Hlavní obsah
Hry

Hlavolam: Dokážete projít aztécký labyrint?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Qizy / Flux.1 AI

Zkuste své logické schopnosti: Troufnete si na Montezumův hlavolam?

Zavedeme vás do nitra Montezumova chrámu, kde na vás čeká záhadný labyrint, který prověří vaše analytické schopnosti a strategické myšlení. Dokážete vyřešit tento aztécký hlavolam?

Článek

Dr. Elena Cortézová, renomovaná archeoložka specializující se na aztéckou kulturu, učinila pozoruhodný objev v hlubinách Montezumova chrámu. V srdci této starověké stavby narazila na místnost s podlahou pokrytou barevnými dlaždicemi, které, jak se ukázalo, skrývají klíč k poslednímu úkrytu Montezumova pokladu.

„Toto není obyčejná podlaha,“ poznamenala Dr. Cortézová při zkoumání vzoru. „Je to sofistikovaný hlavolam, který chrání poslední tajemství velkého Montezumy.“

Na stěně objevila nápis v nahuatlu, který po přeložení zněl:

„Jen ten, kdo prokáže moudrost bohů střídáním barev jako dne a noci, nalezne cestu k Montezumovu odkazu. Začni v zeleni, skonči v červeni, a nikdy neopakuj barvu dvakrát.“

Dr. Cortézová rychle pochopila princip hlavolamu. Musela najít cestu od zelené startovní dlaždice k červenému cíli, přičemž bylo nutné střídat zelené a červené dlaždice. Volně mohla kráčet pouze po šedých dlaždicích.

Po několika napínavých minutách Elena konečně dosáhla červené cílové dlaždice. Místnost se rozzářila a z podlahy se vysunul podstavec s třpytivým artefaktem.

„Dokázala jsem to!“ vykřikla Elena nadšeně.

Foto: Qizy

Hlavolam - Projděte bludiště Aztéků

Nyní je řada na vás, abyste se pokusili rozluštit tento prastarý hlavolam. Dokážete najít nejkratší cestu skrz Montezumův labyrint?

Pamatujte na pravidla:

  1. Pohybujte se po šedých dlaždicích pouze vodorovně nebo svisle, ne diagonálně.
  2. Musíte procházet střídavě přes zelené a červené dlaždice.
  3. Začněte na zelené dlaždici označené START a skončete na červené označené CÍL.
  4. Nesmíte projít dvě dlaždice stejné barvy (červené nebo zelené) bezprostředně po sobě.

Anketa

Zvládli jste také projít labyrintem stejně obratně jako Dr. Cortézová?
Ano, bylo to pro mě snadné!
50 %
Ano, ale dalo mi to zbrat!
10 %
Nepodařilo se mi to!
40 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Tento hlavolam nám připomíná, že v životě, stejně jako v archeologii, je často klíčem k úspěchu trpělivost, strategické myšlení a ochota dívat se na problémy z nové perspektivy. Kdo ví, jaká tajemství byste mohli odkrýt vy?

Až budete připraveni zkontrolovat své řešení nebo potřebovat nápovědu, podívejte se na správnou cestu níže.

Foto: Qizy

Správné řešení

Pokud vás Montezumův hlavolam zaujal a chcete svůj mozek trénovat dál, doporučujeme vyzkoušet i naše další logické úlohy a hlavolamy. Pamatujte, že stejně jako svaly, i mozek potřebuje pravidelné cvičení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz