Hlavní obsah
Internet a technologie

Uložto skončilo - tedy alespoň tak, jak jej známe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CC0, via Wikimedia Commons / edited Clonet.cz

Server Ulož.to provedl zásadní změnu fungování

Oblíbené české úložiště dat Uložto jako reakci na Evropskou legislativu zásadním způsobem mění své služby a pro mnoho uživatelů tak ztrácí smysl jej nadále využívat.

Článek

Server Ulož.to si během 16 let své existence získal pověst jednoho z největších „pirátských“ serverů v Česku, na kterém najdete nejnovější filmy, seriály, hudební alba, hry či nejnovější software. A bylo jen otázkou času, kdy dojde ke změně. Ta právě nastala.

Přední české sdílené úložiště souborů se od prosince řadí mezi další české filehostingy, které pod tlakem legislativy EU bylo nuceno ukončit nebo upravit své funkce. Po českém Datatoru a Hellspy tak přišlo na řadu i Uložto.

Na stránkách se zobrazuje nyní upozornění na tyto zásadní změny:

V pátek 1. 12. 2023 provedlo Ulož.to předem ohlášené změny ve fungování cloudového úložiště. Uživatelé tak od dnešního dne mohou stahovat pouze soubory, které na úložiště sami nahráli. „Děkujeme všem uživatelům za podporu a budeme rádi, když s námi zůstanou i nadále,“ říka Jan Karabina, jednatel společnosti Cloud Platforms, která Ulož.to provozuje. Služby cloudového úložiště Ulož.to Disk jsou od pátku 1. 12. 2023 přístupné jen registrovaným uživatelům. Ti mohou nově nakládat pouze se soubory, které na úložiště sami nahráli. Soubory již není možné sdílet veřejnosti ani adresně prostřednictvím odkazu.
Uloz.to

Znamená to tedy to, že dneškem (1. 12. 2023) si už uživatelé, a to ani přihlášení, nemohou stáhnout sdílený obsah jiných uživatelů. Odzvonilo tedy jak uploaderům i stahovačům filmů, hudby a softwaru, kteří tuto službu využívali především k nelegálnímu sdílení autorsky chráněných děl.

Obsah je stále možné přes externí služby vyhledat, přímo na serveru už vyhledávání bylo nahrazeno vyhledáváním ve vlastních souborech, ale ke stažení obsahu jiných uživatelů už vám bude přístup odmítnut.

Seznam změn, které provedlo Uloz.to v roce 2023:

  • Prosinec – Ulož.to omezuje přístup pro neregistrované uživatele a těm registrovaným umožňuje přístup pouze k souborům jimi uloženým – zaniká tak možnost sdílení souborů mezi uživateli
  • Březen – Z Ulož.to se stává Ulož.to Disk
  • Leden – Odstranění integrovaného vyhledávání a nahrazení veřejnými vyhledávači třetích stran. Oddělení služby pro sdílení videí Uloz.to LIVE ze služby Ulož.to. Ulož.to LIVE je nyní dostupné pod adresou ulozto.live a je provozována jinou společností. Tato změna reaguje na úpravy v evropské legislativě.

Služba nyní zůstává tedy funkční jako cloudové úložiště dat pro vlastní potřebu a jejich provizní systémy pro uploadery skončil a pro webmastery (Affiliate Recommend) ztrácí smysl, protože už se nikdy nevrátí to Uložto, které bylo od roku 2007 největším cloudovým sdíleným úložištěm v Česku.

Anketa

Jak se stavíte ke změně, které Uložto provedlo?
Škoda, budu používat jinou službu.
96,3 %
Nevadí, budu službu používat dál.
2 %
Je mi to jedno, nepoužívám Uložto.
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 408 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz