Hlavní obsah
Internet a technologie

Zeptal jsem se AI na evropské volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Programy do voleb, vygenerováno pomocí AI Midjourney

Robot si čte noviny, vygenerováno pomocí AI midjourney

Až se zeptáte AI a ona najde na webu obsah a odpoví vám, z čeho budou žít ti, kteří ten obsah na web dali? A komu vlastně napíšete, když zjistíte, že ta informace byla nepravdivá?

Článek

AI bude jistě procházet zajímavým vývojem a časem zřejmě nahradí mnoho dnes běžných služeb, včetně hledání na internetu. Zatím by se měl ale člověk vyvarovat tomu ji věřit, protože výsledky mohou být poněkud nepřesné.

Zajímavé bude, jakou roli u vyhledávacích AI budou hrát poplatky a přístup k informacím obecně. Představte si službu jako Programy do voleb, ve které zabere týdny a měsíce sehnat všechny informace, dát je do ucelené podoby. A člověk se zeptá Googlu, ChatGPT… a dostane výsledek:

Foto: Programy do voleb

Google Bard odpovídá na dotaz ohledně voleb

Neuvidí ale už ty další informace kolem, neuvidí autory, neuvidí redakční tým, neuvidí tlačítko vedoucí k podpoře projektu, neuvidí člověka nebo tým lidí, kteří se tomu věnovali. AI vám dá výsledek. Člověk hledající odpověď odchází spokojený.

Poté se někdo zeptá, jak se různé strany vyjadřují k nějakému tématu, např euro. AI vyhledá a možná správně najde ty části a nějak je interpretuje. Nenabídne ale odkazy, nemůžete si to ověřit. Nemáte komu si stěžovat. Výsledek je unikátní pro vás, na základě nějaké vaší „konverzace“ s AI. Není to jeden článek, který si přečtou statisíce lidí. Je to na míru pro vás a vaší aktuální konverzaci.

Mnoho lidí ale nemá kapacitu dohledávat, ověřovat, hledat v programech (obecně v čemkoli), zda to tam je opravdu takto. Bude jim stačit ta odpověď. Nyní, na Programech, jsou všechny informace ozdrojované, ústřižky z volebních programů ručně kontrolované, vždy víte, na koho se obrátit, když je něco špatně. Programy jsou zapsaný spolek. Já jsem Štěpán, člověk, zodpovědný, dostupný.

Samozřejmě jazykové modely (umělá inteligence) budou lepší, budou moct čerpat z více a více zdrojů a budou lépe chápat souvislosti. Budou dávat lepší a přesnější výsledky. Tím pádem lidé budou méně a méně chodit na weby projektů, zpravodajské servery, apod. Protože proč, když odpověď dostali? A možná se tak časem (nebo spíš dřív, než myslíme) dostaneme do situace, kdy AI zabije své zdroje informací. Zeptáte se nějaké AI služby a dostanete odpověď. A půjdete dál.

Programy do voleb fungují na dobrovolnické bázi, ale mnoho serverů ne. Přijdou o čtenáře, příjmy (ať předplatitele nebo z reklamy), zruší redakce, propustí lidi, nebude pak jak a odkud čerpat. Parazit zabije hostitele. No, tohle možná zní moc drsně.

Budou si redakce moct dovolit AI blokovat? Na rozdíl od boje s Google News apod. zde opravdu přijdou o čtenáře, návštěvníky, zatímco anonymní nijak odpovědné AI bude nějak a bez záruky interpretovat, co vydoluje ze stránek.

Nebude výsledkem, že se všechny služby přesunou za paywall? Nebo alespoň za přihlášení? Firmy a spolky založené na otevřenosti budou jen zdrojem informací pro AI, ale nic od ní nedostanou. Model založený na reklamě nebo příspěvcích tak nebude dávat smysl.

Téhle situace ale využijí různé služby, které budou chtít ohnout vidění světa svým směrem. Na rozdíl od těch, pro které byla prezentace informací na internetu zdroj obživy a proto dají své služby za paywall nebo přihlášení, zde zůstane prostor pro aktéry, jejichž cílem není zisk, ani uživit rodinu, redakci, ale změnit něčí názor. A umělá inteligence, když nebude mít odkud čerpat, bude čerpat od nich. Bude vás informovat o vraždách a terorismu, který se nestal. O zpronevěře nebo zneužití pravomoci, která se nestala. A informace, které se dozvíte, nebudou mít za sebou žádnou redakci, žádného člověka, nikoho zodpovědného.

Snad to není moc černý scénář, protože v mnoha ohledech může být AI opravdu užitečným i zábavným nástrojem. Čeká nás opravdu zajímavé období.

Co myslíte vy?

Jaký vliv bude mít AI na důvěru lidí k informacím? A jaký vliv bude mít na lidi, kteří ty informace přináší, ověřují a zveřejňují?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz