Hlavní obsah

Záhadná smrt Ivana Luťanského: Co se stalo ve Vietnamu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Filmové studio Barrandov / Miloslav Mirvald

Smrt Ivana Luťanského je dodnes záhadou.

Ivan Luťanský, nadějný český herec, zahynul ve třiceti letech během exotické dovolené ve Vietnamu v roce 1983. Jeho smrt je dodnes opředena záhadami.

Článek

Ivan Luťanský byl jedním z nejslibnějších českých herců své generace. Proslavil se svými rolemi v divadle i ve filmu. Byl členem Národního divadla v Praze, ale také sportovec s mnoha zájmy. Měl rád bojové sporty, jezdil na koni a šermoval. Zajímal se o vojenskou tematiku, a dokonce si vyrobil vojenskou identifikační známku. Měl též silné zájmy o buddhismus a východní filozofii. Byl také známý svými kritickými názory na komunistický režim, který vládl v Československu.

Když Ivan nemohl cestovat do Číny, rozhodl se pro Vietnam.

V roce 1983 se Ivan Luťanský rozhodl vyrazit na exotickou dovolenou do Vietnamu, kde chtěl poznat jinou kulturu a odpočinout si od své náročné práce. Bohužel, tato cesta se stala jeho poslední.

Oficiální verze

Podle verze, kterou zveřejnila československá tajná služba, zahynul Ivan Luťanský při autonehodě. V džípu, kterým cestoval spolu s několika dalšími lidmi, prý selhalo řízení a narazil do stromu. Ivan byl údajně na místě mrtev.

Podle oficiální verze se u džípu ulomilo kolo a vůz se následně převrátil. Tato verze byla podpořena i vietnamskou policií, která provedla šetření nehody. Podle jejich zprávy nebyly nalezeny žádné stopy po cizím zásahu nebo sabotáži.

K dispozici byly tři zprávy o nehodě a ty se lišily jak dnem úmrtí, tak místem nehody. Údajně šlo o administrativní chybu.

Když chtěl Ivanův bratr vidět fotografie z místa nehody, bylo mu řečeno, že negativ vyhodili. Po bratrovi však zbyl deníček, jehož poslední věta zní: „Vidím tak nádherný, rudý západ slunce, že je škoda, že ho nikdo nevidíte.“

Verze rodiny

Rodina Luťanských však tuto verzi nikdy nepřijala. Podle nich bylo jasné, že Ivan zemřel násilnou smrtí a že celá autonehoda byla jen zástěrkou pro zakrytí vraždy.

Co šokovalo rodinu v jeho rakvi

Příbuzní Ivana Luťanského se nejprve nemohli dostat k tělu svého milovaného syna. Když se jim to nakonec podařilo, museli se podřídit požadavkům československé tajné služby. Ta jim zakázala otevřít rakev a hrozila jim, že jim v opačném případě nepovolí převézt tělo do Československa.

Rodina Luťanských se však rozhodla zákaz ignorovat a podplatili jednu paní na Olšanech, která jim rakev otevřela. To, co uvnitř uviděli, je šokovalo. Ivan měl v hlavě velkou díru , o které se v žádném pitevním protokolu nepsalo, byl zmalovaný podle vietnamských pohřebních zvyků a ozdoben květinami. V těle nebyly vnitřnosti, chyběl mozek. Rodina se domáhala vysvětlení. Byla si jistá, že Ivan byl zastřelen a že jeho tělo bylo upraveno tak, aby vypadalo jako oběť autonehody.

Nové důkazy

V roce 2013 byl natočen dokument Zabili ho za lásku, který přinesl nové důkazy, které by mohly podpořit teorii o tom, že Ivan Luťanský byl zavražděn.

V dokumentu se objevuje svědectví vietnamské dívky, která se s Ivanem Luťanským setkala v době jeho pobytu ve Vietnamu. Dívka tvrdí, že se s Ivanem zamilovali a že plánovali spolu utéct z Vietnamu. Podle ní byl Ivan sledován vietnamskou policií a mohl být obviněn ze špionáže nebo protistátní činnosti.

Dokument také zmiňuje zprávu z pitvy, která byla provedena na Ivanově těle ve Vietnamu. Tato zpráva uvádí, že Ivan zemřel na zranění hlavy, která byla způsobena střelnou zbraní. Tento nález je v rozporu s oficiální verzí o autonehodě.

Přepravu těla do Československa provázela nezvyklá bezpečnostní opatření a rozporuplné informace. Ivanův bratr Štěpán později při pátrání na vlastní pěst údajně zjistil, že skutečnou příčinou smrti byla dávka ze samopalu.

Zbyly pouze vzpomínky a dohady

Po letech se syn bratra Štěpána pokusil zjistit něco více o svém strýci při návštěvě Vietnamu. V místní nemocnici si někteří lidé událost pamatovali, ale odmítli o ní hovořit. Jeden lékař slíbil, že se ozve emailem, ale ke kontaktu nikdy nedošlo. Na Ivana si v místním hotelu ještě pamatovali a určili i pokoj, ve kterém byl ubytovaný.

Možné vysvětlení smrti

Na základě dostupných informací lze vyvodit několik možných vysvětlení smrti Ivana Luťanského:

  • Ivan byl zavražděn kvůli svému politickému aktivismu. Ivan byl totiž známý svými kritickými názory na komunistický režim, který vládl v Československu. Mohl být považován za nepřítele státu nebo za hrozbu pro stabilitu režimu. Československá tajná služba mohla spolupracovat s vietnamskou policií a nastražit na Ivana past v podobě autonehody.
  • Ivan byl zavražděn kvůli svému románku s vietnamskou dívkou. Ivan a jeho milenka mohli porušovat vietnamské zákony nebo mravní normy. Mohli být také oběťmi žárlivosti nebo pomsty ze strany někoho, kdo měl zájem o dívku nebo o Ivana. Vietnamská policie mohla být zapletena do vraždy nebo ji pouze zakrýt.
  • Ve Vietnamu se Luťanský údajně nešťastnou náhodou připletl k loupežnému přepadení družstva, kde měli den výplaty mzdy. Jako karatista se chtěl lupičům postavit, ale byl jimi zastřelen.

Závěr

Smrt Ivana Luťanského je dodnes záhadou. Rodina Luťanských doufá, že se jednou dozví pravdu o tom, co se jejich synovi stalo. Oficiální verze smrti je nepravděpodobná. V každém případě je určení příčiny smrti Ivana Luťanského smutným důkazem o represích, které komunistický režim páchal na svých občanech.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org

https://www.ahaonline.cz

https://www.filmer.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz