutí. Takže počet kandidátů ještě nemusí být konečný. A proto se také opožďuje vydání informací ČSÚ a losování čísel.

Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel, Denisa Rohanová, Josef Středula, Tomáš Zima. To jsou jména devíti registrovaných. Sedm z nich kandiduje s podporou senátorů nebo poslanců, pouze Petr Pavel a Danuše Nerudová s podporou občanů. Denisa Rohanová podala kandidátku před koncem minulé Sněmovny a to s podpisy tehdejších poslanců. Vnitro to uznalo.


V neděli také vyšel Kantar, který ukázal na jasné hlavní kanidáty. Andrej Babiš, Petr Pavel i Danuše Nerudová jsou v rozmezí 23,5 až 27 %, na hranici statistické chyby. Zejména u Danuše Nerudové jde o významný skok kupředu oproti minulým šetřením Medianu. Ten by mohl vyjít za 2 týdny, tak uvidíme, zda její nárůst preferencí potvrdí. Sázkaři už reflektovali novou realitu, rostl Babiš a Nerudová, Pavel se držel na svých číslech. Za to ostatní kandidáti ztráceli, někteří i výrazně.

Zajímavostí je pohled na příjmy a výdaje, kde jsou v čele za tento týden Karel Janeček, který si poslal přes 7 000 000 Kč na kampaň, načež přišel pátek, kdy zůstal pod hranicí 50 000 podpisů. „Jen“ 5 000 000 Kč si poslal Karel Diviš, kterému chybělo do hranice 116 podpisů. Tito dva i pánové Březina a Zítko se budou odvolávat k soudu. Významnou částku skoro 2 000 000 dostal ještě Jaroslav Bašta, od své domovské SPD.

V médiích proběhlo na 27 otázek. Na otázky Programů prozatím nedorazily odpovědi, ale většina kandidátů reagovala a odpovědi řeší. Výjimkou jsou Andrej Babiš a Jaroslav Bašta. Jejich týmy nedaly vědět. Poslední jmenovaný spustil nový web a také vstoupil na TikTokInstagram. Do přehledu se také dostalo 14 nových rozhovorů, nejaktivnější byli Pavel Fischer a Petr Pavel. Přibyla také slušná porce akcí, hned v úterý bude debata v CEVRO Institutu a ve čtvrtek debata Zavolíme!, pořádaná středoškoláky.

Na webu byly změny hlavně kolem kandidátů. U kandidátů jsou nové informace v hlavičce, které odkazují na výsledky registrace. V jejich profilu jsou také vyznačené sekce, kde chybí informace. Přibyla sekce „Jak volit?“, kde je popsaná vše od průběhu, voličského průkazu nebo volby v zahraničí.

Závěrem ke Křišťálové Lupě 2022. Programy do voleb „neuspěly“, skončily v obou kategoriích poslední. Proč uvozovky? Protože sedět v tom sále a dvakrát se vidět na plachtě je velký úspěch. Prohrát ve finále proti skvělým týmům není ostuda. Díky všem za hlasy, podporu i důvěru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz