Hlavní obsah

O rozkulačování „neplátců DPH“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Kdo po revoluci začínal podnikat jako „neplátce DPH“ měl možnost obratu až do výše 6 mil. Kč. Postupně, nelogicky protichůdně s poklesem kupní síly koruny to kleslo na 3 mil, pak na 2 a nyní je to na 1 mil. Nelepící náplast-už brzy to zvýší na 2 mil

Článek

Je to snad jediný případ, kdy se někde dokonce antivalorizovalo. Ceny při tom vzrostly místy až na dvacetinásobky oproti porevolučnímu stavu ! Ale obrat snížili 6 x ! Takže ve výsledku je to až 120 ti násobné ponížení původní hodnoty obratu a tím následně i výdělku který fakticky představuje zlomek výše obratu.

Stát tak bezohledně NUTÍ "neplátce DPH z existenčních důvodů začít podvádět a tím je uvádět do stresového riskantního stavu.

Ale proč to stát dělá, když z každého milionu obratu má kupř. u řemeslníků třeba z nákupu materiálu za 800 tis. okamžitě svých 21% , tedy až 160 tisíc Kč ! K tomu ještě pochopitelně sociální a zdravotní pojištění v součtu až 60 tis. Celkem tedy přes 220 tisíc za neplátce a rok.

Už sám název „neplátce DPH“ je dehonestující, když DPH platí ihned a v plné výši nákupu materiálu a nemá ani možnost „optimalizací“. Znáte to každý z nákupů na krámě.

Kdyby byl roční limit obratu vyšší, vzrostl by odvod za DPH a odvody sociální a zdravotní rovněž.

Chystané zvýšení obratu od příštího roku na 2 miliony bez povinnosti stát se „plátcem DPH“ podle stát. definice je směšné, když už nyní teče do bot. Podle výše výkonu živnostníka teče do bot už 5 až 10 let kdy byly ceny ještě poloviční. Jěště o pouhé 2 rok dříve to mohlo být zajímavé, ale takto to představuje pouze nárůst ceny materiálu za dva roky

A proč se nestát „plátcem DPH“ a nemít limit obratu?

To je prosté, mnoho lidí, zejména manuálně pracujících má odpor k administrativě a už vůbec si tím nechtějí zatěžovat mozek, když je to jasná činnost nevytvářející žádnou hodnotu. Pouze to krade čas a čas jsou peníze, přidává starosti a plní skříně šanony. Stres vyřizovat manipulaci s DPH, nebo platit účetní a mít stres zda neopomenul dát ji nějaký papír, den co den. Ano, někdo může říci že je to i o lenosti, ale být pilný ve zbytečnostech, to je na mozek, když je vám ta neplodná práce jasná. Soukromník není za zbytečnou práci placen jako úředník! Pro soukromníka je to charita pro usnadnění práce úředníkům, navíc nevděčná, neb on je ten kdo do toho vkládá peníze.

Mnohý řemeslník neplátce DPH má dostatečné uspokojení z dobře vykonané práce, jaké v kanceláři zažít nemohl a nejde mu o to stát se milionářem. Další to mají za pár do penze neb se jedná především o vymírající řemeslníky a  „plátcovství DPH“ má navíc i časové závazky a vysokou složitost, v podstatě to chce přesnou znalost další profese.

Mnoho živnostníků oceňuje větší svobodu a nemá ambice stát se milionářem stejně jako „bohatství“ nečeká třeba kantory, zaměstnance ve fabrice, zdravotní sestry a pod., prostě chtějí v klidu žít si svým životem

V případě pracovitého člověka by pak podle státem předhozeného schématu vycházeli paradoxně výhodnější pracovníci na černo, neboť státu by odvedli 21% daň z nákupu materiálu třeba i 5 x vyšší než státem registrovaný živnostník a ještě by si vydělali i na penzi a nebyli časovanou bombou pro sociálku.

Jenže stát prostě musí, až s obsedantním nutkáním MUSÍ mít pod kontrolou každého jako když se chce na 2 hodiny ucpané dálnici urgentně na malou. MUSÍ mít pod kontrolou každého člověka, každou cihlu ve vaší vlastní nemovitosti, každou ničemu nebránící úpravu na vašem vozidle, měřit rychlost i tam kde to nedává smysl a pod.

Musí vás vést i kdy vyhodit peníze za elektrokotel, kdy za plynový kotel, kdy za kotel na dřevo, kdy za dva svetry, kdy za soláry či tep. čerpadlo. Kdy auto na jaké palivo a bohužel s častými obraty i o 180°. Občane plať stále víc, stát bude rozfrcávat stále víc nejen z DPH…

A co už je vrchostenská šikana, je pro „neplátce DPH“ nařízení kontrolovat nepřekročení výše obratu přes současný milion ne jednou za rok, ale 12 x do roka vždy každý měsíc loňského roku proti každému měsíci roku současného. Trest jako opisování 100× za trest dříve ve škole. I kdyby teoreticky limit překročili i všichni „neplátci DPH“ najednou, tak stejně by byl rozdíl daní pod rozlišovací optikou státu…

Pak se není co divit, když v neradostné perspektivě letos utíkají spousty řemeslníků do penze a noví alespoň ve stejném množství už po varování nevzejdou.

Moc se o tom nepíše, neb řemeslníci „neplátci DPH“ jsou prý minoritou čítající pár tisíc osob. A tak se to ani moc neřeší. Kde jsou časy, kdy politici potřebovali lidi z uzavřených fabrik ukecat na podnikání …

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám