Hlavní obsah
Umění a zábava

Ulož.to skončilo se sdílením souborů. Jaké jsou alternativy a kde stahovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Kromě stahování souborů, existují také online streamovací služby, které nabízejí přehrávání filmů, seriálů, dokumentů a dalšího obsahu přímo z internetu.

Ulož.to byla jednou z nejpopulárnějších služeb pro sdílení souborů na českém internetu. Od prosince je jen soukromé cloudové úložiště. Existuje však několik alternativních služeb k původnímu Ulož.to.

Článek

Uživatelé si na Ulož.to mohli snadno najít a stáhnout filmy, hudbu, knihy, hry a další obsah, často chráněný autorskými právy. To však od 1. prosince 2023 skončilo v reakci na novou evropskou legislativu. Co to znamená pro uživatele a jaké jsou nyní dostupné alternativy?

Proč Ulož.to končí se sdílením?

Ulož.to, které patřilo mezi online platformy, bylo podle DSA povinno zajistit, že na jeho webu nebude šířen žádný nezákonný obsah, jako jsou například pirátské kopie filmů, hudby a dalších multimediálních děl. To by znamenalo, že by muselo aktivně monitorovat a filtrovat všechny nahrané a stažené soubory, což by bylo velmi náročné a nákladné. Proto se rozhodlo raději omezit sdílení souborů pouze na ty, které si uživatelé sami nahráli, a zrušit veřejný přístup k obsahu ostatních uživatelů.

Jaké jsou alternativy k Ulož.to?

Uživatelé, kteří byli zvyklí na stahování a sdílení souborů na Ulož.to, budou nyní hledat jiné možnosti, jak si zajistit přístup k požadovanému obsahu. Na českém internetu existuje několik alternativních služeb, které zatím stále umožňují sdílení a stahování souborů, ať už legálních nebo nelegálních. Mezi ně patří například:

  • Přehraj.to – streamovací služba, která nabízí přehrávání i stahování filmů a seriálů zdarma. Uživatelé si mohou vybrat z široké nabídky žánrů, kvalit a jazyků.
  • FastShare Cloud – cloudové úložiště, které umožňuje nahrávání a sdílení souborů zdarma. Uživatelé si mohou vytvořit účet a získat 50 GB prostoru pro svá data. Po přihlášení je také dostupný vyhledávač veřejných souborů, které si lze stáhnout
  • Datoid – služba pro sdílení a stahování souborů zdarma i neomezenou rychlostí. Uživatelé si mohou nahrát a stáhnout jakýkoli soubor do velikosti 2 GB.
  • Sdílej.cz – služba pro pohodlné sdílení a stahování souborů zdarma. Uživatelé si mohou nahrát a stáhnout jakýkoli soubor do velikosti 5 GB.
  • Webshare – služba pro sdílení a stahování souborů zdarma i placeně. Uživatelé si mohou nahrát a stáhnout jakýkoli soubor do velikosti 10 GB. Služba také nabízí možnost využít prémiové funkce, jako je neomezená rychlost, více souborů najednou nebo podpora download managerů.
  • eDisk – služba pro sdílení souborů zdarma i placeně. Uživatelé si mohou nahrát a stáhnout jakýkoli soubor do velikosti 1 GB. Služba také nabízí možnost využít prémiové funkce, jako je neomezená rychlost, více souborů najednou nebo podpora download managerů.

Uživatelé by si však měli být vědomi rizik spojených se stahováním nebo sdílením autorsky chráněného obsahu, jako jsou například pokuty, žaloby nebo blokování přístupu k internetu.

Online streamovací služby v Česku

Kromě služeb, které umožňují sdílení a stahování souborů, existují také online streamovací služby, které nabízejí přehrávání filmů, seriálů, dokumentů a dalšího obsahu přímo z internetu. Tyto služby obvykle vyžadují placené předplatné, ale nabízejí výhody, jako je vysoká kvalita obrazu, široký výběr žánrů a titulů, originální produkce, možnost sledování na různých zařízeních a někdy i možnost stahování obsahu pro offline přehrávání. Mezi nejznámější a nejpopulárnější online streamovací služby v Česku patří:

  • Netflix – celosvětová jednička streamovacích služeb, která nabízí obrovskou nabídku video titulů, včetně svých vlastních originálních filmů a seriálů, jako jsou Stranger Things, The Witcher, The Crown, Black Mirror a další. Netflix má několik variant předplatného podle počtu zařízení a kvality obrazu.
  • HBO Max – nová streamovací služba, která nahradila HBO GO, a nabízí svůj vlastní originální obsah ve full HD kvalitě. Mezi nejznámější tituly patří Hra o trůny, Přátelé, Zákon a pořádek, Harry Potter, Matrix a další. HBO Max také zahrnuje tituly z produkce Warner Bros, HBO, Max Originals nebo Cartoon Network.
  • Disney+ – nová streamovací služba, která se těší obrovskému zájmu, zejména mezi fanoušky značek Disney, Marvel, Star Wars, Pixar a National Geographic. Disney+ nabízí kvalitní obraz a zvuk, včetně 4K UHD, HDR a Dolby Atmos. Disney+ také umožňuje sledování až na čtyřech zařízeních současně a stahování obsahu pro offline sledování.
  • Apple TV+ – streamovací služba od společnosti Apple, která se zaměřuje na svou vlastní originální produkci, jako jsou The Morning Show, Ted Lasso, See, Servant a další. Apple TV+ nabízí vysokou kvalitu obrazu a zvuku, včetně 4K UHD, HDR a Dolby Atmos. Apple TV+ také umožňuje sledování až na šesti zařízeních současně a stahování obsahu pro offline sledování.
  • Amazon Prime Video – streamovací služba od společnosti Amazon, která nabízí širokou škálu filmů, seriálů, dokumentů a sportovních přenosů, včetně svých vlastních originálních titulů, jako jsou The Boys, The Grand Tour, Borat 2 a další. Amazon Prime Video nabízí také možnost pronajmout nebo koupit další tituly, které nejsou součástí předplatného.

Zdroje: dsl.cz, clonet.cz, uloz.to, idnes.cz, bing.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz