Hlavní obsah
Internet a technologie

Problém s implementací souhlasu CMP Google AdSense pro webové stránky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: yanalya on Freepik

Někteří uživatelé a vývojáři webových stránek v posledních týdnech hlásí frustraci a nespokojenost se zamrzajícími stránkami s reklamami, které jsou propojené s Google AdSense.

Článek

V srpnu 2023 bylo oznámeno, že od 16. ledna 2024 bude vyžadováno používání certifikované platformy pro správu souhlasu (CMP) kompatibilní s Transparency and Consent Framework (TCF) organizace IAB Europe. Bohužel při aktivaci dochází k zamrzávání stránek v prohlížečích. Tento problém, který se vyskytuje na různých prohlížečích a zařízeních, včetně Chrome, Firefox, Safari a Androidu, zasahuje do uživatelského zážitku a zanechává webové stránky s neoptimálním vzhledem a funkcionalitou.

Přehled situace

Lišta pro odvolání nebo změnu souhlasu se generuje automaticky s vlastním stylem a nelze tedy známou cestou upravovat. Google dosud nevydal žádný nástroj, ve kterém by bylo možné lištu Google Revoke přizpůsobit stránce. Lišta působí velmi špatně především na mobilních zařízeních kde překrývá obsah stránky v místech kde čtete. Při posunu nezůstane dolena stránce, ale posouvá se současně s obrazem, přilepený na levou spodní část. A to není vše.

Hlavní problém je spojen s používáním pevně ukotvených reklam, ačkoliv několik uživatelských pokusů o dočasné řešení přineslo jen omezený úspěch. Diskuse v AdSense ukazuje, že problém může být spojen s bannerem GDPR (pro odvolání souhlasu) a reklamou, které se snaží zabírat stejné místo na stránce. Deaktivace ukotvených reklam není řešení, protože tyto reklamy patří mezi nejméně otravné a kliká se na ně.

Uživatelé, zkouší různé postupy, včetně změny tématu, deaktivace banneru cookie a odstranění upozornění poskytnutých službou Google AdSense. Nicméně, několik z těchto řešení bylo buď dočasných nebo nedostatečných.

Při včerejším testování jsem zjistil, že blokování prohlížeče stránkou si Google patrně vyřešil ve vlastním prohlížeči Chrome, kde už mi k blokování nedocházelo, ale v jiných prohlížečích se stránka chová stále nevyzpytatelně.

Jedno z potvrzených řešení, které někteří uživatelé objevili, spočívá v zakázání pevně ukotvených reklam na širokoúhlých obrazovkách. Kliknutím na „Formáty překryvných reklam“ a zvolením možnosti „Vypnout ukotvené reklamy na obrazovkách širších než 1000 pixelů, například na počítačích“ v nastavení automatických umístění může dočasně eliminovat tento problém.

Foto: Adsense / Clonet Computers

Nastavení Adsense pro funkční souhlas CMP

Reakce od Google AdSense

Naštěstí, Google AdSense uznal existující problém a potvrdil, že pracuje na jeho opravě. Očekává se, že aktualizace, která by měla přinést nápravu, bude vydána v následujících týdnech. I přesto však uživatelé vyjadřují svou frustraci v diskusi nad délkou času, který trvá, než společnost reaguje na tento problém.

Celkově lze konstatovat, že se jedná o komplexní problém spojený s pevně ukotvenými reklamami, který vyžaduje pečlivou pozornost a řešení ze strany Google AdSense. Uživatelé a provozovatelé webových stránek věří, že budou co nejdříve přijata opatření, která přinesou stabilní a účinné řešení, které obnoví optimální fungování reklam na webových stránkách.

Aktualizace od Google AdSense: Nové Požadavky na Správu Souhlasu

Majitelé webových stránek, využívající Google AdSense, tento týden obdrželi důležitý email od společnosti Google. V srpnu 2023 bylo oznámeno, že od 16. ledna 2024 bude vyžadováno používání certifikované platformy pro správu souhlasu (CMP) kompatibilní s Transparency and Consent Framework (TCF) organizace IAB Europe. Avšak prostřednictvím nového emailu bylo oznámeno oddálení tohoto požadavku na 1. února 2024.

Tato zpráva zahrnuje též informaci, že od listopadu 2023 Google postupně ukončuje zobrazování personalizovaných reklam. Pro majitele obsahu, kteří využívají reklamy ve vyhledávání pro Evropský hospodářský prostor (EHP) a Spojené království, je termín 1. února 2024 klíčovým datem pro zahájení dodržování těchto nových požadavků. Tyto kroky mají zvýšit transparentnost a respektování souhlasu uživatelů.

Tato aktualizace představuje další vrstvu složitosti pro majitele obsahu a poukazuje na stále se měnící prostředí správy souhlasu a online inzerce. Je důležité, aby majitelé obsahu a webové stránky byli informováni a připraveni na tyto nové požadavky od Google AdSense.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz