Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ukrajinský vepřový šašlik na grilu - recept

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Krme.cz

Grilovaný šašlik je oblíbený pokrm v mnoha státech bývalého Sovětského svazu a Blízkém východě. Podle regionu je také jeho příprava uzpůsobena jak použitým masem, kořením a postupem přípravy. Dnes si představíme recept na ukrajinský šašlik.

Název šašlik pochází od krymských Tatarů, kteří ho zavedli na Ukrajině už v 16. století. Maso se obvykle marinuje v různých formách marinády a pak se napichuje na jehly a opéká na grilu do zlatova.

Článek

Šašlik

Šašlik je všeobecně velmi variabilní pokrm, který si můžete přizpůsobit podle svých chutí a možností. Je možné jej připravovat jak na grilu, na ohni, roštu nebo v troubě. Také můžete použít různé druhy masa, jako je jehněčí, vepřové, kuřecí nebo hovězí. Co se týká koření a marinády je šašlik také velmi rozdílný a každý region a rodinný recept má své typické ingredience a postupy přípravy. My si představíme ukrajinský šašlik upravený tak, jak jej mám rád já.

Recept na ukrajinský šašlik na grilu

Tento recept je pro větší množství masa a dle vlastní chuti (jak jsem jej připravoval nedávno ve Vikanticích), takže si ho můžete přizpůsobit podle potřeby. Lze jej připravovat na roštu, grilu, na ohni.

Ingredience

  • 8 kg vepřové krkovice (nakrájené na větší kousky cca 5x5x5cm)
  • 1 kg cibule (nakrájená na plátky)
  • 80 g Dijonské hořčice
  • Mletý pepř, chilli - podle chuti
  • 4 bobkové listy
  • 1 l převařené studené vody
  • 160 g majonézy
  • Sůl podle chuti
  • 160 g octa
  • 2 lžíce jedlé sody
  • Hrst nasekaného smilu (nebo petrželky, tymiánu, rozmarýnu) - dle chuti
Foto: Krme.cz

Šašlik na roštu je ideální grilovaný pokrm pro rodinné oslavy

Postup:

  1. Příprava marinády: V misce smíchejte nakrájenou a dobře rozmačkanou cibuli s vodou a octem, hořčici, chilli podle své chuti, bobkové listy, nasekaný smil, sůl. Nechejte v lednici vychladit. Tato směs vytvoří marinádu pro vaše maso.
  2. Nakládání masa: Vepřovou krkovici nakrájejte na velké kousky. Promačkejte s pepřem a jedlou sodou, majonézou a vložte je do velké mísy nebo plastového sáčku, přikryjte a nechejte alespoň 4 hodiny odpočinout v pokojové teplotě.
  3. Marinování masa: Nalijte připravenou marinádu na maso. Důkladně promíchejte, aby se marináda rovnoměrně rozprostřela po všech kouscích masa. Zakryjte mísu nebo sáček a nechte maso marinovat alespoň 2 dny v chladničce (občas promíchat).
  4. Příprava grilu: Připravte gril na střední až vysokou teplotu. Pokud používáte dřevěné špízy, namočte je předem ve vodě, aby se nevyhořely během grilování. Ideální jsou klasické dlouhé ploché kovové špízy.
  5. Nasadit na špízy: Když je maso dostatečně marinované, nechejte jej pár hodin před přípravou v pokojové teplotě a následně nabodněte kousky masa na špízy.
  6. Grilování: Umístěte špízy s masem na rozpálený gril a grilujte je asi 15-25 minut po všech stranách, dokud maso není pečené a má hezkou zlatohnědou barvu. Maso musí být šťavnaté, nesmí být vysušené ani syrové. Pokud jsou některé kusy masa již dobře opečeny, sundejte je z jehly, ty ještě nedopečené vraťte na gril i bez jehly.
  7. Hotovo a podávání: Jakmile je maso hotové, přesuňte ho do mísy nebo pekáčku, ze kterého jej lze servírovat na talíře. Na konci můžete špízy posypat nasekanou cibulí s petrželkou pro vylepšení chuti. Podávejte z pečivem a případně studenými omáčkami či hořčicí.

Takto připravený ukrajinský vepřový šašlik je výborný na grilování a bude skvělým pokrmem pro rodinné oslavy nebo večírky. Nezapomeňte na dobrou společnost a dobrý nápoj!

Další recepty najdete na Krme.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Špízy
Špíz
Zahraniční kuchyně

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz