Hlavní obsah
Umění a zábava

15 filmů, které diváci sledují s otevřenou pusou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Playground AI

Seznam filmů, které jsou kvalitní a stojí za vidění

Všichni jsme už někdy viděli film, který nás nechal s otevřenou pusou a myšlenkou „Co to sakra bylo?“. Takové filmy, které nás nutí přemýšlet nad tím, co jsme právě viděli, a které nám mohou změnit pohled na svět.

Článek

Není nic jako ten pocit, když opustíte kino nebo vypnete televizi a řeknete si „Co to sakra bylo?“. Takové filmy jsou vzácnými poklady, které nás nutí přemýšlet a diskutovat. V tomto článku představíme 15 filmů, které mnoho diváků zanechaly s tímto dojmem.

Seznam filmů

  • Výchozí bod (2014): Sci-fi drama o biologovi, který se zabývá výzkumem oka a jeho lásce k záhadné dívce. Po její smrti se vydá na cestu do Indie, aby zjistil, zda se její duše znovuzrodila. Film je plný otázek o vědě, víře a osudu.
  • TENET (2020): Sci-fi akční thriller o agentovi, který se zapojí do tajné mise, aby zabránil globální katastrofě. Musí se naučit ovládat časovou inverzi, tedy schopnost pohybovat se zpět v čase. Film je napínavý, komplikovaný a plný zvratů.
  • Osudový dotek (1999): Sci-fi psychologický thriller o muži, který trpí ztrátou krátkodobé paměti a snaží se najít vraha své ženy. Film má nestandardní nelineární strukturu, která střídá dvě různé sekvence scén: jednu chronologickou a druhou opačnou. Film je originální, šokující a fascinující.
  • Nejvyšší nabídka (2014): Romantické drama o starém uměleckém expertovi, který se zamiluje do mladé ženy, která mu pomáhá s prodejem vzácných obrazů. Film je elegantní, emotivní a překvapivý.
  • Memento (2000): Sci-fi kriminální drama o muži, který trpí anterográdní amnézií, což znamená ztrátu krátkodobé paměti a neschopnost utvářet nové vzpomínky. Film má nestandardní nelineární strukturu, která střídá dvě různé sekvence scén: jednu v černobílém zobrazení, která je ukazována chronologicky, a druhou v barevném zobrazení, která je ukazována v opačném pořadí. Tyto dvě sekvence se setkají na konci filmu, kdy vytvoří jeden kompletní a soudržný příběh.
  • Lovci Hlav (2011): Akční thriller o úspěšném podvodníkovi, který si přivydělává krádežemi drahých obrazů. Když se pokusí ukrást obraz od bývalého žoldnéře, ocitne se v nebezpečné honičce plné násilí a intrik. Film je napínavý, brutální a humorný.
  • Sirotčinec (2007): Hororové drama o ženě, která se vrátí do sirotčince, kde vyrostla, aby tam založila domov pro postižené děti. Brzy začne podezřívat, že v domě straší duchy minulosti. Film je strašidelný, dojemný a smutný.
  • Pulp Fiction (1994): Kultovní film Quentina Tarantina, který sleduje čtyři propojené příběhy o násilí a zločinu v Los Angeles. Film se vyznačuje originálním a ironickým dialogem, nelineární strukturou a odkazy na populární kulturu. Hrají John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman a Bruce Willis.
  • Matrix (1999): Sci-fi akční film bratří Wachowských, který zobrazuje dystopickou budoucnost, kde lidstvo je nevědomky uvězněno v simulované realitě vytvořené inteligentními stroji. Film sleduje hackera Nea (Keanu Reeves), který se připojí k povstání proti strojům spolu s dalšími lidmi, kteří byli osvobozeni z Matrixu. Film je ovlivněn anime a bojovými uměními a zpopularizoval vizuální efekt známý jako “bullet time”.
  • Donnie Darko (2001): Mysteriózní thriller Richarda Kellyho, který vypráví o problémovém teenagerovi Donniem Darkovi (Jake Gyllenhaal), který má vize muže v králičím kostýmu jménem Frank, který mu řekne, že svět skončí za 28 dní. Film kombinuje prvky sci-fi, hororu, psychologie a filozofie a je považován za kultovní dílo.
  • Mulholland Drive (2001): Surrealistický neo-noir film Davida Lynche, který sleduje osudy dvou žen - Betty (Naomi Watts), mladé aspirující herečky, která přijede do Los Angeles, a Rity (Laura Harring), amnézičky, která přežila autonehodu na Mulholland Drive. Film je plný symbolů, metafor a záhad a nechává diváka interpretovat jeho význam.
  • Klub rváčů (1999): Temná komedie Davida Finchera, která se zaměřuje na anonymního vypravěče (Edward Norton), který trpí nespavostí a nudou ve svém životě. Potká Tylera Durdena (Brad Pitt), charismatického anarchistu, se kterým založí klub rváčů - tajnou organizaci mužů, kteří si vybíjejí frustrace vzájemnými bitkami. Film je adaptací stejnojmenného románu Chucka Palahniuka a je kritikou konzumní společnosti a maskulinity.
  • Počátek (2010): Sci-fi akční film Christophera Nolana, který pojednává o Domu Cobbovi (Leonardo DiCaprio), profesionálním zloději informací, které získává ze snů svých obětí pomocí speciálního přístroje. Cobb dostane nabídku od bohatého klienta Saita (Ken Watanabe), aby provedl opak - vnuknutí - implantaci myšlenky do podvědomí cílové osoby. Cobb souhlasí v naději, že se tak zbaví své minulosti a vrátí se ke své rodině. Film zkoumá téma reality, identity a paměti a je známý svou složitou a originální zápletkou.
  • Wind River (2017): Neo-westernový kriminální film Taylora Sheridana, který se odehrává na indiánské rezervaci Wind River ve Wyomingu. Film sleduje Coryho Lamberta (Jeremy Renner), zkušeného stopaře divoké zvěře, a Jane Bannerovou (Elizabeth Olsen), mladou agentku FBI, kteří se snaží vyřešit vraždu mladé indiánské dívky. Film je inspirován skutečnými událostmi a poukazuje na problém vysokého počtu znásilněných a zavražděných indiánských žen.
  • E.A. Poe: Podivný experiment (2014): Thriller založený na povídce Systém doktora Tarr a profesora Fether od Edgara Allana Poea. Film sleduje mladého lékaře, který přijíždí do vzdáleného blázince a zjišťuje, že pacienti převzali kontrolu nad zařízením. Ve filmu hrají Kate Beckinsale, Jim Sturgess, Ben Kingsley a Michael Caine.

Závěr

Tento seznam je samozřejmě subjektivní a každý má jiné preference. Některé filmy jsou spíše thrillery, jiné sci-fi nebo dramata. Ale všechny mají jedno společné - umí diváka pořádně rozhodit.

Tyto filmy jsou jen několik ukázek toho, jak kinematografie může otevřít dveře k hlubokým myšlenkám a otázkám, které nás mohou provázet dlouho poté, co se závěrečné titulky na plátně vytratí. Ať už jste filmovým nadšencem nebo jen hledáte něco, co vás opravdu zaujme, tyto filmy stojí za to vidět a rozvíjet svou filmovou zkušenost.

Samozřejmě, že by se do tohoto žebříčku mohlo vejít ještě mnoho dalších filmů, proto budeme rádi, když v komentářích uvedete i nějé vaše tipy.

Vaše filmové znalosti si můžete otestovat v našich filmových kvízech!

Zdroje: filmer.cz, filmbaze.cz, imdb.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz