Hlavní obsah
Lidé a společnost

Za komunistů jsme se neměli lépe. Dnes si za mzdu pořídíte více než před rokem 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Idealizované vzpomínky: „Všeho bylo dost a za pár korun, bez front, výborné salámy a výběr potravin, který by dnes mohl závidět kdejaký supermarket.“

Vzpomínky na dobu socialismu často zahaluje růžový opar nostalgie, avšak číselná data a srovnání se současností odhalují, že tyto vzpomínky jsou mnohdy idealizované.

Článek

Nyní a v roce 1989

Mnoho lidí má romantickou představu o dobách socialismu, bláhově vnímá minulost, faktické změny v životních podmínkách a nákladech, ale číselná data ukazují opak. A právě na ceny „za komunistů“ a jejich přepočet na dnešní dobu se dnes zaměříme.

V prvním pololetí roku 2023 dosáhla průměrná hrubá měsíční mzda 42 249 korun, což je ohromující nárůst oproti 3 170 korunám v roce 1989 v tehdejším Československu. Tedy více než 13,3×.

Díky této změně mohl občan Československé socialistické republiky za průměrnou mzdu koupit 396 kilogramů cukru, zatímco nynější občan České republiky si za stejný plat může pořídit neuvěřitelných 1696 kilogramů cukru. Přesto se mnoho lidí dnes domnívá, že současné ceny potravin jsou vyšší než „za totáče“. Přitom ceny potravin a elektroniky jsou téměř vždy až několikanásobně levnější než dříve. Podle průzkumů vyplývá, že se v průměru každý šestý Čech domnívá, že se před rokem 1989 měli lidé lépe než nyní.

Náklady na běžné potraviny, jako je máslo, jsou také zajímavým měřítkem. V roce 1989 stála čtvrtka másla 10 korun, což odpovídalo 317 čtvrtek za průměrnou mzdu. Dnes čtvrtka másla vychází průměrně na 41,05 koruny, což znamená, že si můžeme dovolit 1029 čtvrtek za jednu výplatu. Dokonce i s ohledem na poloviční průměrnou mzdu některých profesí v porovnání s rokem 1989, kupní síla pro potraviny, zejména pro máslo, je v současné době výrazně vyšší.

Nápoje - Za průměrnou měsíční mzdu v roce 1989 jste si mohli koupit 42 desítek na den. Dnes si jich může průměrný občan dopřát 112. Litr a půl Pepsi coly stál 25,- Kčs, což představuje v přepočtu na dnešní příjmy 330 Kč.

Na 1 kg banánů nebo pomerančů, které byly k vidění na prodejnách v období Vánoc, jste si průměrně v roce 1989 vydělávali 50 minut. Nehledě na to, že delší dobu jste na ně strávili ve frontě s celou rodinou, protože vám prodali jen kilo na hlavu.

Maso a masné výrobky a jejich rozporech v kvalitě bychom mohli napsat samostatný článek. Tak alespoň k cenám. 1 kg kuřete v roce 1989 stál 30,- Kčs, což odpovídá dnešním 400 Kč. 100 g šunky stálo 10 Kč a osobně bych za ni dnes tedy 133 Kč nedal, stejně jako za 1 kg vepřové pečeně 800 Kč. A myslíte, že kdybych dal, byla by kvalita vyšší? Výrobci se dnes řídí poptávkou a pokud budeme vyžadovat nejlevnější výrobky, nečekejme to nejkvalitnější a nejchutnější.

Elektronika a televizory, považované za luxusní zboží v minulosti, jsou nyní mnohem dostupnější. Průměrná cena televizoru v roce 1989 byla 13 000 korun, což odpovídalo čtyřem průměrným měsíčním platům. Nyní si za stejnou hrubou mzdu můžeme pořídit téměř čtyři televizory, a ještě nám zůstane přes 7 tisíc korun.

V roce 1989 vlastnilo 100 domácností v průměru 57 barevných televizorů a dva počítače. To jasně ukazuje, jaký pokrok byl dosažen v oblasti dostupnosti elektroniky bez ohledu na výkon.

Výrazně přibilo i automobilů - Škoda Favorit ve verzi 136 L stál v roce 1989 přesně 84 600 Kčs, takže jste na něj potřebovali skoro 27 průměrných platů, což odpovídá dnešním 1 125 000 Kč. A za tyto peníze se vám dnes dostane do rukou úplně jiné autíčko, s bezpečnostními prvky a výkonem, aniž byste na něj museli trávit noci ve spacáku před Mototechnou.

Energie jsou v současnosti přibližně na stejné cenové úrovni jako v roce 1989, pouze voda je nyní dražší a pohonné hmoty levnější.

Bydlení s nástupem tržní ekonomiky a osobního vlastnictví došlo k nárůstu nákladů bydlení, ale i jeho vyšší kvality a dostupnosti.

Pro obhájce kvality

V roce 1989 stál mrazák 22 000,- Kčs, dnes stojí 9 000 Kč, spočítejte si prosím, kolik by stál ten mrazák z roku 1989 dnes. Dnes jsou díly k výrobkům povinné dodávat 10 let. Tehdy byla záruka 6, později 12 měsíců. Opravit to šlo, ale nebyly náhradní díly a bez úplatku se na opravu čekalo běžně i více než rok. Kdyby někomu spotřebiče jako pračka, mrazák nebo televize vydržely i 25 let, jak někteří milovníci socialismu uvádějí, měli by je i dnes. Ale nevydržely mnohdy ani do devadesátek - jaký to byl šunt. A i kdyby jednotlivé kusy vydržely, nepoukazuje to na plošnou kvalitu.

Normy se „za komunistů“ moc nedodržovaly, nebo nebyly. Krmné směsi pro zvířata obsahovaly často velké množství pesticidů, antibiotik, karcinogenních bifenylů či kadmia. Pěstování plodin bylo spojeno až s trojnásobným objemem hnojiv oproti dnešku. Socialistická JZD, jatka a masokombináty byly synonymem špíny a nedodržování hygienických předpisů. První várce mletých uzenin se říkalo myšáci. Potraviny tehdy obsahovaly až 10× více toxických cizorodých látek, než dnes ukládají normy.

Závěr

Každý, kdo v té době žil, má své vzpomínky a není na škodu si některé informace připomenout a osvětlit. Někdy mi totiž připadá, že nejvíce nelže o době minulé dnešní mladý člověk, ale starý komunista, který v té době žil, ale není schopen nestranného pohledu.

Zdroje: Autorský text, czso.cz, odkazovac.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz