Hlavní obsah
Aktuální dění

Zajímavé pomůcky pro přehlednější krajské a senátní volby: Průvodce, zapojení a volební historie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Programy do voleb

Krajské a senátní volby jsou tu. Volí všechny kraje a také třetina senátních obvodů napříč republikou. Na webu Programů najdete tři zajímavé funkcionality, které vám pomohou s orientací.

Článek

Průvodce volbami je unikátní funkcí, která na základě až tří vybraných stran nebo kandidátů do Senátu vypíše všechny podstatné informace, které na Programech jsou. Představení, volební hesla, priority, odkaz na programy, weby, sociální sítě, přehled z čela kandidátky, odpovědi na volební otázky. Společně s užitečnými tipy, jak správně odvolit.

Foto: Programy do voleb

Průvodce s přehledem stran

Samozřejmostí je výběr správného kraje podle zadané obce nebo kontrola, zda se v senátním obvodě letos volí. A pokud někdo netuší, v které koalici se ukrývá jeho preferovaná strana a zda se vůbec voleb účastní, průvodce kandidátku dohledá.

Foto: Programy do voleb

Dohledání zapojení stran

Zapojení do voleb je totiž druhou zajímavou funkcionalitou. Strany v různých krajích mohou kandidovat v rámci různých subjektů, někde samostatně, někde v koalici, jinde jen někoho podporovat. Ne za každým SPOLU se skrývá ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ne každý HLAS je skrytou značkou pro SOCDEM. Ještě výrazněji to pak je vidět u senátních voleb, kdy vznikají ad-hoc volební strany. Tahle funkcionalita je dostupná nejen v Průvodci, ale i samostatně v přehledu voleb. Tam nabízí rychlý přehled nominovaných kandidátů, koaličních partnerů nebo odkaz na volební program.

Foto: Programy do voleb

aktivita u senátních voleb

Třetí zajímavostí je Volební historie.

Jde vlastně o jednoduchý přehled, kdy a za koho jeden konkrétní kandidát šel v minulosti do voleb a jak v nich uspěl. Někdy je ta historie opravdu pestrá, kdy kandidát během 10-20 let vystřídal několik stran. ČSÚ sice poskytuje záznamy o kandidátech, ale neumí je nijak propojit, ani neřeší změnu jména po svatbě. Na Programech proto vznikl tento přehled pro cca 750 lidí – pro všechny kandidáty do Senátu a také tři čelní kandidáty na každé krajské kandidátce. A jako bonus jsou u nich uvedené fotky, odkazy či medailonky, pokud už někdy na Programech byly doplněné.

Foto: Programy do voleb

Historické záznamy u kandidátů

Tradiční bohaté přehledy

Jádrem projektu jsou volební programy, jejich přepis do jednotné podoby a archivace. Ve všech krajích se povedlo shromáždit alespoň 10 programů, v Jihočeském, Ústeckém, Moravskoslezském kraji a na Vysočině dokonce od všech stran.

167 volebních programů je převedeno z různých formátů, obrázků, letáků či webu s rozmanitými prvky ovládání do jednotné podoby, takže celý text programu je možné nerušeně číst. To usnadňuje orientaci například nevidomým nebo pomáhá při strojovém zpracování (indexaci, analýze apod.). Nejčastějšími tématy napříč kraji jsou zdravotnictví, školství a doprava.

Nezapomeňte, máte až 4 preferenční hlasy

Volby do zastupitelstev krajů jsou v mnohém podobné jako sněmovní nebo evropské volby. Když dojde na samotné hlasování, tak je totožné se sněmovními volbami. To znamená, že můžete na kandidátní listině udělat až 4 kroužky a tím vyjádřit, koho byste v krajském zastupitelstvu viděli raději než ostatní.

Kde budou souběžně krajské a senátní volby, budete dostávat obě sady lístků a volební obálky. Budou barevně odlišené.

Pomoc lidem místo fundraisingu

Prosím, zvažte tentokrát místo Programů podporu lidem, kteří se dostali kvůli povodním do životní tísně, přišli o střechu nad hlavou apod. Sbírek bude jistě mnoho, na Doniu, Darujme nebo i u organizací jako je Člověk v tísni. Díky.

Programy můžete podpořit i jinak, například sdílením odkazu na svých sociálních sítích nebo lajkováním příspěvků, aby měl algoritmus pocit, že tohle ostatní také musí vidět.

Příští dny

Vláda rozhodla, že volby se budou konat v řádném termínu.

Středa je tak poslední den, kdy lze žádat osobně na úřadě o voličský průkaz.

Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14:00 a volit bude možné až do 22:00. V sobotu pak bude možné volit od 8:00 do 14:00.

Sčítání proběhne hned po uzavření volebních místností, a ještě během soboty bychom měli znát výsledky. Pro mnoho senátních obvodů bude platit, že pro rozhodnutí o novém senátorovi bude nutné ještě druhé kolo. To proběhne příští týden.

A to je vše. Kdyby cokoli, mrkněte na web, komentujte, sdílejte.

Přeji hodně slunce a dobrou volbu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz