Hlavní obsah
Aktuální dění

Dřevěné školky - nový trend v českém stavebnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lina Németh

Přínos dřevěných školek není pouze ekologický a ekonomický, ale také zdravotní. Podle Světového dřevařského svazu představují dřevěné školky více než 25 % nově postavených školských zařízení v Evropě. V České republice roste také jejich počet.

Článek

Díky inovativním stavebním postupům a odvaze architektů získávají dřevěné školky ve světě i u nás na popularitě. Jejich přínos není pouze ekologický a ekonomický, ale také zdravotní. Česká republika má možnost se připojit k tomuto globálnímu trendu i díky dotacím, které byly vyčleněné na podporu výstavby energeticky úsporných mateřských, základních a středních škol, kde se jako jedna z možností nabízí právě konstrukční řešení na bázi dřeva.

I přesto, že naše země zatím není lídrem v oblasti dřevostaveb, roste o ně zájem i ve veřejném sektoru. Města a obce již postavila první dřevěné školky, školy, ale i stavby určené pro komunitní služby, kulturní akce nebo další občanskou vybavenost. Dřevostavby nabízí ekonomickou, ekologickou a efektivní alternativu, což je pro města atraktivní zejména při potřebě rychle reagovat na aktuální potřeby školních zařízení.

Dřevěné školky nejsou pouze ekologickou volbou, ale také vytvářejí přívětivé prostředí pro děti. Obecně lze říct, že dřevěné povrchy v interiéru a přírodní materiály působí pozitivně a ovlivňují děti kladným způsobem. Podle Světového dřevařského svazu představují dřevěné školky více než 25 % nově postavených školských zařízení v Evropě. Trend je nejvíce rozšířen ve Švédsku, Norsku a Finsku, kde tvoří dokonce více než 70 % nových školek.

V České republice je momentálně kolem dvaceti dřevěných školek, přičemž jejich počet stále roste. Dřevo do školních zařízení se dnes nedostává jen u novostaveb, ale i u rekonstrukcí, nástaveb a přístaveb a čím dál častěji se integruje do tělocvičen. Po novele norem je nyní výrazně jednodušší navrhovat školky z pohledového dřeva, a to s využitím inženýrského přístupu pro požárně bezpečnostního řešení. Důležitou osvětu v této oblasti aktivně dělá Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD), která každoročně organizuje tematické konference pro starosty a zástupce jednotlivých samospráv.

Aktivní kroky jsou i seshora. Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR letos vyčlenilo tři miliardy korun z Modernizačního fondu na podporu výstavby energeticky úsporných mateřských, základních a středních škol. Míra finanční podpory se pohybuje mezi 30–50 % v závislosti na energetické efektivitě budovy. Výzva byla otevřená do od poloviny října do konce listopadu 2023.

Spojení energetické úspornosti a dřeva je krokem k udržitelnému stavebnictví, které by mělo být standardem i v České republice. Stavění ze dřeva není pro mě kompromisem, ale velmi prestižní a společensky odpovědnou volbou.

Zdravotní přínosy pro děti jsou dalším pádným argumentem pro školky ze dřeva, kontakt s přírodou výrazně ovlivňuje lidský organismus. Studie WHO ukazují, že děti ve školkách, kde se výrazněji vyskytuje dřevo, mají méně respiračních problémů a alergií.

Dřevěné školky tak nejen rychle reagují na potřeby měnícího se sektoru, ale zároveň poskytují ekologické, ekonomické a zdravotní benefity pro budoucí generace. Jsem rád, že se můžeme podílet na tomto trendu a díky ověřeným příkladům dobré praxe z domova i ze zahraničí motivovat další investory k výstavbě ze dřeva.

Zdroj: https://novatop-system.cz, Foto: MŠ_Všetaty_Přívory_Foto-Lina Németh

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám